Voortgang Slotkwartier

Op 7 nov. 2019 is het Uitvoeringskader Slotkwartier vastgesteld en budget beschikbaar gesteld voor de uitvoering. Direct hierna is gestart met de uitvoeringsfase. Hieronder wordt u geïnformeerd over de voortgang daarvan en met name de ontwikkelingen met betrekking tot het Huys Egmont.

Huys Egmont

In het amendement bij het raadsbesluit van 7 nov. jl. heeft de raad bepaald dat vooruitlopend op de herstelwerkzaamheden, Stichting Historisch Egmond uiterlijk 31 maart 2020 inzichtelijk moet maken op welke wijze de exposities worden geprofessionaliseerd, zodat deze meer aandacht zullen krijgen met een groter publieksbereik. Direct na 7 november bleek dat er bij Stichting Historisch Egmond draagvlak was om invulling te geven aan het gevraagde in het amendement. De stichting stond hierbij open voor samenwerking. De afgelopen maanden is een intensief traject gevolgd, waarbij Stichting Historisch Egmond, samen met NMF Erfgoed/Huis van Hilde, bureau Platvorm ontwerpers van tentoonstellingen en BOEi gewerkt hebben aan een onderbouwd ondernemingsplan voor het Huys Egmont, met een uitwerking voor de inrichting, de tentoonstelling, een ontwerp voor de tuin en exploitatie van het geheel. Stichting Historisch Egmond heeft op 30 maart jl. een ondernemersplan hiervoor aangeboden aan het college, samen met een letter of intent, waarin de stichting aangeeft trots te zijn op het resultaat, zelf bereid is om mee te financieren bij de realisatie en open staat voor samenwerking met andere partijen en in het Slotkwartier.

Inhoud plan

Het Slotkwartier krijgt met Huys Egmont een volwaardig bezoekerscentrum en cultuurhuis. Hier kunnen straks inwoners en bezoekers van de Egmonden terecht. Het  bezoekerscentrum krijgt een informatief-educatief karakter en richt zich op bezoekers van het gebied en op de eigen bevolking. Het verhaal dat straks in een interactieve expositie wordt verteld, is een bijzonder verhaal dat nu nog niet, of in zeer beperkte mate beleefd kan worden. De abdij, het slot en het Huis Egmont hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het Graafschap Holland, in het ontstaan van de jonge Republiek en daarmee in de ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse staat. Een deel van het schoolgebouw en het raadhuis worden ingericht als expositieruimte voor een permanente expositie over de geschiedenis van het gebied. Daarnaast blijft er ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen over verschillende onderwerpen. Huys Egmont vertelt met de expositie het verhaal van de abdij, het slot en haar bewoners en later de bezoekers die zich verwonderen over de ruïne en deze tekenen of schilderen. Centraal staat de periode van de opstand waarbij Lamoraal van Egmont zijn hoofd verliest op de markt van Brussel en de Spaanse opmars voor het eerst wordt gestuit in het gebied rond Alkmaar. Het verhaal wordt voor een breed publiek op interactieve manier vormgegeven met aandacht voor educatie voor jonge bezoekers.

Eén van de voormalige lokalen krijgt een inloopfunctie voor plaatselijke activiteiten. Denk aan Stichting Historisch Egmond, de bibliotheek Kennemerwaard en een informatiepost van de regionale VVV. Huys Egmont krijgt op de eerste verdieping twee ruimtes voor lezingen, workshops en vergaderingen, die verhuurd kunnen worden.

Een nieuw op te richten Stichting Huys Egmont is straks verantwoordelijk voor de exploitatie van het geheel. Deze stichting krijgt nauwe banden met de gebruikers van het gebouw: de Stichting Historisch Egmond en Bibliotheek Kennemerwaard. Daarnaast is de Stichting Huys Egmont een belangrijke speler binnen de nog op te richten overkoepelende stichting Slotkwartier. Vanuit de Stichting Slotkwartier zal worden samengewerkt aan een gezamenlijk toeristisch product. De marketingactiviteiten zullen de komende jaren de gewenste bezoekersstroom op gang moeten brengen. De begroting van Huys Egmont is gebaseerd op een bezoekersstroom die groeit van 7.500 tot 10.000 in 2021 (prognose van voor de coronacrisis) naar 17.000 in 2029. Voor het Slotkwartier als geheel zijn hogere aantallen voorzien. De prognose is dat rond 2026 het Slotkwartier als geheel jaarlijks 30.000 bezoekers trekt. Er is een sluitende, realistische begroting opgesteld.

Vervolg

Ondertussen is gestart met het verder voorbereiden van de restauratie van raadhuis en schooltje. Dit moet resulteren in een bestek voor de renovatie van de panden dat op de markt wordt gezet. Tevens is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend.

Stichting Historisch Egmond gaat de komende tijd aan de slag met fondsenwerving om de tentoonstelling te kunnen realiseren. Hiervoor worden ambassadeurs benaderd en een comité van aanbeveling opgericht.

Wat is er verder gebeurd na de vaststelling van het Uitvoeringskader op 7 nov?

Hoeve Overslot

In het amendement bij het raadsbesluit is bepaald dat Stichting Hafre, uiterlijk op 1 maart 2020 inzichtelijk moet maken op welke wijze zal worden samengewerkt met een (beoogd) commercieel ondernemer in Hoeve Overslot en hoe dit gebruik er in de praktijk uit gaat zien. Indien er onvoldoende basis blijkt voor constructieve samenwerking zal de gebruiksmogelijkheid binnen het Slotkwartier voor Hafre per 31 maart 2020 direct worden beëindigd.

Er hebben met stichting Hafre meerdere gesprekken plaatsgevonden waarbij de stichting is gevraagd om samenwerking te zoeken. De stichting heeft daarbij aangegeven niet samen te willen werken, maar zelf voor invulling van het gevraagde in het amendement te zorgen. Het is de Stichting niet gelukt om op 1 maart met een passend plan te komen. Inmiddels heeft wethouder Valkering de toezegging gedaan om (gerekend vanaf 1 maart) nog eens drie maanden extra te nemen om met Stichting Hafre in gesprek te gaan over mogelijkheden om in de Stichting in het Slotkwartier te behouden. Hierover vindt nu afstemming met de Stichting plaats.

Aankoop Slotweg 44

Ondertussen lopen de gesprekken over aankoop van Slotweg 44. De huidige eigenaren van Slotweg 44 betreft meerdere erfgenamen. Dit vraagt de nodige afstemming.

Overkoepelende stichting

Verder is, conform het uitvoeringskader, gestart met de voorbereidingen om te komen tot een overkoepelende stichting die zich bezig gaat houden met de programmering en begeleiding van initiatieven in het Slotkwartier. In verband met de coronacrisis lukt het niet om mensen fysiek bij elkaar te krijgen. Er wordt nu eerst geprobeerd om digitaal tot een eerste afstemming te komen. Hiervoor zijn de vier stichtingen die in het Slotkwartier actief zijn, evenals overige partijen, zoals brouwerij Sancti Adalberti. Verder heeft zich een nieuwe bewonersgroep gemeld die graag mee wil denken. Deze groep is ook uitgenodigd. Het voornemen is om in breed participatie overleg met betrokken partijen te komen tot een overkoepelende stichting.

Bijlage:

Comments are closed.