Toezegging over de verordening kwaliteitseisen VTH

Op 20 december 2016 heeft Wethouder Snabilie de volgende toezegging gedaan:

Naar aanleiding van besluitvorming inzake de verordening kwaliteitseisen vergunningverlening Toezicht & Handhaving zegt portefeuillehouder Snabilie toe in het tweede kwartaal een overzicht aan te bieden van de criteria waaraan men op dat moment nog niet voldoet en in het vierde kwartaal te rapporteren over de voortgang van de acties om hieraan wel te kunnen voldoen. De door Kies Lokaal gevraagde lijst maakt hier onderdeel vanuit.

Middels bijgaande memo beantwoorden wij deze toezegging. We geven aan waar we op dit moment nog niet aan voldoen. We koppelen hier echter geen acties aan, omdat, zoals uit de memo blijkt, we slechts op details niet aan de kwaliteitscriteria voldoen. De vraag is nu of we daarin moeten gaan investeren. Enerzijds moeten we ons de vraag stellen of dit van een gemeente met de grootte van Bergen gevraagd kan worden. Anderzijds is het wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het Bouwen op 21 februari 2017 aangenomen door de Tweede Kamer, waardoor het zeer onzeker is welke taken wij vanaf 2018 nog moeten uitvoeren[1].

Het is de bedoeling dat we het nieuwe stelsel vanaf 2018 stapsgewijs invoeren. Marktpartijen zijn in het nieuwe stelsel zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de wettelijke eisen. De technische toetsing en een belangrijk deel van het bouwtoezicht (gevolgklasse 1) worden niet meer gedaan door gemeenten en moeten uit het bestaande proces worden gehaald. Daarnaast komen er extra taken bij. Zo moet voordat een vergunning wordt afgegeven gecontroleerd worden of de kwaliteitsborger gecertificeerd is en of de toegepaste werkmethode (instrument) geschikt is. Als de bouw klaar is moet het dossier van de opdrachtgever in ontvangst worden genomen en opgeslagen worden. Ook blijven er taken bij gemeenten liggen die in de huidige situatie tijdens reguliere werkzaamheden ‘meegenomen’ kunnen worden. In de nieuwe situatie zal dit apart in de organisatie ingeregeld moeten gaan worden. Ook zal in de eerste periode zal extra toezicht en handhaving nodig zijn. Bijvoorbeeld door een verkeerde beoordeling van vergunningvrij bouwen. Dit komt omdat de regelgeving voor iedereen nieuw is, partijen moeten wennen aan de nieuwe werkwijze. Ook zullen er partijen zijn die de ‘randen’ van de nieuwe regelgeving zullen gaan opzoeken. Dat maakt de urgentie van toezicht en handhaving in de eerste periode nog groter.

Als overheid zijn we verantwoordelijk voor een goede taakinvulling. Belangrijk hierbij zijn afspraken over wat een goede taakinvulling is. In de Packagedeal die de VNG, het IPO en het Rijk in juni 2009 hebben gesloten, is afgesproken dat er kwaliteitscriteria worden ontwikkeld en vastgesteld waaraan vergunningverlening, toezicht en handhaving in het Omgevingsrecht moeten voldoen. Deze kwaliteitscriteria zijn per 1 januari 2015 ingesteld.

 

De kwaliteitscriteria zijn bedoeld om de uitvoering van vergunningverlening, toezicht en handhaving (de VTH-taken) door gemeenten en provincies in het Omgevingsrecht te professionaliseren en de kwaliteit in de organisatie te borgen. De criteria gaan over proces, inhoud en kritieke massa. Ze gaan echter niet over de competenties van de medewerkers.

In bijgaande memo hebben we per onderdeel uitgewerkt waar we wel en niet aan voldoen. Ook hebben we de lijst met de criteria voor de kritieke massa als bijlage 1 bij de memo gevoegd.

Samenvatting en antwoord op de toezegging:

De kwaliteitscriteria vallen uiteen in drie onderdelen:

  1. de kritieke massa
  2. proceskwaliteit
  3. inhoud en prioriteiten.

 

  • Op onderdeel 1 voldoen wij slechts niet aan criteria 4, 8, 13 en nummer 15 vanwege aanvullende kennis van Geohydrologie bouwcontroleurs, diepgaande kennis van asbest van de juristen van vergunningverlening, een aanvullende opleiding Post HBO Bouwfysica voor de bouwplantoetsers en de vlieguren niet op de onderdelen 3 , 7 en 8 en we hebben slechts 1 constructeur in dienst en geen contracten met de partijen waarmee we samenwerken. Waarbij criteria 4 in de loop van 2017 ook voldoet vanwege de cursus geohydrologie die ze gaan volgen.
  • Op onderdeel 2 voldoen wij slechts niet omdat de BOA’s nog niet 24 uur bereikbaar zijn.
  • Op onderdeel 3 voldoen we.

[1] Het wetvoorstel ligt nu bij de Eerste Kamer en de planning is dat het 1 januari 2018 in werking treedt.

Lees meer:

170403 Memo kwaliteit VTH Raad

170509 Bijlage 1 Criteria voor de kritieke massa

 

Comments are closed.