Maand: juni 2022

Grondstoffen: Stand van zaken toezegging inzamelwagens

Bij de behandeling van het agendapunt keuze inzamelaar in de raadsvergadering van 4 november 2021 is de toezegging gedaan om inzichtelijk te maken wat de mogelijkheden zijn ten aanzien van batterij elektrische (BEV) of waterstof aangedreven (FCEV) inzamelwagens voor de inzameling van huishoudelijk afval.

Om hier een volledig beeld van te kunnen vormen moeten er een aantal onderdelen bij elkaar komen:

  • Wat betekent het gebruik van deze techniek bij de dagelijkse dienstverlening en hoe ziet de verwachte toekomstige ontwikkeling eruit?
  • Hoe zit het met de boekwaarden van het huidige inzamelmaterieel?
  • Technische vereisten, aansluitingen en overige infrastructuur

Op een aantal punten is inmiddels duidelijkheid verkregen. Met name rondom de derde bullet is nog niet alles helder. Dit betekent niet dat wij volstaan met het antwoord dat de implementatie van deze technieken lastig is. BEV en FCEV zijn veelbelovende aandrijftechnieken. Wij willen optimaal gebruik kunnen maken van de kansen die beiden. Het onderzoek wordt voortgezet. In het derde kwartaal informeren wij u waar het onderzoek dan staat.

Pilot bestrijding eikenprocessierups

Sinds mei 2020 wordt de eikenprocessierups ( EPR) binnen het areaal van de BUCH-gemeenten beheerd. In de gemeenten Uitgeest, Castricum en Heiloo komt de EPR al voor. In de gemeente Bergen is de EPR nog niet gesignaleerd.

Het beheer bestaat uit het verwijderen van de gemelde en/of gevonden nesten met eikenprocessierups, beschikbaar stellen van mezenkasten en anders maaien van bermen.

Eind 2021 was er de behoefte om de verwijdering van nesten met EPR efficiënter te gaan uitvoeren.

Nieuw protocol en pilot

In 2022 wordt er een pilot gehouden met een iets andere werkwijze qua bestrijding. Voorheen gingen alle meldingen over EPR direct door naar onze aannemer ( Allure Boomverzorging).

De aannemer verwijderde voorheen dan alle nesten EPR binnen 48 uur. Dit was nogal een tijdrovend en duur proces.

Er is een nieuw protocol opgesteld: Protocol Eikenprocessierups 2022. In dit protocol hanteren wij een omgevingsrisico en geven aan de hand hiervan een urgentie voor het verwijderen van de nesten met EPR.

Met de pilot worden er 2 inventarisatierondes gehouden op de locaties waar EPR eerder voorkwam. Vervolgens worden de nesten met EPR, conform de urgentie, in één werkgang verwijderd. Dit is zeer waarschijnlijk efficiënter dan telkens in actie te komen na een melding.

Nieuwe locaties blijven per melding doorgegeven en worden dan conform het omgevingsrisico met bijbehorende urgentie binnen 48 uur, 1 week of 2 weken verwijderd.

In november van dit jaar wordt er een evaluatie gehouden. Indien de pilot geslaagd is en de groenbeheerders en de aannemer tevreden zijn dan biedt dit een mogelijkheid tot een meerjarig contract.

Protocol Eikenprocessierups 2022

Nieuwe werkwijze/ Pilot:

  • Allure Boomverzorging verzorgt in het hele BUCH-gebied het verwijderen van nesten met EPR uit gemeentelijke en particuliere bomen als ook bij kleine instellingen.

Uitzonderingen hierop zijn grote terreinen in eigendom/beheer van/bij PWN, Noord-hollandslandschap, Parnassia, het RAUM, Staats Bos Beheer e.a. grote terreinbeheerorganisaties.

  • Allure Boomverzorging gaat in overleg met de groentechnicus twee inventarisatie rondes uitvoeren op de bekende locaties van voorgaande jaren.

Bekende locaties van voorgaande jaren:

Bergen:           geen

Castricum:      Beverwijkerstraatweg ( jaarlijks 8 á 10 bomen)

Limmen:          Rijksweg 168 ( 4 nesten) particulier

Akersloot:        Sluisweg 7 particulier + Meervogels Crossbaan Boschweg

Uitgeest:          Uitgeestermeer bij het Recreatieschap (RAUM) hier verwijderen wij geen        nesten.

