Op 12
december 2019 heeft uw raad unaniem de motie ‘Vuurwerk’ aangenomen. Om
uitvoering aan deze motie te geven heeft ons college besloten opdracht te
verlenen aan onderzoeksbureau I&O Research om de mening van onze inwoners
te peilen inzake de door u geformuleerde vragen.
In eerste
instantie was het de bedoeling dat het onderzoek uitgevoerd ging worden door
een student Veiligheidskunde als afstudeeropdracht. Deze student zou in januari
2020 starten met het onderzoek, maar heeft helaas voor een andere opdracht
gekozen. Toen werden we geconfronteerd met het Covid-19 virus en werd de focus
gelegd op de werkzaamheden die hieruit voort vloeiden. Hierdoor is het niet
gelukt om bij de kadernota in het voorjaar van 2020 de resultaten van zo’n
onderzoek aan u voor te leggen.
Voor de
jaarwisseling 2020/2021 is een lokaal vuurwerkbeleid inmiddels niet meer
relevant, omdat het kabinet heeft besloten dat tijdens deze jaarwisseling geen
vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden. Dit om de druk op de zorg te
verminderen. Dit tijdelijke verbod is éénmalig.
Uitvoering geven
aan de opdracht voor de jaarwisseling 2021/2022 door onze eigen medewerkers is
niet mogelijk vanwege de vele werkzaamheden inzake het Covid-19 virus. Daarom
heeft ons college besloten opdracht te verlenen aan I&O Research. We hebben
vertrouwen in dit bureau dat zij een representatief onderzoek kunnen uitvoeren
onder onze inwoners. Het onderzoek neemt circa 10 weken in beslag. De resultaten
zullen in het voorjaar van 2021 aan u worden voorgelegd.
Sinds eind
november is de Bibob-coördinator binnen de BUCH-gemeenten begonnen. Hij heeft
de opdracht meegekregen om het Bibob-beleid met de uitbreidingen op vakgebieden
(w.o. vastgoed) vast te stellen en samen met de vakafdelingen de bijbehorende
werkprocessen op te gaan stellen. Het beleid wordt uniform binnen de
BUCH-gemeenten.
Dit beleid
wordt vastgesteld door de colleges. In één van de volgende nieuwsbrieven
informeren wij u verder.
Het college heeft 15 december de Reactienota RES NHN vastgesteld. Hierin staat weergegeven welke reacties zijn binnengekomen op de concept RES NHN, waaronder de wensen en bedenkingen van de raden en wat de antwoorden hierop vooralsnog zijn. In bijgevoegde raadsinformatiebrief vindt u hierover een toelichting. De brief gaat eveneens in op de zienswijze van Liander, de participatie die eind januari in de gemeente zal plaatsvinden (zie ook het plan van aanpak participatie RES 1.0 in deze Nieuwsbrief), thematafels va het programmabureau RE NHN waarin diverse onderwerpen nader worden uitgewerkt en een doorrekening van PBL.
De gemeente Bergen en de Bewonersvereniging Bergen Centrum hebben een akkoord bereikt over de herontwikkeling van het dorpsplein in het centrum van de kern Bergen. De gezamenlijk gevormde randvoorwaarden moeten er voor zorgen dat na jaren van praten de ontwikkeling van dit deel van het centrum van Bergen in een stroomversnelling kan komen. Bergen is nationaal bekend als kunstenaarsdorp met toonaangevende architectuur. In het centrum van Bergen is nog steeds veel van deze sfeer aanwezig maar de allure is onder druk komen te staan. Dit is vooral te merken in het gebied dat onderwerp van de door de gemeenteraad vastgestelde structuurvisie is. Zoals in die structuurvisie staat geschreven ‘Heel kort gezegd: het Plein heeft geen duidelijk gezicht en is hard toe aan een opknapbeurt.’ De raad heeft op 27 september 2011 een eerste structuurvisie vastgesteld gebaseerd op het Masterplan Bergen 1.0. In de navolgende uitvoeringsfase werd duidelijk dat de vastgestelde ambities, mede als gevolg van de economische situatie, niet konden worden gerealiseerd.
