Maand: september 2021

Verslag KPI’s Informatiebeheer 2021/ archieftoezicht

U wordt geïnformeerd over het verslag van de toezichthouders en de stand van zaken rondom het informatiebeheer.

Voor de horizontale verantwoording en het interbestuurlijk toezicht wordt jaarlijks bekeken hoe de stand van zaken van het informatiebeheer van de vier gemeenten en de Werkorganisatie BUCH is. Dit gebeurt in samenwerking met de archivaris(sen) van het Regionaal Archief Alkmaar en het Noord-Hollands Archief Haarlem en resulteert in het ‘verslag Informatiebeheer’ (archief KPI’s). Dit jaar worden het Verslag Informatiebeheer 2021, de beoordelingsbrief van het Interbestuurlijk Toezicht en het Actieplan Informatiebeheer worden ter kennisneming aangeboden. Het verslag informatiebeheer 2021 gaat ook naar de provincie.

Op grond van artikel 4 van de ‘Gemeenschappelijke regeling Regionaal Historisch Centrum Alkmaar’ (RHCA) houdt de directeur-archivaris van het RHCA toezicht op de niet-overgebrachte archieven van de gemeenten Bergen (NH), Castricum en Heiloo. Dit houdt in dat de archivaris jaarlijks (conform de gemeentelijke archiefverordeningen) verslag doet aan het college van B&W over het gedane toezicht, dat door de archiefinspectie van het Regionaal Archief Alkmaar (RAA) wordt uitgevoerd. De directeur van het Noord-Hollands Archief (NHA) houdt als archivaris van de gemeente Uitgeest toezicht op de niet-overgebrachte archieven. Het aangeboden (inspectie) verslag is namens de twee archivarissen.

In verband met de praktische uitvoerbaarheid en op basis van de vigerende bevoegdhedenregelingen van de BUCH wordt in één keer verslag[1] uitgebracht dat van toepassing is op alle BUCH-gemeenten en de Werkorganisatie BUCH. Dit verslag wordt daarom gestuurd naar het bestuur van de Werkorganisatie BUCH.


[1] In het verslag worden de namen zoals Werkorganisatie BUCH en BUCH-organisatie gebruikt. In principe staan deze namen synoniem voor de organisatie als geheel, dus ook voor de BUCH-gemeenten. Sommige delen uit het verslag richten zich specifiek op een individuele gemeente omdat de situatie uniek is en niet of minder van toepassing is op andere gemeenten.

De beoordelingsbrief van de provincie in het kader van het Interbestuurlijk Toezicht (IBT) uit december 2020 wordt door een samenloop van omstandigheden vertraagd aangeboden. Waarvoor onze excuses.

Het beeld dat uit het verslag naar voren komt, is dat de BUCH-gemeenten en de Werkorganisatie BUCH nog niet aan alle wettelijke eisen voldoen in het kader van de Archiefwet.

De inspectie heeft een aantal aanbevelingen.

De belangrijkste aanbevelingen/ actiepunten van de archiefinspectie bij de huidige stand van zaken en ontwikkelingen zijn:

  • De huidige rol of positionering van team DIM in de organisatie bij het op orde brengen van het informatiebeheer. De beleidskaders die geformuleerd zijn voor het informatiebeheer krijgen geen integrale weerslag in de uitvoering.
  • Zorg dat bij projecten een impactanalyse wordt opgenomen.
  • Zorg dat archiefwaardige informatie bij deze migratie niet ‘as is’ wordt overgezet naar het zaaksysteem.
  • Zorg dat projecten hieromtrent (die binnen en buiten scope van het Projectplan ZGW vallen) met elkaar worden afgestemd.
  • Zorg dat het kwaliteitsniveau van en het aantal medewerkers informatiedienstverlening voldoende is voor omslag in digitaal werk.

U treft hierbij ook het Actieplan Informatiebeheer 2021 met daarin acties op de aanbevelingen vanuit de inspectie. Met de implementatie van het nieuwe zaak- en documentensysteem moet een groot deel van de aanbevelingen kunnen worden opgelost of ingelost.

