Inzet op kwaliteit pmd: Complimenten-campagne

In het eerste kwartaal van dit jaar gaat er een pmd-campagne van start.

Aanleiding

Er zit veel vervuiling in de pmd-container. Mensen gooien verkeerde spullen in de container, zoals piepschuim, oud papier en ander soort afval. In sommige gevallen wordt er ook restafval in de pmd-container gegooid. Daarnaast willen we met de campagne voorkomen dat mensen zwarte en grijze zakken gebruiken om hun pmd-afval in te verzamelen, en (semi-)doorzichtige zakken gaan gebruiken.

Waarom is dit een probleem?

Vervuild pmd verpest de hele lading in de wagen. Bij de huisvuilcentrale wordt dan een hele pmd-lading afgekeurd. Dit kost geld en dat betekent uiteindelijk dat de afvalstoffenheffing van alle inwoners hoger wordt. Het is ook niet duurzaam: grondstoffen gaan verloren in de verbrandingsoven. De verbranding leidt tot uitstoot.

Doel van deze campagne?

Dat mensen alleen de spullen in de pmd-container gooien die erin horen. En dat ze ook de spullen die er niet in horen op de juiste plek weggooien of wegbrengen. Hiermee zorgen we dat de vervuiling in de pmd-containers zichtbaar afneemt. Ook willen we dat mensen geen restafval meer in de pmd-container gooien. En dat mensen geen donkere of grijze zakken gebruiken. De grijze zakken zelf zijn reden voor afkeur bij de verwerker. Daarnaast maken ze controle op inhoud voor inzamelaar en verwerker moeilijk. 

Aanpak

  • We plaatsen een eenduidige boodschap op de rolcontainer in de vorm van een containerkaart. De voorzijde vermeldt een compliment.
  • Gaat er iets niet goed dan markeren we dat: bijvoorbeeld geen zwarte zakken in de bak, geen hard plastic. Volgende keer risico dat uw container niet wordt geleegd.
  • We bieden een handelingsperspectief (wat verwachten we van je): gebruik doorzichtige zakken, en bijv. breng hard plastic en piepschuim gratis naar de milieustraat
  • De overall toon van de kaart is opbouwend en positief.
  • In Uitgeest, Castricum en Heiloo gebruiken we een zwart met oranje kaart. De kleur oranje triggert automatisch ‘dit is een waarschuwing’ bij mensen én refereert aan de kleur van de pmd-container. Voor Bergen wordt een nieuwe versie ontwikkeld.

Periode

We starten in het eerste kwartaal van 2023. Eventueel kan de actie een paar keer herhaald worden in 2023.

Containerkaart pmd-campagne (versie Uitgeest, Castricum en Heiloo. Bergen-versie is in ontwikkeling)

Comments are closed.