Maand: mei 2022

Informerende memo energietoeslag, Zaffier

Door het Rijk is in het najaar van 2021 reeds gecommuniceerd over de verwachte energietoeslag. Op 15 maart is het wetsvoorstel eenmalige energietoeslag lage inkomens ingediend bij de Kamer. Deze is op 1 april vastgesteld en werkt met terugwerkende kracht door vanaf 15 maart 2022. Met de wetswijziging zijn de uitvoeringskaders voor gemeenten bekend gemaakt. Door deze wetswijziging komen huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum in aanmerking voor eenmalige energietoeslag. De colleges hebben de bevoegdheid beleidsregels te maken en hebben hier ook gebruik van gemaakt.  Deze beleidskeuzes zijn vastgelegd in beleidsregels, welke door het Dagelijks Bestuur Zaffier op 13 mei zijn vastgesteld. In het geval de inwoner niet in aanmerking komt voor de categoriale regeling energietoeslag, bestaat de mogelijkheid tot het verlenen van individuele bijzondere bijstand (maatwerk). Dit geldt ook voor jongeren tot 27 jaar die aanspraak kunnen maken op studiefinanciering als ook voor pensioengerechtigden met een (klein) aanvullend pensioen. 

Na bekendmaking van de regeling heeft Halte Werk de toeslag op de volgende wijze uitgekeerd:

  • Groep 1: bijstandsgerechtigden met een uitkering op grond van de Participatiewet, IOAW en IOAZ hebben omstreeks 23 maart de betaling ontvangen.
  • Groep 2: inwoners waarvan het inkomen bekend is in het kader van het minimabeleid hebben omstreeks 19 april de betaling ontvangen.
  • Groep 3: inwoners met een uitkering op grond van de AIO hebben omstreeks 4 mei de betaling ontvangen.

Na bekendmaking van de regeling heeft de BUCH werkorganisatie de toeslag op de volgende wijze uitgekeerd:

  • Groep 1: bijstandsgerechtigden PW, IOAW, IOAZ hebben omstreeks 25 april de betaling ontvangen.
  • Groep 2: inwoners waarvan het inkomen bekend is in het kader van het minimabeleid hebben omstreeks 25 april de betaling ontvangen.
  • Groep 3: inwoners met een uitkering op grond van de AIO ontvangen de betaling naar verwachting in week 21.

Alle relevante maatregelen, zoals de AVG, zijn in acht genomen.

Groep 4: overige inwoners

  • Resteert nu nog alleen de groep ‘overige inwoners’. Deze groep is niet direct bekend of zichtbaar voor de gemeente. Voor inwoners die geen gebruik van de website kunnen of willen maken, is een papieren aanvraagformulier beschikbaar.

Communicatie

Over de energietoeslag en de wijze van aanvragen wordt breed gecommuniceerd via de website van Halte Werk de gemeentelijke websites van de BUCH gemeenten, sociale media, de stads-en lokale kranten en maatschappelijke organisaties zoals de voedselbank enzovoorts.

Cijfers (eind april)

  • Voor Alkmaar is de energietoeslag 2850 keer uitbetaald.
  • Voor Dijk en Waard is de energietoeslag 1278 keer uitbetaald.
  • Voor Bergen is de energietoeslag 345 keer uitbetaald.
  • Voor Uitgeest is de energietoeslag 167 keer uitbetaald.
  • Voor Castricum is de energietoeslag 408 keer uitbetaald
  • Voor Heiloo is de energietoeslag 310 keer uitbetaald.

Start aanleg glasvezelnetwerk

Na een jarenlange wens van bewoners, ondernemers en politiek is het college er in 2021 in geslaagd om door middel van een samenwerkingsovereenkomst (SOK) met glasvezelexploitant E-Fiber te komen tot de aanleg van een glasvezelnetwerk voor de gehele gemeente Bergen inclusief haar buitengebieden. Het project is inmiddels in uitvoering en wordt in 2023  afgerond.