Bijlagen:

-1. aanbiedingsbrief archivarissen/ inspectie RHCA en NHA

-2. Verslag Informatiebeheer 2021

-3. Beoordelingsbrief Provincie Noord-Holland, IBT, 8 december 2020

-4. Actieplan Informatiebeheer 2021

-5 Brief namens BUCH bestuur aan archivarissen

-6a. benchmark RAA

-6b.KPI Benchmark 2020-2021

-6c. bijlage benchmark

-7. Brief aan provincie ihkv IBT.

Meerjarenplan art. 213a GW onderzoeken

Art. 213a van de Gemeentewet schrijft voor dat het college verplicht is periodiek onderzoek te verrichten naar de doelmatigheid en de doeltreffendheid van het door hem gevoerde bestuur.

In de verordening ‘onderzoek doelmatigheid en doeltreffendheid van de gemeente B U C H’ is invulling gegeven aan bovengenoemde bepaling.

In artikel 3 van deze verordening is opgenomen dat er een jaarlijks onderzoeksjaarplan wordt gestuurd naar de raad over de te verrichten interne onderzoeken. Dit onderzoeksjaarplan geeft aan welke onderzoeken worden uitgevoerd in 2021, wat de planning voor het komend jaar is, wat de onderzoeken kosten en welk budget er in de begroting is opgenomen.

Aan de hand van deze verordening is een art. 213a meerjarenplan opgesteld.

Het college heeft het volgende vastgesteld:

– het meerjaren onderzoeksplan;

– de twee voorgestelde onderzoeken voor 2021 (Evaluatie wagenparkbeheer en contractbeheer);

Het meerjarenplan wordt jaarlijks herijkt en ter instemming aangeboden aan het college.

Bijlage:

Onderzoeksjaarplan 2021 – 2025

Uitvoeringsprogramma VTH 2021 van de Omgevingsdienst Noord-Holland noord

Jaarlijks wordt door de Omgevingsdienst Noord-Holland noord (OD NHN) een Uitvoeringsprogramma VTH opgesteld. Ons college heeft op 28 september het Uitvoeringsprogramma VTH 2021 en het Jaarverslag 2020 vastgesteld.

Uitvoeringsprogramma VTH 2021

De OD NHN geeft met het uitvoeringsprogramma op hoofdlijnen inzicht in welke taken zij met de beschikbaar gestelde middelen van de deelnemer(s) uit wil gaan voeren. Het gaat hierbij voornamelijk om de wettelijk overgedragen taken en geeft meer inzicht in soort en aantal werkzaamheden die uitgevoerd gaan worden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen regulier werk en lopende projecten. Per project wordt een omschrijving gegeven inclusief de prioriteit en de doelstelling. De aangegeven aantallen zijn gebaseerd op meerjarige ervaringscijfers. De OD NHN is verplicht dit uitvoeringsplan op te stellen en ter vaststelling aan de colleges aan te bieden.

Jaarverslag VTH-uitvoeringsprogramma 2020

Dit jaarverslag behelst de periode januari t/m december 2020. Naast de realisatie van de algemene doelstellingen is een overzicht van de productie (per afdeling) vermeld. Beide zijn gebaseerd op het VTH-Uitvoeringsprogramma 2020.

Door de Coronamaatregelen heeft de OD NNH minder fysieke controles bij bedrijven en evenementen kunnen uitvoeren. De hierbij opgelopen achterstand is niet ingelopen in 2020.

Voor de verplichte controles waarvoor een inhaalslag gemaakt moet worden in 2021 is een reservering op de balans opgenomen. Fysieke controles zijn wel uitgevoerd in situaties waarbij sprake was van een onomkeerbare situatie zoals asbestsaneringen, bodemsaneringen, calamiteiten en klachten. Voor het overige zijn controles uitgevoerd op alternatieve wijze. Voor een gedeelte van de niet uitgevoerde taken heeft reeds restitutie plaatsgevonden als gevolg van de onlangs vastgestelde jaarrekening 2020 en resultaatbestemming.

De rapportage geeft op afdoende wijze inzicht in de uitgevoerde werkzaamheden. Hierbij is een vergelijking gemaakt met de planning/prognose en met het beschikbare budget/inzet. De realisaties geven een goed beeld van de voortgang en uitvoering. De afwijkingen zijn voor de verschillende taakvelden toegelicht.

