Gemeenten in de Regio gaan aan de slag met een gezamenlijke bestuursopdracht voor flexwoningen. Aanleiding vormt de mogelijkheid om als regio samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken flexwoningen te realiseren om een extra aanbod te creëren voor bepaalde doelgroepen, zoals starters op de woningmarkt en statushouders. Daarbij wordt ook de samenwerking met de woningbouwcorporaties gezocht.
Het ministerie biedt enerzijds de mogelijkheid om flexwoningen aan te kopen via het rijk en anderzijds kan de door het ministerie in het leven geroepen Taskforce tijdelijke huisvesting een stimulerende en faciliterende rol vervullen. Wij hebben vanuit de regio nu een aantal van 1000 flexwoningen als doelstelling geformuleerd. Wij denken dat dit aantal een goede richting kan geven, waarbij de verdeling van de aantallen tussen de gemeenten verder wordt uitgewerkt. Elke gemeente gaat nu bepalen wat de lokale doelstelling wordt.
Voor de goede orde wordt vermeld dat de gemeenten niet verplicht zijn om de flexwoningen van het rijk aan te kopen. Deze woningen zijn op basis van een selectieprocedure door het rijk in de markt gezet, waarbij een aantal kwalitatieve eisen zijn gesteld. Een leaflet van het type flexwoning, inclusief het proces, treft u bijgevoegd aan. Naast deze flexwoningen kunnen de individuele gemeenten ook overgaan tot bijvoorbeeld transformaties van kantoorpanden naar wonen. Doel is uiteindelijk om met elkaar de schouders eronder te zetten om gezien de hoge woningnood en aanvullend op de huidige woningbouwplannen tijdelijk te voorzien in de stijgende vraag. Daarbij kan ook kennis en ervaring tussen de gemeenten worden uitgewisseld.
De eerste stap in het proces is het sluiten van een intentieovereenkomst met het ministerie en de regio om de genoemde uitgangspunten en doelstellingen vast te leggen.
Op de eerstvolgende regionale raadsbijeenkomst willen wij graag de uitgangspunten en doelstelling meer in detail met u delen.
Bijlage 2 Flexibel plaatsbare wooneenheden via het Rijksvastgoedbedrijf