Komende tijd is E-Fiber in de gemeente bezig met de aanleg van het glasvezelnetwerk. Dit doet zij wijk voor wijk. Enkele dagen voordat ze begint in een straat, ontvangen de inwoners van de aannemer een brief. De werkzaamheden zorgen voor beperkte overlast, maar dit duurt volgens E-Fiber vaak niet langer dan drie dagen.

Graven in het groen

Voor de aanleg van het glasvezelnetwerk heeft het college toestemming gegeven te graven in de openbare ruimte daar waar ondermeer het huidige telecom tracé ligt van zowel Ziggo als KPN. Dat betekent dat er naast het openbreken van stoepen en wegen soms ook gegraven moet worden in bermen en groenstroken. Soms gaat dat helaas ten koste van struiken en groen. Wijkbeheer gaat deze schade herstellen. Dat gebeurt niet altijd meteen, omdat er rekening moet worden gehouden met het juiste seizoen om stuiken aan te planten. Voor het schadeherstel aan bermen en groenstroken wordt een schadevergoeding betaald die is vastgelegd in de schaderegeling Kabels en Leidingen die in 2019 is vastgesteld.

Voortgang

Binnen de kern Bergen zullen uiteindelijk maximaal 6 graafploegen aan de slag zijn. Een tweede bouwstroom gaat in Egmond aan den Hoef starten zodra de engineering hiervan gereed is. Ook daar zullen uiteindelijk maximaal 6 graafploegen aan het werk zijn.

In verband met verwachte opschaling van graafploegen en splitsen van de bouwstromen is met E-Fiber afgesproken dat ze een extra toezichthouder (op haar kosten) beschikbaar stelt.

Vanaf week 24 wordt de eerste glasvezelcentrale (POP) geplaatst in Bergen zodat de eerste inwoners binnenkort gebruik kunnen maken van het glasvezelnetwerk.

Toezicht glasvezelnetwerk

Voor het dagelijkse toezicht heeft het college gedurende 1,5 jaar toezicht en projectleding ingehuurd. Deze toezichthouder is 40 uur per week aanwezig op het werk.

De kosten voor toezicht en projectleding worden betaald uit de totale degeneratievergoeding die het college is overeengekomen met E-Fiber. Deze vergoeding bestaat uit en een schadevergoeding voor het opbreken van openbare ruimte (en herstellen) alsmede de inhuur van toezicht en projectleiding.

Jaarverslag schuldhulpverlening 2020

Met de invoering van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) per 1 juli 2012 is de gemeente verantwoordelijk voor het voeren van de regie op de schuldhulpverlening aan de inwoners van haar gemeente. De uitvoering van de gemeentelijke schuldhulpverlening en budgetbeheer voor particuliere inwoners van de BUCH-gemeenten is met ingang van 1 januari 2017 uitbesteed aan Sociaal.nl Schuldsanering B.V. (hierna te noemen als Sociaal.nl). Afspraken over de ondersteuning aan particuliere inwoners van de BUCH-gemeenten zijn vastgelegd in de overeenkomst Schuldhulpverlening en budgetbeheer, die de BUCH gemeenten – met ingang van 1 januari 2017 zijn aangegaan met Sociaal.nl.

Bij deze nieuwsbrief treft u ter kennisname het jaarverslag over 2020 aan, met daarbij als bijlage de reactie op de aanbevelingen die Sociaal.nl in het jaarverslag heeft gegeven.

Toelichting

Per gemeente zijn in het jaarverslag aanbevelingen genoemd. Voorbeelden van aanbevelingen zijn:

  • De jongeren werden vorig jaar al nauwelijks bereikt. Dit jaar heeft er geen enkele aanmelding plaatsgevonden. Inzet op samenwerking met jongerenwerk en/of meer gebruik sociale media voor het bereik van jongeren.
  • Kennisoverdracht up-to-date houden via trainingen aan de Sociaal Teams en andere ketenpartners door Sociaal.nl kan een verbeterde kwaliteit van de werkzaamheden bewerkstelligen.

