Uitvoering toezicht en handhaving

Op 15 oktober 2019 heeft ons college het Uitvoeringsprogramma Vergunningen Toezicht en Handhaving (VTH) 2019 – 2020 vastgesteld. In bijgaand uitvoeringsprogramma beschrijven we de wijze waarop wij onze toezicht- en handhavingstaken invullen.

Praktische uitwerking van vastgesteld beleid

Dit uitvoeringsprogramma is de praktische uitwerking van het VTH beleid dat op 9 juli 2019 door ons college is vastgesteld. In het VTH beleid zijn beleidsregels en kwaliteitscriteria vastgelegd. Ook is vastgelegd op welk kwaliteitsniveau wij onze taken uitvoeren. In het Uitvoeringsprogramma becijferen wij welke inzet daarvoor nodig is. Het gaat uit van beschikbare uren voor vergunningverlening, toezicht en handhaving. Wij monitoren hiermee of de geformuleerde ambities ook daadwerkelijk kunnen worden gerealiseerd.

Met vertrouwen vooruit

Onlangs verscheen het rapport “Met vertrouwen vooruit” van de heer Schneiders. Hierin is beschreven dat raadsleden de indruk hebben dat de gemeente kwetsbaar is in haar ruimtelijke procedures en met name in handhaving. De aanbeveling luidt dat er moet worden gezorgd voor helder ruimtelijk beleid, teneinde de kwetsbaarheid te verminderen. Duidelijke regelgeving zorgt voor vertrouwen.

Het proces de afgelopen maanden rond het VTH beleid, alsook het beleidsstuk zelf én de daaruit voortvloeiende stukken zoals onderhavig uitvoeringsprogramma, zijn glashelder en transparant. De regels zijn uitgewerkt op het niveau van bestuurders, inwoners en ondernemers. Ons college is van mening dat dit een voorbeeld is van de duidelijke en betrouwbare regelgeving waar in het rapport ‘met vertrouwen vooruit’ over wordt gesproken. Om die reden zal begin 2020 hierover een informatieavond voor de raad worden gehouden.

Achtergrond beleid VTH

Het beleid voor Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) is vastgesteld voor de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo. De gemeenten stellen dit beleid gezamenlijk op om slagvaardiger en efficiënter te kunnen werken.

Het beleid heeft betrekking op de taken van de gemeente in het omgevingsrecht: wat is de visie op de omgeving, hoe wordt er getoetst, hoe vindt het toezicht plaats en hoe wordt er gehandhaafd? Keuzes maken en prioriteiten stellen zijn daarbij onvermijdelijk.

Beleidscyclus

Het is een wettelijke verplichting om VTH-beleid en een uitvoeringsprogramma vast te stellen. De bestuursorganen die belast zijn met de uitvoering, het toezicht en de handhaving van bestuursrechtelijke aangelegenheden, bij en of krachtens de betrokken wetten en met het toezicht op de naleving door de onder hun gezag werkzame toezichthouders, stellen het (uitvoerings-) en handhavingsbeleid vast in een of meer documenten. Hierin wordt gemotiveerd aangegeven welke doelen zij zichzelf stellen bij de uitvoering en handhaving en welke activiteiten zij daartoe zullen uitvoeren (artikel 7.2, eerste lid, van het Besluit omgevingsrecht (hierna: Bor)).

Het VTH-beleid en het uitvoeringsprogramma maken onderdeel uit van een cyclus. In het VTH-beleid wordt aangegeven welke overtredingen prioriteit hebben en op basis hiervan wordt jaarlijks in een uitvoeringsprogramma beschreven hoeveel capaciteit voor dat jaar beschikbaar is, hoe deze capaciteit wordt ingezet en welke doelstellingen hiermee worden nagestreefd (artikel 7.3, eerste lid, van het Bor). Het uitvoeringsprogramma wordt jaarlijks geëvalueerd (artikel 7.7 van het Bor).

De provinciebestuur houdt interbestuurlijk toezicht op de wettelijke taken die het gemeentebestuur uitvoert. De verplichting om een VTH-beleid op te stellenen het beleid zelf worden door het provinciebestuur getoetst. De gemeente Bergen wordt al jaren achtereen als adequaat beoordeeld.

Na vaststelling van het VTH beleid en uitvoeringsprogramma volgt er nog 1 stap:

1.    Monitoring en jaarverslag

De uitvoering leidt tot resultaten. In hoeverre deze resultaten bijdragen aan het bereiken van de doelstellingen moet duidelijk worden door een cyclus van monitoring, evaluatie en verantwoording. De resultaten van de monitoring nemen komen in het jaarverslag. Dit jaarverslag is een afzonderlijk document met dezelfde structuur en opzet als het VTH-beleid. Dit jaarverslag voldoetaan de wettelijke plicht om een jaarverslag op te stellen en om de raad jaarlijks te informeren over de realisatie.

Zowel de beleidsvisie als de uitvoeringsprogramma’s en de jaarverslagen worden vastgesteld door het college en ter informatie aan de raad gestuurd.

Bijlagen:

Comments are closed.