Jaarverslag Leerplicht 2019-2020

Jaarverslag Leerplicht 2019-2020

In artikel 25 van de Leerplichtwet 1969 staat dat burgemeester en wethouders jaarlijks voor 1 oktober verslag uitbrengen aan de gemeenteraad over het in het afgesloten schooljaar gevoerde leerplichtbeleid.

Het toezicht op de naleving van de Leerplichtwet 1969 is opgedragen aan burgemeester en wethouders. Binnen de werkorganisatie BUCH zijn er door alle colleges daartoe drie leerplichtambtenaren aangewezen. De leerplichtambtenaren hebben de belangrijke taak het recht op onderwijs dat iedere jongere heeft, te bewaken.

Taken voortvloeiende uit de Leerplichtwet worden in Bergen uitgevoerd door de leerplichtambtenaar op basis van de ‘Instructie voor de medewerker van de Werkorganisatie BUCH aangewezen als Leerplichtambtenaar’, vastgesteld door burgemeester en wethouders van Bergen op 25 juni 2019. Uitbesteed aan de regiogemeente Alkmaar zijn de jongeren die kwalificatie-plichtig zijn en op het MBO zitten.

Uitvoering Leerplicht binnen de BUCH gemeenten:

Leerplicht is een onderdeel van het jeugdbeleid. De leerplichtambtenaren zijn in alle vier gemeenten beëdigd door de verschillende burgemeesters, zodat zij elkaar zo nodig kunnen vervangen. Elke gemeente blijft, zoals wettelijk bepaald, verantwoordelijk voor zijn eigen leerplichtige leerlingen. Binnen de BUCH zijn zij werkzaam in het Sociaal Team en de keten Jeugd van de verschillende gemeenten. Zij werken nauw samen met de consulenten voor de Jeugdwet, WMO en Participatiewet. Ze stemmen werkwijzen met elkaar af, overleggen samen en met leerplichtambtenaren in de regio en plannen intervisie momenten. Ook is er regelmatig contact met de beleidsmedewerkers onderwijs.

Er is vanuit leerplicht intensief overleg met o.a. politie, Halt, jongerenwerk en het Openbaar Ministerie. Dit met als doel te voorkomen dat jongeren voortijdig het onderwijs verlaten zonder gedegen opleiding en diploma’s met het risico dat zij geen werk kunnen vinden of in de criminaliteit belanden.

De leerplichtambtenaar behandelt en onderzoekt meldingen van schoolverzuim, beoordeelt aanvragen voor verlof, behandelt beroepen op vrijstelling en maakt proces-verbaal op. Zij speelt een belangrijke rol als het gaat om het voorkomen van voortijdig schooluitval.

Aanvullende input vanuit sociaal team Jeugd met betrekking tot de (gedeeltelijke) sluiting van scholen tijdens de corona pandemie:

Voortgezet onderwijs

Op de VO scholen zijn voortgezet onderwijs (VO)-coaches aanwezig. Zij werken bij Mee en de Wering. In de regio Alkmaar is een constructie om hen in te zetten op de VO scholen. Zij zijn ogen en oren van de gemeente op school en zorgen ervoor dat als er zorg nodig is, dit ook snel geregeld kan worden. Wij hebben als gemeente goede samenwerkingsafspraken met hen over hoe er zorg ingezet kan worden. Aan het begin van de coronaperiode hebben we met hun coördinator afgesproken dat de coaches intensief contact houden met de scholen over zorgleerlingen. En indien nodig konden zij opschalen naar de jeugdconsulenten van de gemeente. Hier is geen gebruik van gemaakt tijdens de sluiting van de scholen.

Basisonderwijs

Met de basisscholen hebben de jeugdconsulenten contact onderhouden om zorgleerlingen in beeld te krijgen/houden. De consulenten hebben telefonisch en via teams contact gehouden met de gezinnen waar zij bij betrokken zijn. De J&G coaches hebben dit ook digitaal gedaan, maar soms ook op creatieve manier zoals afspreken bij de speeltuin.


Wij hebben gemerkt dat scholen in de periode van sluiting ook bij Veilig Thuis meldingen hebben gedaan als zij zorgen hadden over leerlingen die dan weer bij de gemeente terecht kwamen. Ook merkten we dat vooral na opening van de scholen en de laatste schoolweken er extra veel verzoeken voor MDO’s (multidisciplinair overleg) kwamen over leerlingen waar zorgen om waren.

Comments are closed.