De verbeterpunten zijn voor de vier gemeenten in een overzicht gebundeld en voorzien van een reactie van ons college, waarin vermeld wordt welke acties er genomen worden. Hierover leest u meer in de ‘reactie op aanbevelingen Sociaal.nl 2020’.

Het jaarverslag + managementrapportage 2020 wordt nu, medio april 2022, aangeboden aan u ter informatie. Het jaarlijkse rapport van de NVVK wordt in juni over het voorgaande jaar opgeleverd. Vervolgens stelt Sociaal.nl een jaarverslag op en maken zij de managementrapportages. Het proces om tot goede managementrapportages te komen nam enige tijd in beslag. Met die reden wordt het jaarverslag 2020 later aan u aangeboden dan wenselijk. Hierover is gesproken met Sociaal.nl. Doel is om het jaarverslag 2021 aan te bieden aan u in het 4e kwartaal van 2022.

Bijlagen:

         

Toeslagenaffaire

In de afgelopen periode heeft uw raad ongetwijfeld de berichten in de media over de gevolgen van de toeslagenaffaire nauwgezet gevolgd.

Ons college vindt het, net zoals de colleges van de overige BUCH gemeenten, belangrijk om uw raad te informeren over de wijze waarop wij binnen de vier BUCH gemeenten met gedupeerden in de toeslagenaffaire zijn omgegaan.

Ook willen we aandacht geven aan wat we aan hulp en ondersteuning bieden om te voorkomen dat dergelijke situaties zich in de toekomst opnieuw kunnen voordoen, zowel wat betreft het voorkomen van schulden, als ook het voorkomen van uithuisplaatsingen.

Wij brengen u hierbij op de hoogte van de inspanningen en resultaten die de BUCH gemeenten hebben gepleegd voor het oplossen van de gevolgen van schuld door toeslagen én informeren u over de brede actuele ontwikkelingen in onze gemeente voor ondersteuning bij schulden, als ook over ontwikkelingen op het gebied van de jeugdhulp om dergelijke scenario’s in de toekomst te voorkomen.

Context van de media aandacht aangaande gevolgen toeslagen affaire

Zoals u vast heeft gelezen, zijn de 1115 uithuisgeplaatste kinderen die in de media genoemd worden een optelsom van de uithuisplaatsingen in de toeslagenaffaire sinds 2015. Ze komen niet alle 1115 uit onze regio.

Wij weten (om privacy redenen) in onze regio niet van jeugdigen die jeugdhulp met verblijf ontvangen of van de jeugdigen die jeugdzorg plus ontvangen met welke reden zij deze zorg ontvangen. We weten niet of uithuisgeplaatste jeugdigen in onze regio door de toeslagen affaire uithuisgeplaatst zijn.

Ook hebt u waarschijnlijk gelezen dat van de 1115 uithuisgeplaatste kinderen een groot deel geen gebruik meer maakt van een jeugdhulptraject met verblijf. Het CBS gaf aan dat er in december 2020 nog 420 ‘lopende uithuisplaatsingen’ waren bij gezinnen die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire. Ook van deze 420 weten we niet in welke regio zij hulp ontvangen, of de hulp een open of gesloten karakter heeft en of dat in onze regio is.

Tot slot is u dan waarschijnlijk ook bekend, dat jeugdigen die uithuisgeplaatst zijn in gezinnen die slachtoffer zijn in de toeslagenaffaire, dat niet zijn vanwege de financiële situatie, maar vanwege de gevolgen die dit heeft gehad op de opvoedings- en opgroeisituatie van deze jeugdigen. Voorwaarde bij een besluit over weer thuis of in netwerk kunnen opgroeien en ontwikkelen is in lijn met de voorgaande opmerkingen dan ook niet dat het financiële probleem is opgelost, maar dat de jeugdige veilig kan opgroeien en zich kan ontwikkelen in het gezin van herkomst of eigen netwerk. Het opgelost hebben van financiële problemen betekent niet automatisch dat aan deze voorwaarde ook voldaan is.