Heiloo:             Oosterbos/Oosterzijweg, Rechte Hondsboschelaan, Het Zandstuk 64, De Westerweg.

Indien Allure Boomverzorging nesten met EPR aantreft dan worden deze verwijderd volgens de urgentie die bij de omgevingsrisicoklasse hoort:

Omgevingsrisicoklasse:

  • Omgevingsrisico Hoog = Winkelcentra, schoolpleinen, sportpark, evenemententerreinen, doorgaande wegen/fietspaden
  • Omgevingsrisico Middel = Straat en laanbomen op niet doorgaande wegen.
  • Omgevingsrisico Laag = Bomen in bosplantsoenen en bossen

Meldingen:

  • Meldingen over EPR komen binnen via fixi, mail, telefoon, brief, twitter, facebook en via medewerkers buitendienst.
  • Indien een medewerker van de buitendienst een nest rupsen ziet op een nieuwe locatie, maakt deze een melding in Fixi.
  • Al deze meldingen gaan door naar de wijkbeheerders. Deze beoordelen of het gaat om de EPR. Indien dit het geval is (ook bij twijfel) dan stuurt de wijkbeheerder een mail naar Allure Boomverzorging met groentechnicus in de cc.
  • Op nieuwe locaties gaat Allure Boomverzorging binnen 48 uur naar de melding toe en beoordeelt of dit EPR is. Indien het om EPR gaat dan verwijderen zij de nesten conform de urgentie naar omgevingsrisicoklasse en melden dit terug aan de wijkbeheerder.

Gegevens aannemer:

Allure Boomverzorging

Westerweg 18

1655 LA Sijbekarspel

0226-764004

06-83089293

info@allureboomverzorging.nl

Bijhouden gegevens:

  • Groentechnicus verzamelt de gegevens na elke inventarisatieronde en deelt deze met de wijkbeheerders en groenbeheerders.
  • De wijkbeheerder houdt een Excellijst bij met het aantal meldingen/constateringen. Deze Excellijst stuurt hij jaarlijks voor 31 oktober naar de groentechnicus.

Evaluatie:

  • In november 2022 wordt er een evaluatie over het bestrijden van de EPR gehouden.
  • Indien de nieuwe werkwijze naar tevredenheid van de groenbeheerders en Allure Boomverzorging is, dan biedt dit de mogelijkheid om over te gaan naar een 2 jarig contract met de optie tot 2 jaar verlenging.

Persbericht en eikenprocessierups-pagina:

Bijlage:

Persbericht eikenprocessierups 20 mei 2022

Transferium Pilot zomer 2022

In het formatieakkoord 2019-2022 staat het draaien van een pilot met overloopterreinen en transferia buiten de kernen van de gemeente Bergen vermeld als actiepunt. Het in november 2021 vastgestelde parkeerbeleid benadrukt de urgentie van het in gebruik nemen van transferia om op deze manier bij te dragen aan het vergroten van de bereikbaarheid en leefbaarheid van met name onze kernen aan zee.

Om aan deze ambities te voldoen gaat de gemeente Bergen in de maanden juli en augustus van 2022 tijdens zomerse dagen een transferium openen op het bestaande parkeerterrein van Sportpark Hogedijk (Egmond Binnen). De inzet is daarbij afhankelijk van temperatuur en tijd. Binnen het vastgestelde budget kan het transferium op maximaal 24 dagen in de maanden juli en augustus worden ingezet, waarbij dit afhangt van de zonnige stranddagen waar de temperatuur boven de 25 graden Celsius wordt voorspeld.

Waarom een pilot en waarom hier?

Vanuit Egmond aan Zee komen al vele jaren signalen over ervaren parkeerdruk. Meerdere potentiële transferium locaties zijn beoordeeld op een aantal criteria en het sportpark voldeed het beste. Op korte termijn vindt het college het onverstandig om met grote investeringen (c.q. exploitatiebudgetten) en zonder verder onderzoek (fiets-) transferia te realiseren. Een pilot met een kleinschalig transferium is de oplossing. Hierin staat ervaring opdoen centraal. Het is nodig om te weten of bezoekers gebruik maken van een het transferium, en of de aangeboden aanvullende diensten werken. Daarnaast maakt een transferium al onderdeel uit van de beoogde voetbalfusielocatie voor De Egmonden. De uitspraak van de Rvs is nog niet ontvangen.