Grondslag

Het Uitvoeringsprogramma VTH en jaarverslag moeten op grond van het Bor (Besluit omgevingsrecht art. 7.3 en 7.7) vastgesteld worden door het college van en ter kennisname naar de gemeenteraad en provincie worden gestuurd. Naast het voldoen aan deze wettelijke verplichting wordt op deze wijze inzage gegeven in de taken en uitvoering van de Omgevingsdienst.

Bijlage:

Bergen 4 Kwartaalrapportage VTH

VTH Deel 1

VTH Deel 2

Melding onrechtmatigheid

Met uw raad is afgesproken dat wij over het boekjaar 2021 een proefjaar doen betreffende de rechtmatigheidsverantwoording. Het college probeert zoveel mogelijk in de geest van de, nog uitgestelde, wet over de rechtmatigheidsverantwoording te handelen. Dit betekent dat het college melding doet bij uw raad bij een constatering van een onrechtmatigheid in de jaarrekening. De onrechtmatigheid is ontstaan doordat wij aan het einde van het contract constateren dat wij boven het aanbestedingsbedrag zijn gekomen.

Ontstaan onrechtmatigheid

Eind 2020 is de verlenging van de griffier ad interim besproken. De wens van uw raad was om de griffier a.i. te verlengen totdat er een nieuwe griffier zou worden aangenomen. Daarnaast speelden een aantal grote ontwikkelingen. Er is niet voldoende nagedacht over het bereiken van de Europese aanbestedingsgrens en de extra uren die zijn gedraaid door de grote ontwikkelingen. De procedure van het aantrekken van de nieuwe griffier is nu afgerond. Het contract met de interim is per 1 september 2021 beëindigd. Nu blijkt dat er toch een overschrijding is op het bedrag. De overschrijding zorgt bij de jaarrekening 2021 voor een onherstelbare fout. Deze krijgt een plek in de jaarrekening 2021.

Alternatieven en beheermaatregelen

In retrospectief hadden we eerder moeten stoppen met de werkzaamheden van de a.i. griffier om binnen de aanbestedingsregels te vallen. Dit was echter geen mogelijkheid, omdat de raad in tal van belangrijke processen zat, zowel ter afhandeling van de raadscyclus maar ook met de werving van de nieuwe burgemeester en griffier.

Om herhaling van onrechtmatigheden te voorkomen is de Werkgeverscommissie geadviseerd om tijdelijke benoemingen in de toekomst formeel te besluiten met de daarbij behorende (financiële) kaders. Hier kan het college desgewenst een voorbereidende rol in spelen. De kans op onrechtmatigheden in aanbesteden in de toekomst zal worden verkleind doordat de BUCH heeft ingezet op integraal adviseren. Dit door herinrichting van Bedrijfsvoering binnen BUCH, waarbij alle adviserende taken in één team zijn geplaatst.

Jaarverslag klachten 2020

Het jaarverslag klachten van de werkorganisatie BUCH en het jaarverslag klachten van de gemeente Bergen bevat informatie over klachten die in 2020 zijn afgehandeld.

Het jaarverslag klachten van de werkorganisatie BUCH en het jaarverslag klachten van de gemeente Bergen wordt ter kennisname aangeboden.

Voor de behandeling van klachten zijn de volgende klachtenregelingen van toepassing:

  • De interne klachtenregeling Werkorganisatie BUCH 2017
  • De interne Klachtenregeling gemeente Bergen 2017

Samenvatting

Per gemeente wordt in het jaarverslag inzicht gegeven in het aantal en soort klachten die per domein zijn afgehandeld. Hierbij wordt ook een apart overzicht gegeven van de klachten die zijn afgehandeld door de Nationale ombudsman.

Totalen

In 2020 zijn er 339 klachten behandeld. Daarvan waren er 210 terecht. Ten opzichte van de vele klantencontacten (ongeveer 140.000 geregistreerde contacten) is dit een relatief laag aantal. Het aantal klachten t.o.v. het aantal klantcontacten bedraagt 0,25%.

