Werklocaties regio Alkmaar

Ons college stelde in haar vergadering op 6 september het rapport van Bureau Buiten ‘Plan van aanpak evenwicht werklocaties, Regio Alkmaar’ vast en besloot het bijbehorende ‘Regionaal Convenant Werklocaties Regio Alkmaar’ aan te gaan. Beide documenten zijn in het PORA besproken en werden op 6 september jl. aan alle colleges voorgelegd.

 

Ontwikkelingen tot nu toe

De provincie heeft als taak een nieuwe en realistische planningsopgave voor bedrijventerreinen te maken voor de nieuw vast te stellen provinciale structuurvisie. In dat kader liet de provincie door Buck Consultants International een rapport opstellen voor Noord-Holland Noord. Vervolgens vroeg zij de drie deelregio’s in NHN een kwalitatieve uitwerking te maken. Net als in Regio Alkmaar zijn in West-Friesland en De Kop rapporten opgesteld waarin aanbevelingen worden gedaan om (delen van) bedrijventerreinen op groen (hard aanbod), oranje (strategische reserve) en op rood (uit de markt halen of herbestemmen) te zetten om het overaanbod te reguleren.

 

Buck Consultants International

De conclusie van het rapport ‘Ruimtebehoefte werklocaties Noord-Holland Noord’ augustus 2013 van Buck Consultants International is dat Regio Alkmaar, evenals de regio’s West-Friesland en Kop van Noord-Holland, kampt met een te groot aanbod van bedrijventerreinen en kantorenlocaties. Het aanbod overtreft de vraag ruim drie maal; ook als beleidsmatig stevig ingezet wordt op prioritaire clusters als Energie en Agribusiness.

 

De verschillende regio’s startten daarna samen met de Provincie en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord een vervolgtraject. Hierin moet duidelijk worden hoe een kwalitatieve en kwantitatieve balans gerealiseerd kan worden tussen vraag en aanbod bij kantoren en bedrijventerreinen in Regio Alkmaar. Dit is nodig omdat het huidige overaanbod de economische kansen voor Regio Alkmaar schaadt en veel geld kost voor zowel publieke als private partijen. Daarnaast is het overaanbod slecht voor de (ruimtelijke) kwaliteit van bestaande en nieuwe locaties en schaadt dit het investeringsklimaat in onze regio.

 

Stecgroep

Rapport van de Stecgroep ‘Advies voor sterke werklocaties in Regio Alkmaar’ december 2014.

Dit onderzoek is een kwalitatieve verdieping van het kwantitatief ingestoken Buck-onderzoek en kijkt ‘door een marktbril’ naar het werklocatieaanbod in de regio. Het rapport laat zien aan welk type werklocaties behoefte is en adviseert in hoeverre de bestaande en geplande kantorenlocaties en bedrijventerreinen in Regio Alkmaar hierbij passen.

De Stec Groep beoordeelde alle werklocaties aan de hand van hun marktkwaliteiten, aantrekkelijkheid en economisch perspectief. De gemeenten, provincie en het bedrijfsleven van de Regio Alkmaar zijn betrokken bij de beoordeling. Het uiteindelijke advies is aan de Stec Groep gelaten. Met de oplevering van het advies van de Stec Groep sloot de eerste fase van het traject dat moet leiden tot een gezonde werklocatiemarkt in Regio Alkmaar.

 

Plan van aanpak evenwicht werklocaties Bureau Buiten

Naast het besluit om op korte termijn geen ‘rode locaties’ te ontwikkelen, is afgesproken om de mogelijkheden te onderzoeken om de vraagzijde van de werklocatiemarkt te activeren en is Bureau Buiten gevraagd een Plan van Aanpak op te stellen dat antwoord geeft op de vraag: Hoe kan verkoop van bedrijventerreinen en het aanbod hiervan in de Regio Alkmaar in balans gebracht worden.

Dit leidde tot een plan van aanpak met onder andere de volgende acties:

Aan de vraagzijde gaat Regio Alkmaar het volgende doen:

  • De opdrachtgevende rol aan het Ontwikkelingsbedrijf versterken:

Regio Alkmaar en Ontwikkelingsbedrijf werken regioprofiel en profilering werklocaties uit.

  • Het Ontwikkelingsbedrijf functioneert als loket voor bovenregionale leads in nauwe samenwerking met gemeente(n).
  • De afspraken tussen regio Alkmaar en Ontwikkelingsbedrijf vallen in elk geval binnen de reguliere bijdrage en het Ontwikkelingsbedrijf koppelt terug in het portefeuilleoverleg Regio Alkmaar.
  • De benadering van de buitenlandse markt loopt via Het Ontwikkelingsbedrijf die hiervoor een overeenkomst heeft gesloten met NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency).
  • Bij deze benadering hoort ook actief accountmanagement richting bedrijven; de zogenaamde ‘rodeloperbenadering’.

 

Aan de aanbodzijde gaat Regio Alkmaar het volgende doen:

  • Per genoemde werklocatie zal een strategie opgesteld worden met per locatie de volgende focus:

Breekland: uitgiften op ‘gaten’ laten landen en afronding/inpassing;

De Vaandel: uitvoering geven aan de door de Raad vastgestelde Strategie De Vaandel waarin actief wordt ingezet op de ontwikkeling van De Vaandel midden als bedrijventerrein, het zoeken naar een alternatieve/verbrede invulling voor De Vaandel Zuid, en De Vaandel Noord op den duur een bestemming geven die recht doet aan het STEC-rapport;

Boekelermeer: een strategie ontwikkelen, in gezamenlijk overleg tussen de gemeenten Alkmaar, Heiloo en mogelijk ook private partijen.

  • Opstellen van een Regionaal Convenant Bedrijventerreinen (dit is onderdeel van dit advies, convenant is als bijlage toegevoegd).
  • Inzet op onderzoeken herbestemmen van de oranje en rode gebieden. Waarbij rekening gehouden wordt met de ontwikkeling tussen 2014 en nu.
  • Transformatie van bestaande locaties verder concretiseren:

– Alkmaar             :Overdie en Oudorp

– Heerhugowaard :Beveland, Stationsgebied en De Frans

– Heiloo               :Oosterzij

  • Jaarlijks monitoren voortgang herbestemming / profilering

 

Convenant

Met het ‘Convenant Werklocaties Regio Alkmaar’ beogen de partijen een actieve regionale samenwerking te voeren voor een optimale ruimtelijke ontwikkeling van de bedrijfsruimtemarkt van Regio Alkmaar. Hiervoor maken de partijen afspraken over het verminderen van de geprogrammeerde hectaren bedrijventerreinen, aansluitend bij de vraag naar bedrijfsruimte en werklocaties in de Regio Alkmaar.

 

Een belangrijke voorwaarde voor het slagen van een sterke regionale aanpak is de samenwerking tussen alle regio’s in Noord-Holland Noord. Dit convenant is opgesteld voor de Regio Alkmaar en heeft alleen kans van slagen als ook een soortgelijk convenant wordt gesloten in de regio’s Kop van Noord-Holland en West-Friesland. Partijen benadrukken dat het convenant dat zij zelf sluiten slechts geldig is na ondertekening van soortgelijke convenanten of regionale afspraken in de andere twee regio’s.

 

Comments are closed.