Dagen in gebruik

Zoals gezegd zal het transferium op zonnige stranddagen in juli en augustus worden ingezet, waar de temperatuur boven de 25 graden Celsius wordt voorspeld. De inzet zal elke week worden bepaald aan de hand van de weersvoorspelling voor het weekend en de werkdagen erna. Als het transferium wordt ingezet zullen er op die dagen shuttlebussen worden ingezet als natransport. Vanaf 10:30 rijdt de eerste shuttlebus vanaf de Hogedijk naar het strand en om 19:30 rijdt de laatste shuttlebus terug. Gemiddeld zal er elke 20 minuten een bus rijden. Het uitgangspunt is om twee 24-persoonsbusjes in te zetten, maar mocht het gebruik gedurende de zomer veranderen, kan er ook voor een touringcar van 50 personen worden gekozen. Daarnaast worden verkeersregelaars ingezet om gebruikers van het transferium te informeren en te adviseren op het gebied van parkeren.

Natransport met de fiets

De ambitie is om een toekomstig transferium uit te breiden met deelmobiliteit (zoals fietsen) in samenwerking met lokale ondernemers. Er vinden hier gesprekken over plaats, waar de intentie is hier de komende zomer al mee te starten, maar wellicht dat deze zomer hiervoor te vroeg komt.

Communicatie

Aan de hand van communicatie via de gemeentelijke website(s) en social media, maar ook via de inzet van verkeersborden zullen bezoekers van Egmond aan Zee worden geïnformeerd over de mogelijkheid om van het transferium gebruik te maken. Op deze manier proberen we bezoekers op verschillende manieren te bereiken, vanuit huis en onderweg. De verkeersborden zijn inklapbaar en zullen dicht geklapt zijn op dagen waarop het transferium niet in gebruik is.

Data

Op de dagen dat het transferium open is wordt er door de shuttlebus chauffeurs en de verkeersregelaars bijgehouden hoeveel mensen gebruik maken van onze dienst. Naast de tellingen zal er een online enquête aan gebruikers worden aangeboden om op deze manier de gebruikerservaring te achterhalen en feedback te ontvangen. Verder voeren we in de zomer een parkeeronderzoek uit om daadwerkelijk te zien hoe hoog de parkeerdruk is in de verschillende kernen (Egmond en Bergen aan Zee), hoe lang bezoekers staan geparkeerd en waar bezoekers vandaan komen.

Evaluatie

In november 2022 zal de pilot worden geëvalueerd. De besturen van de dorpsvereniging en ondernemersvereniging in Egmond aan Zee zijn enthousiast en benieuwd naar de resultaten. Samen met de uitkomst van het parkeeronderzoek, zal de evaluatie meer duidelijkheid geven over de te zetten stappen in de uitvoering van het parkeerbeleid.

Beantwoording vragen uit het vragenhalfuur bij de algemene raadscommissie van 2 juni 2022

Door de fractie van D66 zijn voor het vragenhalfuur bij de algemene raadscommissie een drietal vragen ingediend. Afgesproken is dat deze schriftelijk worden beantwoord. U treft de beantwoording hierbij aan.

1.            Nu het COA de minimale opvang capaciteit van 300 mensen heeft losgelaten wat gaat de gemeente Bergen doen om te zorgen dat zij haar verantwoordelijkheid neemt in de humane opvang van Asielzoekers waardoor er wordt voorkomen dat we vanaf 2023 worden gedwongen door het Rijk?

Antwoord: De gemeente Bergen levert haar bijdrage aan de opvang van asielzoekers. Dat doen we binnen het verband van de Veiligheidsregio. In eerste instantie door te onderzoeken welke mogelijkheden de gemeente heeft om crisisnoodopvang vorm te geven.

De opvang van asielzoekers bevindt zich momenteel in crisisomstandigheden. De minister en staatssecretaris hebben daarom via het veiligheidsberaad en de veiligheidsregio’s de gemeenten gevraagd voor asielzoekers crisisnoodopvang te bieden. Dat is het eerste onderdeel van een gefaseerde aanpak waarmee de verantwoordelijkheid om asielzoekers op te vangen onder de gemeenten wordt verdeeld. In de eerste fase worden gemeenten gevraagd om een kring van crisisnoodopvanglocaties te vormen waar steeds tenminste 150 plekken beschikbaar zijn en om bij hoogste nood ook vrije opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen beschikbaar te stellen. Voor de tweede en derde fasen worden meer structurele oplossingen van de gemeenten verlangd. Dit voorstel is donderdag 2 juni  in het burgemeestersoverleg besproken en momenteel wordt beoordeeld hoe aan de opgave in de eerste fase voldaan kan worden.