Belangrijke ontwikkelingen binnen de BUCH gemeenten in relatie tot impact van de toeslagenaffaire

We hebben gerichte inspanningen verricht en we plegen binnen de BUCH gemeenten nog steeds inspanningen op het gebied van (preventieve) hulp bij schulden. Daarbij zetten we ons in voor belangrijke ontwikkelingen op het gebied van het voorkomen van uithuisplaatsingen. Dit gaat bijdragen aan het voorkomen van dergelijke situaties in de toekomst.

(Preventieve) hulp bij schulden

Onze regio heeft allereerst de ‘hersteloperatie’ ondersteund bij het oplossen van de financiële problemen van gedupeerden in de vier gemeenten. Zie hiervoor het eindrapport hersteloperatie toeslag-affaire BUCH gemeenten en de raadsinformatie van november 2021.

In 2021 hebben we binnen de BUCH gemeenten gegevens opgevraagd van inwoners met schulden door de toeslagen. We hebben actief 65 mensen benaderd. Veelal gaven benaderden aan geen problemen te ervaren en de inspanning te waarderen. Enkelen zijn op gesprek geweest en onder hen is er één verwezen naar een traject maatschappelijk werk bij MEE&DeWering. In augustus 2021 hebben de BUCH gemeenten besloten om de vorderingen van ouders en toeslagpartner, die gedupeerd zijn door de problemen rondom de kinderopvangtoeslag, kwijt te schelden. In november 2021 zijn de raden via een raadsinformatie op de hoogte gebracht van de resultaten in een eindrapport hersteloperatie toeslag-affaire BUCH gemeenten.

Binnen de BUCH gemeenten zijn we eind 2021 gestart met de uitvoering van de vroegsignalering van schulden. In dit werkproces melden woningbouwverenigingen, energieleveranciers, zorgverzekeraars en PWN mensen met beginnende schulden aan bij de gemeente. De consulenten zoeken contact met de inwoner. Dit kan door het versturen van een brief of email, door te bellen of door op huisbezoek te gaan. In deze contactpoging motiveren we de inwoner om ons hulpaanbod te accepteren en het gesprek met ons aan te gaan. Tijdens het gesprek brengen we de financiële situatie van de inwoner in kaart en zoeken we samen naar een oplossing. Wanneer het een enkelvoudige schuld is helpen wij met het treffen van een betalingsregeling. Als de hulpvraag complexer is verwijzen we door naar de specialistische hulp van MEE&De Wering, Socius of Sociaal.nl. Met dit werkproces willen we mensen in een vroeg stadium, voordat problematische schulden ontstaan, ondersteuning bieden bij hun financiële situatie. Voor vragen kan men contact opnemen met ikbenervroegbij@debuch.nl.

Voorkomen van uithuisplaatsingen
Het is onduidelijk of zich onder de uithuisgeplaatste jeugdigen in onze regio, al dan niet in de jeugdzorg plus, gedupeerden van de toeslagen affaire bevinden, omdat reden voor uithuisplaatsing altijd een onveilige opvoed- en opgroeisituatie is. We weten niet of deze ontstaan is ten gevolge van een schuld door toeslagen.

We zijn in de regio al langere tijd actief bezig met zorgaanbieders om voor álle jeugdigen mogelijk te maken dat ze zo thuis als mogelijk opgroeien en ontwikkelen.

Zoals uw raad bekend is, zetten we ons in de regio al langere tijd in voor de ontwikkelingen zoals verwoord in het Overkoepelend Kader Jeugd, de Regionale Visie op Ambulante Jeugdhulp en de Verwervingsstrategie Jeugdhulp Plus, namelijk:

  • Hulp vindt zo mogelijk ambulant plaatst en als dat niet mogelijk is dan is een traject met verblijf een tijdelijke interventie met perspectief op terugkeer naar huis, netwerk, pleegzorg.
  • Een onontkoombaar 24 uurs- traject is zo intensief als nodig met een open karakter én
  • Een 24-uurs traject kent zo min mogelijk, bij voorkeur geen, doorplaatsingen, omdat we hulp naar de cliënt toebrengen.
  • Alléén die doelgroep die geslotenheid nodig heeft vanuit de zorgbehoefte van de cliënt kent nog een tijdelijke geslotenheid als onderdeel van de behandeling. (slachtoffer loverboy problematiek bijvoorbeeld)

Het evaluatieverslag van Horizon dat binnenkort wordt besproken geeft een uitgebreider inzicht in de huidige stand van zaken met betrekking tot de ontwikkelingen in de jeugdzorg plus in onze regio.

