Aanleg glasvezelnetwerk geheel Bergen

Na een jarenlange wens van bewoners, ondernemers en politiek is ons college er in geslaagd om door middel van samenwerkingsovereenkomst (SOK) met glasvezelexploitant E-Fiber te komen tot de aanleg van een glasvezelnetwerk voor de gehele gemeente Bergen inclusief haar buitengebieden. De start van het project is al gepland in 2021 en wordt naar alle waarschijnlijkheid afgerond in het derde kwartaal van 2022.

Op 30 maart 2021 hebben wij besloten een Samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met E-Fiber voor de aanleg van een glasvezelnetwerk. De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst vindt in april plaats en markeert hiermee de start van het project.
Digitale bereikbaarheid is tegenwoordig onmisbaar. Steeds meer diensten gaan digitaal. Niet alleen diensten van de gemeente, maar ook van scholen, zorgverzekeraars en de Belastingdienst. Ook bij thuiswerken of als zzp’er is snel internet belangrijk. Daarom is het belangrijk dat alle inwoners de mogelijkheid krijgen voor snel internet. De meest toekomst
vaste mogelijkheid voor snel internet is een glasvezelnetwerk waar alle huizen en bedrijven binnen een gemeente op zijn aangesloten.
Op 9 juli 2019 heeft u een motie aangenomen inzake aanleg glasvezelnetwerk in de gemeente Bergen.

De opdracht aan ons college was:
– Het gesprek te starten met verschillende partijen om in kaart te brengen wat de mogelijkheden en de daar aan verbonden kosten zijn om een glasvezelinfrastructuur in de gemeente Bergen te realiseren.
– Dit per woonkern en het buitengebied in kaart te brengen.
– In kaart brengen bij welke werkzaamheden al infrastructurele voorzieningen getroffen kunnen worden.
– De raad van de voortgang van dit overleg op de hoogte te houden.
– Met dien verstande dat de Coöperatie Bergen Breedband hierbij betrokken wordt en onderzocht wordt wat de mogelijkheden/voordelen zijn in regionaal (BUCH)verband.

Eerder heeft de raad in februari 2013, na het laten uitvoeren van een uitgebreid onderzoek, besloten het aanleggen van een glasvezelnetwerk over te laten aan de markt.
In de gemeente is vanuit de bewoners in 2014 met steun van de provincie een initiatiefgroep opgericht. Deze initiatiefgroep Breedband Bergen heeft de intentie om glasvezel te realiseren in de hele gemeente Bergen. De provincie en Bergen Breedband zijn dan ook al lange tijd met elkaar verbonden. Echter is het tot aan medio 2020 niet gelukt om Bergen en haar
buitengebieden verglaasd te krijgen.

Daar is nu echter verandering in gekomen.
Door de jaren heen hebben verschillende marktpartijen aangeklopt om te praten over de aanleg van een glasvezelnetwerk. De laatste keer was in 2019, toen KPN en een nieuwe partij, E-Fiber, contact hebben gezocht met de BUCH organisatie om te praten over verglazing van de drie overgebleven gemeenten. E-Fiber heeft de BUCH organisatie dit jaar
opnieuw en met succes benaderd met het verzoek om te praten over verglazing van de gemeente Bergen NH (inclusief de buitengebieden). Dit maakt een groot verschil met KPN die op korte termijn geen buitengebieden wil verglazen en dat is juist een grote wens van de gemeente Bergen. Inmiddels heeft ons college besloten de overeengekomen Samenwerkingsovereenkomst met E-Fiber aan te gaan.

E-Fiber legt het glasvezelnetwerk aan voor eigen rekening en risico. De gemeente heeft een (wettelijke) coördinatietaak in dit proces. Daarbij is het gebruikelijk dat er een Samenwerkingsovereenkomst met de gemeente wordt afgesloten. Er is voor gekozen om in het voortraject een extern bureau in te schakelen bij de totstandkoming van de Samenwerkingsovereenkomst.

Voor de functionaliteit van het glasvezelnetwerk dienen er op diverse locaties PoP’s (Point of Presence) in de openbare ruimte gerealiseerd te worden. Deze PoP’s zijn feitelijke kleine glasvezel centrales/ computer ruimte waar zo een 2500 tot 3000 aansluitingen in samen
komen. Deze Pop’s (5 stuks) vallen binnen de regelgeving van vergunningsvrij bouwen. Voor ‘één Pop de zogezegde city Pop wordt een omgevingsvergunning aangevraagd omdat deze qua grootte valt buiten de richtlijnen van het vergunning vrij bouwen. Partijen stellen in
gezamenlijk overleg de locaties van deze PoP’s vast. Het uitgangspunt is dat de gemeente voor deze PoP’s, en de zogenaamde City-PoP’s in het bijzonder, gronden in recht van opstal aanbiedt aan E-Fiber conform de model opstalovereenkomst van de samenwerkingsovereenkomst.

In de Telecommunicatiewet is opgenomen dat er een vergoeding aan de aanbieder mag worden gevraagd voor zover de vergoeding verband houdt met de werkzaamheden. Wij hebben juridisch gezien recht op een aantal te innen kosten, één en ander gebaseerd op de gemeentelijke legesverordening en de (landelijk) gehanteerde beheer- en
degeneratievergoedingen. Daarnaast maken wij kosten om extern toezicht en projectleiding in te huren. Wij hebben met E-Fiber overeenstemming gezocht en bereikt over alle door de gemeente te maken kosten. De aanleg van het glasvezelnetwerk wordt financieel gezien volledig door E-Fiber gerealiseerd. Vanuit de gemeente wordt hier dus niet aan bijgedragen.

Comments are closed.