Jaarverslag ARK

Wij sturen u hierbij ter informatie het jaarverslag 2021 van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit Bergen, de voormalige welstandscommissie.

Op grond van de Woningwet artikel 12c leggen burgemeester en wethouders eenmaal per jaar ter informatie aan de gemeenteraad een jaarverslag voor van de ARK. In deze begeleidende tekst gaat wij in op welke wijze wij omgaan met de aanbevelingen die opgenomen zijn in het jaarverslag. Voor de BUCH-gemeenten wordt de ARK ingevuld door de stichting MOOI Noord-Holland.

De adviezen van de welstandscommissie aan ons college zijn gedurende 2021 alle overgenomen.

Het jaarverslag is in het voorjaar 2021 besproken met een vertegenwoordiging van de ARK, Mooi Noord-Holland, de wethouder, de gemeentelijke stedenbouwkundige en de toelichter van de werkorganisatie BUCH.

De Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Bergen doet – vanuit haar ervaringen en inzichten – de volgende aanbevelingen: Het antwoord van ons college is cursief toegevoegd

  1. Er is één Q-team ingesteld. Vroeger waren er meer. De commissie vraagt om de uitgangspunten voor het wel of niet instellen van een Q-team duidelijk te maken.

Het installeren van een Q-team* is maatwerk, afhankelijk van de opdracht, de gewenste rol, de werkwijze, het mandaat, de wijze van participatie en de relatie tot de ARK. Deze punten dienen per keer steeds doordacht, benoemd en besproken te worden.

  1. De samenwerking met de stedenbouwkundigen van de gemeente is goed. Ten behoeve van de overzichtelijkheid beveelt de commissie een periodieke presentatie (bijvoorbeeld tweemaal per jaar) aan over de nieuwe stedenbouwkundige ontwikkelingen.

Dit is mogelijk, maar de commissie wordt bij grote ontwikkelingen ook op regelmatiger basis betrokken.

  1. Groen is steeds belangrijker geworden, niet alleen bij de gemeente, maar ook in de behandeling van de plannen. Een presentatie van het groenbeleidsplan van de gemeente in de commissievergadering valt daarom aan te bevelen.

Dit is mogelijk en zal opgepakt worden.

  1. In het nieuwe gemeentelijke instrumentarium en vooral in de omgevingsvisie en het omgevingsplan worden nieuwe kaders, doelen en regels ontwikkeld. Uw commissieleden – onze adviseurs – worden graag betrokken bij de ontwikkeling van deze kaders. We hebben ruime ervaring opgedaan bij het ontwikkelen van nieuwe minder gedetailleerde en op maatschappelijke doelen en rendement gebaseerde kaders. Deze knowhow stellen we graag ter beschikking.

Het college maakt graag gebruik van deze kennis van zaken.

  1. Vóór de invoeringsdatum van de Omgevingswet zal de gemeenteraad een gemeentelijke adviescommissie moeten instellen. Deze gemeentelijke adviescommissie zal de opvolger worden van de bestaande adviescommissies voor welstand en monumenten. Wij kunnen ons voorstellen dat deze commissie voorlopig min of meer dezelfde taakomschrijving meekrijgt als de voorgaande commissie, ook omdat veel van het huidige beleid ook min of meer beleidsneutraal wordt overgezet. Toch raden wij u aan de inzet op een vroegtijdige en brede advisering verder door te zetten.

Het instellingsbesluit is in voorbereiding en de commissie wordt daarbij geconsulteerd.

  1. Bovendien zien wij dat er belangrijke aspecten kunnen meeliften bij de advisering. Een belangrijke factor voor ruimtelijke kwaliteit is de toekomstwaarde. Het belang hiervan zal de komende jaren uiting krijgen in een grotere aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie, natuur inclusief bouwen, respect voor landschap, cultuur-historisch landschap, water en bodem, en op het sociale vlak toename van de aandacht voor participatie en kansengelijkheid. Het zijn onderwerpen die onze adviseurs zich als specialisten eigen maken om als vanzelfsprekend bij de advisering te betrekken.

In het omgevingsplan komen alle aspecten van de fysieke leefomgeving samen. De wijze van advisering wordt daarop afgestemd.

  1. Er speelt op dit moment veel als het gaat om de verankering van erfgoed in het toekomstige omgevingsbeleid en dit vergt veel van de erfgoedspecialisten bij gemeenten. Onze ervaring is dat er op veel plekken tekort aan capaciteit is. Bovendien is menskracht moeilijk te vinden. Met het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland proberen we waar het kan binnen bepaalde grenzen ondersteuning te bieden. Laat vooral weten wanneer hulp gewenst is.

Dit is bekend en hiervan wordt wanneer nodig graag gebruik gemaakt.

* Een Q-team (kwaliteitsteam) heeft als taak de ruimtelijke kwaliteit van een planontwikkeling te begeleiden, te bewaken en te toetsen. Zo’n team wordt ingesteld op maat als een project in dat opzicht een grote stroom werk met zich meebrengt en/of bijzondere zorg nodig heeft en/of als er snel gewerkt moet worden.

Tot slot
De tweewekelijkse zitting van de commissie ARK betreft een openbare bijeenkomst, ook raadsleden worden van harte uitgenodigd daar eens langs te komen. Voor meer informatie over deze zitting kunt u contact opnemen met de betreffende beleidsmedewerker Duco van der Hoeven: ducovanderhoeven@debuch.nl.

Bijlage:

Comments are closed.