Gegevens over het aantal kinderen dat de afgelopen vier jaar per gemeente binnen de BUCH uithuisgeplaatst is in jeugdhulp met verblijf en jeugdzorg plus, vindt u in de bijgevoegde bijlage: jeugdhulp per zorgcategorie.

Bijlage:

Digitaal parkeren

Na een lange voorbereiding is begin november 2021 een start gemaakt met de implementatie van digitale parkeervergunningen via Coöperatie ParkeerService (CPS) waarvan 13 gemeenten eigenaar zijn en parkeerproducten afnemen. Vanaf dat moment was het mogelijk voor bewoners en ondernemers om één of meerdere parkeervergunningen aan te vragen.

Bewoners van Bergen en Schoorl hebben, aangezien daar sprake is van jaarrond betaald parkeren allen in november en december de digitale parkeervergunningen aangevraagd. Voor Egmond aan Zee en Bergen aan Zee werden de meeste vergunningen in 2022 aangevraagd en verleend.

Maatwerk

Reeds bij start van digitale parkeervergunningen is voor inwoners die minder digitaal vaardig zijn een oplossing uitgewerkt, namelijk dat zij -indien er een positieve indicatie is, afgegeven door het Sociaal Team op basis van een (telefoon)gesprek- in aanmerking kunnen komen voor een papieren bezoekersvergunning. Hiervoor is gekozen omdat bij dit type vergunning de kentekens kunnen wisselen en men dat per parkeertransactie moet ingeven.

Begin februari 2022 is ook maatwerk voor verblijfsrecreantenvergunningen mogelijk gemaakt. Om dezelfde reden.

Maatwerk wordt geboden voor de bezoekers- en verblijfsrecreantenvergunningen (op papier) voor inwoners die niet/minder digitaal vaardig zijn. Er zijn 168 papieren bezoekersvergunningen verleend (totaal digitale vergunningen is 996) en 56 papieren verblijfsrecreantenvergunningen (totaal digitale vergunningen is 930). 

De meeste inwoners met vragen die niet direct geholpen konden worden zijn, door ParkeerService teruggebeld. Ze blijven maatwerk leveren.

Grote afnemers

Onderdeel van het maatwerk is ook dat er afspraken zijn gemaakt met de ‘grote afnemers’ zoals hotels. Zij registreren de kentekens van hun gasten en geven deze door aan CPS. Ze geven vervolgens een kaart of briefje aan hun gasten voor in de auto. De reden van deze afspraak is de problemen met de invoer van meerdere kentekens in het parkeersysteem, zeker als het gaat om meer dan 10 kentekens (het vergunningensysteem wordt onoverzichtelijk bij meer dan 10 kentekens). Het is een tijdelijke afspraak, totdat het softwarepakket van het parkeersysteem zodanig is aangepast dat het beter, sneller en overzichtelijker werkt.

Motie raad “parkeren op eigen terrein”.

Bij de implementatie van de digitale parkeervergunningen is tevens ook een start gemaakt met de uitvoering van de motie van de raad waarmee besloten is dat iedereen die beschikt over eigen parkeerplaats(en) deze ook moet gebruiken en alleen voor meerbehoefte een parkeervergunning kan worden afgegeven. Vooralsnog zijn de grote afnemers (meer dan 7 vergunningen) gecontroleerd op het aantal beschikbare parkeerplaatsen en zijn voor meerbehoefte parkeervergunningen afgegeven. De uitvoering van de rest van de motie volgt zodra er meer inzicht is in de verleende vergunningen in relatie tot beschikbare parkeerplaatsen. Verwachting is dat dit 1e/2e kwartaal 2023 zal zijn.