2.         Wat gaat de gemeente Bergen doen om opvang voor de middellange termijn te realiseren voor Oekraïense en andere vluchtelingen? Wordt bij verschillende oplossingsmogelijkheden dan ook gekeken naar de mogelijkheid om de verschillende doelgroepen die voorrang hebben tijdelijk samen te huisvesten?

Antwoord: Er worden verschillende locaties onderzocht naar welke mogelijkheden er zijn voor de middellange termijn opvang van Oekraïne. Vanuit het Rijk is nu de opgave richting de gemeente om opvang voor 3 tot 6 maanden te regelen. Op de langere termijn zijn nog veel onduidelijkheden. Met name ook op het financiële vlak.. Om een investering in  ontwikkelingen te kunnen rechtvaardigen, betekent dit dat we locaties onderzoeken die ook voor andere doelgroepen ingezet kunnen worden als de opvang Oekraïense ontheemden zou komen te vervallen.

3.         Met welke landelijke initiatieven werkt de gemeente samen die de vraag en aanbod matched tussen vluchteling (incl. Statushouders) en tijdelijk particulier opvang adres alsmede zorgt voor screening en begeleiding? Als dat niet zo is, is de gemeente bekend met deze initiatieven en organisaties en waarom werkt de gemeente hier niet mee samen?

Antwoord: de gemeenten zijn niet verantwoordelijk voor de particuliere opvang. Landelijk werkt een samenwerkingsverband aan de begeleiding van gastgezinnen. Het platform TakecareBNB doet hiervoor screening en begeleiding. Het gaat hierbij alleen om de Oekraïense ontheemden.

Update herinrichting Centrum Schoorl

Op 22 maart 2022 heeft het college het Definitief Ontwerp vastgesteld voor de herinrichtring van het centrum van Schoorl. In deze nieuwsbrief volgt een toelichting over parkeren op de Heereweg en de wens om deze weg tussen de Sportlaan en Laanweg uitsluitend toegankelijk te maken voor bestemmingsverkeer.

Eerder genomen besluiten

Met betrekking tot de herinrichting van Schoorl Centrum heeft uw raad meerdere besluiten genomen:

  • Op 7 november 2019 is er goedkeuring gegeven op het plan voor de herinrichting openbare ruimte Schoorl centrum (besluitnummer b.19.00365) met aanvullende amendementen, te weten:
    • Rijrichting handhaven op de Heereweg
    • Alleen bestemmingsverkeer op de Heereweg
    • Verminderen aantal parkeerplaatsen op de Heereweg
    • Vrijgevallen parkeerplaatsen bestemmen voor minder validen op de Heereweg
  • Op 28 januari 2021: Besluit fietsrotonde.
  • Op 22 maart 2022: besluit goedkeuring DO inclusief fietsrotonde.

Heereweg uitsluitend toestaan voor bestemmingsverkeer

In het raadsvoorstel d.d. 7 november 2019 is een amendement goedgekeurd om de bestaande rijrichting op de Heereweg te handhaven en alleen bestemmingsverkeer toe te laten en de weg als zodanig in te richten. Voor het alleen toelaten van bestemmingsverkeer is een verkeersbesluit nodig.

Het voorgestelde verkeersbesluit waarin een bord “uitgezonderd bestemmingsverkeer” is opgenomen voor de Heereweg tussen de Sportlaan en Laanweg wordt door de politie negatief geadviseerd omdat hier niet op te handhaven valt, er is namelijk niet vast te stellen wat wel of geen bestemmingsverkeer is. Bovendien valt dit niet combineren met het bord “éénrichtingsverkeer”.

Ondanks dit negatieve advies mag de gemeente het besluit nemen toch het verkeersbesluit tot uitvoering te brengen, in geval van beroep weegt een bestuursrechter het advies van de politie mee. Er is echter een verkeers-remmend alternatief voor dat gedeelte Heereweg waarbij het logisch is dat doorgaand verkeer van noord naar zuid de Sportlaan volgt en niet de Heereweg zonder gebruik te maken van een bord “uitgezonderd bestemmingsverkeer”.

Zie onderstaand bordenplan.