Er werden 52 klachten ingediend die bedoeld waren voor externe partijen, zoals: HVC, Cocensus, politie, Connexxion, Hoogheemraadschap etc. Deze inwoners zijn naar de betreffende organisaties doorverwezen. Indien nodig heeft er interventie plaatsgevonden door de klachtencoördinator als er een beroep werd gedaan op de gemeente als eindverantwoordelijke. Deze 52 meldingen maken geen deel uit van het totaal aantal (BUCH) klachten.

Doorlooptijden klachten

Van de 339 aangemelde klachten zijn 12 klachten niet binnen de gestelde termijn afgehandeld, dit zijn er 5 minder dan in 2019.

Aantal terechte klachten per gemeente

Gemeente Bergen: 69

Gemeente Uitgeest: 16

Gemeente Castricum: 61

Gemeente Heiloo: 64

Nationale ombudsman

De gemeente is de organisatie om de klacht in eerste instantie in behandeling te nemen. De Nationale ombudsman komt in beeld indien er onvrede bestaat over de behandeling / beoordeling van de klacht door de gemeente. De Nationale ombudsman kan op verzoek een onderzoek starten indien daarvoor voldoende reden bestaat. De klachtencoördinator is de contactpersoon voor de Nationale ombudsman.

Er zijn in totaal 26 klachten bij de Nationale ombudsman aangemeld, dit zijn er 13 minder dan in 2019.  Op één klacht na, hebben al deze meldingen niet geleid tot nader onderzoek en zijn informeel afgehandeld.

Gemeente Bergen     : 13                                        

Gemeente Uitgeest    : 6

Gemeente Castricum : 4

Gemeente Heiloo       : 3 (één onderzoek / gegrond verklaard)

Klachtencommissie Jeugd

Formele klachten over jeugdzaken worden behandeld door een onafhankelijke klachtencommissie Jeugd volgens paragraaf 4.2.a van de Jeugdwet. In 2020 zijn er 11 zaken aangemeld, waarvan 2 niet ontvankelijk.

7 zijn er informeel in een voortraject afgedaan. Er zijn twee klachten door de commissie afgedaan.

Gemeente Bergen     : 2

Gemeente Uitgeest    : 1

Gemeente Castricum : 1

Gemeente Heiloo       : 5

Jaarverslag gemeente Bergen

Er is één klacht over een bestuurder ingediend en deze was ongegrond.

Complimenten

Er zijn ook inwoners die de moeite nemen om de medewerkers complimenten te geven. In 2020 zijn er 40 schriftelijke complimenten aangemeldTekstvak: Referentienummer:  CONCEPT. We delen deze binnen de werkorganisatie op intranet (BUCH Mett).

Bijlagen

Jaarverslag Klachten 2020 werkorganisatie BUCH

Jaarverslag Klachten 2020 Bergen

Communicatie hersteloperatie Toeslagenaffaire

De gemeente Bergen wil de door de toeslagenaffaire getroffen ouders ondersteunen bij het op orde krijgen van hun financiën en een nieuwe start mogelijk te maken. Op 28 december 2020 zijn de afspraken over hulp tussen het Rijk, de Belastingdienst en gemeenten vastgelegd in een overeenkomst.

In het kader van deze ‘Hersteloperatie Toeslagenaffaire’ is eind juni een BUCH-brede werkgroep gestart. In deze werkgroep zijn de bijgevoegde brieven naar de gedupeerde ouders en de kinderopvangorganisaties besproken evenals de meldingen op de gemeentelijke krantenpagina en website en een persbericht.

De brieven naar gedupeerde ouders zijn de week na de zomervakantie verstuurd. De belastingdienst heeft de adressen verstrekt. Deze worden enkel gebruikt voor het versturen van de brieven.

Mogelijk  zijn er nog gedupeerde ouders die (nog) niet bekend zijn bij de belastingdienst. Die worden door oproepen in de krant en op de gemeentelijke website erop attent gemaakt dat zij zich bij de belastingdienst kunnen melden.

Kinderopvangorganisaties worden middels de bijgevoegde brief gevraagd met mogelijk gedupeerde ouders in contact te treden.

Voor het KCC en voor de cliëntondersteuners is een script opgesteld. Zij staan gereed om gedupeerde ouders verder te helpen. Daarnaast verstrekt de coördinator van de uitvoering mondeling meer informatie en beantwoordt vragen. Hij wijst de medewerkers op de noodzaak om extra inzet te plegen voor de gedupeerde ouders.