Verleende parkeervergunningen

Hieronder zijn de verleende parkeervergunning in een cirkeldiagram weergegeven.

Brief door 600 personen

De gemeente is op de hoogte van de brief aan de gemeenteraad die 600 namen bevat. In de brief wordt aandacht gDe gemeente is op de hoogte van de brief aan de gemeenteraad die 600 namen bevat, waarin aandacht wordt gevraagd voor het digitaal parkeren. In het college is de ‘uitvoeringsparagraaf parkeren’ besproken. In de uitvoeringsparagraaf wordt ingegaan op specifieke vragen die leven over het parkeerbeleid, waaronder vragen over digitaal parkeren. De raad zal deze uitvoeringsparagraaf ter besluitvorming ontvangen.  

Aandacht voor zorgen digitale parkeervergunningen 

Omdat de inwoners en ondernemers zich zorgen maakten over digitale parkeervergunningen en ook voor alle inwoners, die een aanvraag hadden lopen voor maatwerk, de vergunningen nog niet waren verleend (maatwerk kost meer tijd), is besloten tot een uitstel van handhaving tot 1 mei 2022.

Per 1 mei 2022 is de start van het digitaal parkeren voor inwoners een feit. Dit betekent dat vergunninghouders een digitale parkeervergunning hebben en hiervoor gebruikmaken van het parkeersysteem,   

 Dat vrijwel alle aangevraagde papieren vergunningen zijn verstuurden dat de parkeerautomaten voor auto’s zonder een vergunning normaal functioneren. Dit betekent óók dat er per 1 mei gehandhaafd kan worden en wordt.

Hulp en aandacht voor problemen blijft

Over de vergunning op 1 vast kenteken (dit is de grootste groep) zijn geen vragen. Maar bij de vergunningen waarbij het kenteken wisselt, verloopt het gebruik van het digitale parkeersysteem nog niet altijd soepel. Zo wordt er gekeken naar een aanpassing om meerdere parkeersessies klaar te zetten en sneller opnieuw te kunnen inloggen en is er een voorstel uitgewerkt voor het flexibeler maken van de bezoekersvergunning. Inwoners die hulp nodig hebben bij het gebruik van de digitale parkeerwebsite of die tegen andere problemen aanlopen kunnen contact opnemen met ParkeerService.

Inwoners die worstelen met hun digitale vaardigheid zijn welkom bij de inloopspreekuren van het Sociaal Team.

Kosten COVID-19 begrotingsjaar 2021 en 2022

Op 8 maart 2022 ontvingen wij een brief van het bestuur van de GR BUCH over de kosten covid-19 voor het begrotingsjaar 2021 en 2022.

Kosten Covid-19 in 2021

De inschatting was dat de kosten € 2,1 miljoen zouden bedragen. Op het moment van schrijven van de brief werd de jaarrekening 2021 GR BUCH opgesteld waarin het bestuur eindverantwoording aflegt over 2021. De werkelijke lasten liggen een fractie hoger dan ingeschat en worden met de jaarrekening 2021 afgerekend. Bij de behandeling van de jaarrekening 2021 GR BUCH zal hierover worden gerapporteerd.

Kosten Covid-19 in 2022

Ondanks de versoepelingen wordt de GR BUCH ook in 2022 nog met de gevolgen van covid-19 geconfronteerd. Hoewel het maken van een inschatting van de kosten voor 2022 gecompliceerd is verwacht het bestuur dat covid-19 in 2022 leidt tot een kostenpost van

€ 1.776.000.

Besluit college

Wij hebben de brief besproken op 19 april 2022 en besloten het bestuur te vragen:

1.         een onderbouwing te geven van het bedrag van € 1.776.000,00;

2.         een nieuwe inschatting te maken van de kosten nu alle maatregelen zijn ingetrokken.

Op basis van de nieuwe inschatting en de onderbouwing daarvan zullen wij bezien welke vervolg besluitvorming noodzakelijk is en u hierover informeren.