Beantwoording vragen uit het vragenhalfuur bij de algemene raadscommissie van 2 juni 2022

Door de fractie van D66 zijn voor het vragenhalfuur bij de algemene raadscommissie een drietal vragen ingediend. Afgesproken is dat deze schriftelijk worden beantwoord. U treft de beantwoording hierbij aan.

1.            Nu het COA de minimale opvang capaciteit van 300 mensen heeft losgelaten wat gaat de gemeente Bergen doen om te zorgen dat zij haar verantwoordelijkheid neemt in de humane opvang van Asielzoekers waardoor er wordt voorkomen dat we vanaf 2023 worden gedwongen door het Rijk?

Antwoord: De gemeente Bergen levert haar bijdrage aan de opvang van asielzoekers. Dat doen we binnen het verband van de Veiligheidsregio. In eerste instantie door te onderzoeken welke mogelijkheden de gemeente heeft om crisisnoodopvang vorm te geven.

De opvang van asielzoekers bevindt zich momenteel in crisisomstandigheden. De minister en staatssecretaris hebben daarom via het veiligheidsberaad en de veiligheidsregio’s de gemeenten gevraagd voor asielzoekers crisisnoodopvang te bieden. Dat is het eerste onderdeel van een gefaseerde aanpak waarmee de verantwoordelijkheid om asielzoekers op te vangen onder de gemeenten wordt verdeeld. In de eerste fase worden gemeenten gevraagd om een kring van crisisnoodopvanglocaties te vormen waar steeds tenminste 150 plekken beschikbaar zijn en om bij hoogste nood ook vrije opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen beschikbaar te stellen. Voor de tweede en derde fasen worden meer structurele oplossingen van de gemeenten verlangd. Dit voorstel is donderdag 2 juni  in het burgemeestersoverleg besproken en momenteel wordt beoordeeld hoe aan de opgave in de eerste fase voldaan kan worden.

2.         Wat gaat de gemeente Bergen doen om opvang voor de middellange termijn te realiseren voor Oekraïense en andere vluchtelingen? Wordt bij verschillende oplossingsmogelijkheden dan ook gekeken naar de mogelijkheid om de verschillende doelgroepen die voorrang hebben tijdelijk samen te huisvesten?

Antwoord: Er worden verschillende locaties onderzocht naar welke mogelijkheden er zijn voor de middellange termijn opvang van Oekraïne. Vanuit het Rijk is nu de opgave richting de gemeente om opvang voor 3 tot 6 maanden te regelen. Op de langere termijn zijn nog veel onduidelijkheden. Met name ook op het financiële vlak.. Om een investering in  ontwikkelingen te kunnen rechtvaardigen, betekent dit dat we locaties onderzoeken die ook voor andere doelgroepen ingezet kunnen worden als de opvang Oekraïense ontheemden zou komen te vervallen.

3.         Met welke landelijke initiatieven werkt de gemeente samen die de vraag en aanbod matched tussen vluchteling (incl. Statushouders) en tijdelijk particulier opvang adres alsmede zorgt voor screening en begeleiding? Als dat niet zo is, is de gemeente bekend met deze initiatieven en organisaties en waarom werkt de gemeente hier niet mee samen?

Antwoord: de gemeenten zijn niet verantwoordelijk voor de particuliere opvang. Landelijk werkt een samenwerkingsverband aan de begeleiding van gastgezinnen. Het platform TakecareBNB doet hiervoor screening en begeleiding. Het gaat hierbij alleen om de Oekraïense ontheemden.

Comments are closed.