Zodra wij meer weten over hoeveel ouders hulp aan de gemeente vragen, informeren wij u middels een volgende raadsmemo.

Bijlagen

  1. Brief aan gedupeerde ouders
  2. Brief aan Kinderopvangorganisaties
  3. Oproep in gemeentekranten
  4. Oproep op de gemeente-website
  5. Script voor KCC en cliëntondersteuners

Uitkomsten Week van Egmond

In de week van 29 juni t/m 2 juli vond ´De Week van Egmond´ plaats. In deze week hebben we verschillende activiteiten georganiseerd om te onderzoeken of er onder de inwoners draagvlak is voor woningbouw op de locaties Egmond-Binnen zuid en Egmond aan den Hoef noord en oost. Zo was er een babbelbox-roadshow waarmee we op verschillende plekken de stemming peilden. Ook stond er op deze website vier weken lang een online enquête uit waar mensen hun mening konden geven. Er zijn negen rondetafelgesprekken gevoerd en een viertal inloopavonden georganiseerd. Op de website ikdenkmeeoverbergen.nl (pagina dorp en duin) kunt u het verslag downloaden waarin de opbrengst van deze week beschreven staat. Op pagina 15 vindt u de conclusie van dit rapport.
De algehele conclusie: “uit het onderzoek komt naar voren dat het overgrote deel van de inwoners/respondenten vóór woningbouw is op zowel Egmond-Binnen zuid als Egmond aan den Hoef noord en oost. We concluderen dat er sprake is van afdoende draagvlak en dat de plannen voor nieuwe woningbouw verder uitgewerkt dienen te worden. Dit wil niet zeggen dat er geen tegenstanders zijn. Zij hebben zich zeer zeker laten horen. Er worden diverse zorgen geuit. Zorgen waar rekening mee moet worden gehouden in de uitwerking.”

Hoe verder?

De plannen voor woningenbouw op bovenstaande locaties worden de komende tijd verder uitgewerkt. Begin oktober leggen we deze plannen in een plenaire bijeenkomst voor aan de inwoners van Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef; herkent u uw inbreng vanuit ‘De Week van Egmond’, wat vindt u goed aan de plannen, wat kan er beter en wat hebben we eventueel over het hoofd gezien? Voor de direct omwonenden wordt een aparte bijeenkomst georganiseerd. Op basis van de input die we tijdens deze bijeenkomsten ophalen, worden de plannen bijgesteld. Hierna zal het bestemmingsplan aan de raad worden voorgelegd.
De data en de tijdstippen van deze bijeenkomsten worden op bovenstaande website (en via de lokale media) kenbaar gemaakt.

Onderzoeksrapport

Onderzoeksrapport “Behoefte aan (een) beweegplek(ken) in Schoorl (onderdeel lokaal sport- en beweegakkoord)

In 2020 is samen met meer dan 40 organisaties (sportaanbieders, maatschappelijke partners ect.)het sport- en beweegakkoord opgesteld. De organisaties die verbonden zijn aan het sport- en beweegakkoord, voeren de geformuleerde projecten zelf uit. De stuurgroep waarin een aantal van deze organisaties en gemeente participeert, ziet toe op de uitvoering en de verdeling van de middelen (Rijkssubsidie).

De afgelopen periode heeft de stuurgroep gebruik gemaakt van “services” die worden aangeboden vanuit het Nationale sportakkoord. Via deze weg was het mogelijk om kosteloos onderzoek te doen naar de behoefte aan (een) beweegplek(ken) in Schoorl. De resultaten van dit onderzoek zijn nodig ter input van de volgende 3 projecten vanuit het sport- en beweegakkoord; verkenning pumptrack Schoorl, omnisportverenging Duinrand S. en de beweegtuin Aagtdorp. Pagina’s 5&6 van het rapport (bijgevoegd) geven een bondig overzicht van de conclusies en aanbevelingen.

Het onderzoeksrapport wordt door de stuurgroep ter kennisgeving aangeboden. Over de uitvoering van de 3 projecten wordt het college door de stuurgroep op de hoogte gehouden. Bij de uitvoering vindt verdere begeleiding plaats op basis van de services die worden aangeboden vanuit het Nationale sportakkoord.