Situatie afslag Heereweg in de bocht met de Sportlaan

  • Doorgaand verkeer volg de Sportlaan
  • Na 30 meter is de Heereweg éénrichtingverkeer (vanaf afslag vakantiepark Mooi Schoorl) uitgezonderd fietsen.
  • Zone betaald parkeren
  • 30 km zone
  • Poortconstructie zodat de logische weg voor doorgaand verkeer de Sportlaan is
  • Verboden parkeren aan beide zijden van de Heereweg behoudens de parkeervakken.

Heereweg parkeerplaatsen

Het aantal parkeerplaatsen is tot stand gekomen op basis van onderzoeken en participatie.

Uit de onderzoeken is gebleken dat 80% van het gebruik van de huidige parkeerplaatsen door de bewoners van Schoorl gebruikt wordt. De ondernemers hebben aangegeven dat zij omzetderving verwachten als er geen parkeergelegenheid is op de Heereweg. Verschillende argumenten zijn in de meeteken en ambtelijke groep besproken wat uiteindelijk heeft geleid tot het voorstel zoals deze is vastgesteld op 7 november 2019  door het college. Er is gekozen voor vermindering van het aantal parkeerplaatsen.

Nieuwe situatie

Aan de Heerweg komen in de nieuwe situatie 8 parkeervakken, 3 mindervalide parkeerplaatsen en 2 laad en los vakken:

  • 5 parkeervakken (max 1,5 uur) en 1 mindervalide parkeerplaats ter hoogte van optiek van Wonderen, KAT, Hondentrimsalon, paramedisch coach en Chinees Indisch restaurant.
  • 1 parkeervak ter hoogte van Meyer en Meyer
  • 1 laad en los-vak ter hoogte van Ambachtsbakker
  • 2 parkeervakken ter hoogte van het Kruidvat en de kaasboer
  • 1 minder valide parkeervak ter hoogte van foto Evers
  • 1 laad en los-vak ter hoogte van Euroflowers
  • 1 minder valide parkeervak ter hoogte van de hoek Jumbo

Huidige situatie

  • 15 parkeervakken
  • 2 mindervalide parkeerplaatsen
  • 2 laad en los vakken

Dit is een afname van 7 parkeervakken en er komt 1 extra mindervalide parkeerplaats.

Planning

Vaststellen DO                       maart 2022

Bestek en tekeningen            mei 2022

Aanbesteden                          juni – juli 2022

Voorbereiden realisatie          augustus 2022

Realisatie fase 1                    oktober 2022 – april 2023

Realisatie fase 2                    oktober 2023 – april 2024

Toezegging flexwoningen raadsvergadering 8 maart 2022

Ons college heeft in de raadsvergadering van 8 maart 2022 naar aanleiding van een ingediende motie (CDA/D66/PvdA inzake flexwoningen gemeente Bergen) de volgende toezegging gedaan:

  1. Naast de bestaande geplande woningbouw, te onderzoeken op welke locaties door inzet van flexwoningen (of andere snel realiseerbare woonvoorzieningen), zo snel mogelijk extra woonruimte gerealiseerd kan worden.

2. Deze mogelijkheden zo snel mogelijk bij de nieuwsbrief kenbaar te maken.

Hierbij treft u onze reactie op de toezegging:

Locaties die potentieel geschikt zijn voor flexwonen zijn dit ook al voor woningbouw en zijn in dat kader vaak al in zicht. Bijvoorbeeld gronden die worden besproken in de taskforce wonen en die staan op de lijst om bijvoorbeeld sociaal te ontwikkelen. In dat kader kunnen locaties waarbij de ‘schop in de grond’ nog lang duurt in de  tussenfase mogelijk dienen voor flexwonen. Dit kan alleen echter vaak voor een korte periode. Het aantal gronden in de gemeente dat zich leent voor (flex)bouwontwikkelingen is schaars, dit komt mede door de belemmeringen die het Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL) legt op veel van het gemeentelijk grondgebied. Dit zijn de zogenaamde buitengebieden. Eventuele locaties die geschikt zijn voor flexwoningen worden op dit moment in kaart gebracht in het kader van de Opvang Oekraïne. Deze hebben de hoogste prioriteit. Het actief oppakken van dossiers voor flexwonen vraagt ook om capaciteit van de organisatie die op dit moment niet beschikbaar is. Om dit tot uitvoering te brengen moet dan ook gekozen worden om andere ruimtelijke dossiers (tijdelijk) te temporiseren of te staken. Dit is een taak voor het nieuw aan te stellen college.