Onderzoeksrapport

Bijlage:

Verordening

Voor de zomer heeft een inwoonster van Bergen een verzoek ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) om een deel van de doelgroepenverordening van de gemeente Bergen te vernietigen. Op dit moment zijn wij in gesprek met het ministerie van BZK om een deel van de verordening van de gemeente Bergen aan te passen.

Het college is van mening dat vernietiging in dit geval niet proportioneel zou zijn en vindt dat de gemeenteraad te goeder trouw heeft gehandeld omdat zolang er geen jurisprudentie over dit onderwerp is, het onduidelijk is of de Huisvestingswet en de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) strijdig zijn met elkaar.

Desalniettemin wordt op dit moment overlegd over aanpassing van de verordening hangende de discussie met het ministerie. Een aangepaste verordening zal ter zijner tijd aan de gemeenteraad worden aangeboden.

Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM MRA-NHN)

Samen zijn de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en de regio Noord-Holland Noord (NHN) goed voor ruim een kwart van de nationale economie. Maar, de regio staat mede als gevolg van de COVID-19 uitbraak voor grote economische uitdagingen. Tegelijkertijd staan we voor de opgave om versneld uitvoering te geven aan de energietransitie en de transitie naar de circulaire economie. De realisatie en financiering van deze transitieopgaven zijn niet eenvoudig. Deze nieuwe markt heeft een hoge maatschappelijke urgentie, maar kent vanuit een traditioneel businesscaseperspectief een hoog risico, een relatief laag financieel rendement en een lange doorlooptijd. De huidige economische uitdagingen en noodzaak van een groene transitie vragen om een aanpak waarmee de economie gestimuleerd wordt om enerzijds banen te behouden en anderzijds nieuwe duurzame werkgelegenheid te creëren. De provincie Noord-Holland, gemeenten uit de regio MRA en NHN én het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) hebben daarom de handen ineengeslagen en het initiatief genomen tot de oprichting van een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) die een belangrijke bijdrage levert aan het realiseren van een duurzame en innovatieve economie.

We maken de puzzel compleet

Op landelijk én regionaal gebied, vormt de oprichting van een ROM voor de MRA en NHN het laatste puzzelstukje van een groter geheel. Zowel het Rijk als de verschillende regio’s spelen in op de dubbele uitdaging die voor ons ligt. Alleen door op verschillende niveaus goed samen te werken kunnen we op een duurzame manier de crisis uit investeren.

Landelijke drijfveer Tot op heden zijn wij de enige regio die niet over een ROM beschikken die een cruciale rol vervult in het verbinden van nationale middelen aan innovatieve projecten van ondernemers aan de regio. En dat is opmerkelijk, zeker als uit recente cijfers blijkt dat ruim 38% van alle aanvragen voor de Corona-Overbruggingsregeling (COL) uit onze regio komt. Ook het nationale Groeifonds, het Noodpakket banen en economie en de oprichting van Invest-NL, zijn onderdelen die bijdragen aan de omvorming naar een sterke, groene en schone economie. De uitvoering van deze (toekomstige) steunmaatregelen zullen grotendeels hun uitwerking vinden via de lijn van de ROM’s. Met de oprichting van de ROM wordt een essentiële schakel tussen het Rijk en de regio gevormd, waardoor deze gelden ook ten goede komen aan onze regio.

Regionale drijfveer

Het ecosysteem is nu fijnmazig ingevuld, maar we missen als enige regio in Nederland een organisatie die investeringen en business development aan elkaar koppelt voor de hele MRA en NHN. De ROM zal fungeren als een spin in het web dat (reeds bestaande) innovaties, fondsen en expertise uit de gehele regio met elkaar verbindt. Zo kan een innovatieve MKB’er altijd terugvallen op business development van de ROM, waar in de regio de onderneming zich ook bevindt.

Samen komen we verder

In een eerder stadium is binnen het platform Economie van de MRA en Bestuurlijk Afstemmingsoverleg van de regio NHN gesproken over oprichting van Invest-MRA. De coronacrisis en de ervaringen met de uitvoering van rijksregelingen zoals de COL (Corona Overbruggingslening) zijn aanleiding geweest om Invest-MRA door te ontwikkelen tot een ROM. Hierbij wordt intensief samengewerkt met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Want juist in tijden van druk op de publieke begrotingen moet er op een slimme en duurzame manier geïnvesteerd worden. De doorontwikkeling van Invest-MRA tot een ROM heeft als groot voordeel dat we zowel ons speelveld als de horizon verbreden. Zo voegt de ROM in financieel opzicht een aantal zaken toe, waaronder de toetreding van het Rijk als aandeelhouder in de ROM B.V. In de ROM B.V. wordt een innovatief MKB-fonds ondergebracht met een waarde van 60 miljoen euro. Daarnaast biedt de ROM de mogelijkheid om in de toekomst uitvoering te geven aan Rijksregelingen zoals de COL. De regio wordt via de Regio B.V. volledig aandeelhouder van het transitiefonds met een beoogd fondsvermogen van 100 miljoen euro.

De opgave in de MRA en NHN, als het gaat om het klimaatakkoord en de omslag naar een nieuwe duurzame economie, is enorm. Het verlagen van de hoge regionale ecologische footprint is een gemeentegrensoverschrijdende opgave die vraagt om grote investeringen. Deze opgave staat door de huidige economische crisis onder druk en vraagt om een nieuwe impuls aan regionale samenwerking. Met de oprichting van de ROM en de bereidheid om over eigen gemeentegrenzen heen te kijken, zetten we de uitdagingen die voor ons liggen om in kansen.

Vraag aan de gemeente

De gemeenten worden gevraagd om een storting te doen van 1% van de begroting met ijk jaar 2019, om het transitiefonds en MKB fonds mede te vullen. Daarnaast worden de gemeenten gevraagd een bijdrage te leveren in de jaarlijkse exploitatiekosten van de op te richten ROM MA-NHN. Voor de kleinere gemeenten is de gevraagde exploitatiebijdrage beperkt tot € 3.400 per jaar voor de jaren 2021 – 2024.

Standpunt college Het college heeft het verzoek gewogen en staat achter het besluit tot oprichting van een ROM met de bijbehorende fondsen. De ROM kan helpen bij de doelstellingen op het gebied van klimaat, de energietransitie en de herinrichting van de economie door stimulering van het innovatieve bedrijfsleven. Daartoe is er bereidheid een aandeel te leveren in  de exploitatie van de ROM MRA-NHN. Gelet op de financiële situatie van de gemeenten achten we het op dit moment niet opportuun een storting te doen als aandelenkapitaal. Naar verwachting is er voor de komende jaren voldoende geld beschikbaar in de (deels) revolverende fondsen. Op het moment dat er nieuw kapitaal nodig is en de fondsen zich hebben bewezen ontstaat er een situatie waarin het college tot een hernieuwde afweging wil komen, ook in relatie tot de gemeentelijke financiële situatie van dat moment.

Bijlagen:

  1. Uitnodigingsbrief namens BTT
    1a. Algemene introductie – Oplegger
    1b. Algemene introductie – Infographic ROM
  2. Meerjaren Strategisch Beleidsplan ROM
  3. Was-wordt overzicht Invest MRA – ROM MRA-NHN
    4a. Akte van Oprichting ROM Regio B.V.
    4b. Akte van Oprichting ROM Transitiefonds B.V.
    4c. Akte van Oprichting ROM Holding B.V.
    4d. Akte van Oprichting ROM MKB Fonds B.V.
    5a. Bestuursovereenkomst ROM Regio BV (tussen de regiopartijen, exclusief de Staat)
    5b. Bestuursovereenkomst – ROM Holding BV (tussen de Staat en de ROM Regio B.V.)
    6a. Investeringsreglement Transitiefonds
    6b. Investeringsreglement MKB Fonds
  4. Q&A
    8a. Risicoanalyse ROM
    8b. Financiele handreiking
  5. Volmacht oprichting regio B.V. – model
    10a. CLEAN Akte van oprichting STAK aandelen ROM REGIOv5_v6
    10b. CLEAN Akte van vaststelling administratievoorwaarden_v4
  6. Adhesiebrief Economisch Forum HbA voor een ROM MRA-NHN
  7. Voorstel gemeenten voor bijdrage exploitatie ROM