Het bleef nodig om het centrum van Bergen te verbeteren en daarom is een aangepaste structuurvisie opgesteld. Die structuurvisie is een herijking van de ambities gebaseerd op een geactualiseerd marktonderzoek zoals vastgelegd in de Ontwikkelingsvisie Mooi Bergen 2.0. (7 juli 2014, opgesteld door het bureau Droogh Trommelen en Partners). Wat ontwikkeling betreft, onderbouwt het rapport de behoefte aan een aantrekkelijke verblijfsruimte, een logische routing voor winkelend publiek en een passend programma aan centrumfuncties. Een supermarkt wordt daarbij als belangrijke trekker beschouwd. De ontwikkelingsvisie presenteert een gefaseerde ontwikkeling van deelgebieden die volledig onafhankelijk van elkaar en flexibel kunnen worden uitgewerkt, maar wel passen in een overkoepelend plan met hoge kwaliteit. Dat is uitgewerkt naar een ruimtelijk-functioneel basismodel en een basismodel+. Daarnaast is in het Masterplan 2.0 Mooi Bergen, opgesteld door Aad Trompert, die onderzocht vanuitwelke vormgevende principes gewerkt zou kunnen worden om de modellen op passende wijze te ontwikkelen. Op basis van de Ontwikkelingsvisie Mooi Bergen 2.0 en het Masterplan 2.0 Mooi Bergen, wordt in de structuurvisie gewerkt aan het volgende programma:
Maximaal toegevoegd programma aan centrumfuncties met inbegrip van een supermarkt, tot circa 3000 – 3200 m2
Maximaal toevoeging woningbouwprogramma van circa 70 woningen.
Minimaal in samenhang met de opgenomen uitbreiding en verplaatsing van centrumfuncties sluitende parkeerbalans conform de CROW dan wel in overeenstemming met de gemeentelijke parkeernormen (vastgesteld 17 juli 2014) voor de centrumfuncties.
Een sluitende parkeerbalans conform de CROW dan wel in overeenstemming met de gemeentelijke parkeernormen (vastgesteld 17 juli 2014) voor de te realiseren woningen. Dit komt overeen met het maximaal te behalen programma Basismodel + uit de Ontwikkelingsvisie Mooi Bergen 2.0.
Door politieke en maatschappelijke ontwikkelingen is de wijze van ontwikkelen in het centrum van Bergen gewijzigd ten opzichte van voorgenomen ontwikkeling bij het vaststellen van de structuurvisie. Het grootste voorbeeld hiervan is het vervallen van de ontwikkeling van een supermarkt op de Harmonielocatie. De locaties worden nog steeds afzonderlijk van elkaar herontwikkeld. Dit voorstel ziet op de ontwikkeling van de locatie Dorpsplein. Deze locatie bestaat uit de locaties 01 signaal, 02 signaal, 03 Jan Oldenburglaan 04 Jan Oldenburglaan en Winkelhart west.
In lijn met de ontwikkelingen rond de Harmonielocatie is voor een doorstart van de ontwikkeling van de locatie Dorpsplein eerst het gesprek gezocht met de Bewonersvereniging Bergen Centrum. Want door samen binnen de door de gemeenteraad gestelde kaders te werken aan randvoorwaarden kan de ontwikkeling uiteindelijk op meer draagvlak rekenen.
De belangrijkste punten uit de nieuwe randvoorwaarden zijn: 1) De ontwikkeling moet aansluiten bij de Bergense maat. Dit brengt met zich mee dat a. De bouwhoogten moeten aansluiten bij de bestaande panden in het centrum waarbij Centre Ville met 6 bouwlagen ( vijf verdiepingen ) het landmark moet blijven. b. Het gebouw waarin restaurant Julie’s is gevestigd (Woning Dokter Blok) gehandhaafd blijft. De overige verouderde en deels verloederde bebouwing op het Dorpsplein zal worden afgebroken. 2) Functies en filialen aansluiten bij de Bergense behoefte a. De te ontwikkelen (winkel)activiteiten passen binnen de gedachte aan diversiteit, zonder de brede winkelfronten van de grootschalige retail- en winkelketens. b. Bestaande bomen blijven zoveel mogelijk gehandhaafd en er worden zoveel mogelijk passende bomen aangeplant. 3) Verkeer a. Voor de inrichting van het Plein is het van belang de bestaande verkeersstromen van voetgangers, fietsers, auto’s, bus en vracht op elkaar af te stemmen. b. Bij de inrichting van de openbare ruimte wordt gekeken hoe zoveel mogelijk van de ideeën uit de plannen van de BBC uit 2104 te realiseren zijn, waarbij de aanleg van een Brink opnieuw het uitgangspunt is. c. Inmiddels is duidelijk dat de inrichting van een veilige fietsoversteekplaats van de Dreef, ter hoogte van de HEMA/ Bibliotheek noodzakelijk is. 4) Parkeren a. Voor het centrum is het noodzakelijk dat de parkeerbehoefte in samenhang wordt bezien. Daarbij moet zoveel mogelijk worden voorkomen dat een aantal los van elkaar staande parkeergarages ontstaat.
De randvoorwaarden zijn dinsdag 15 december door het college vastgesteld. Nu is het aan de ontwikkelaar BOT-bouw uit Heerhugowaard om een plan te maken dat past binnen die voorwaarden. Dat plan zal met de inwoners worden besproken waarna een korte ruimtelijke procedure volgt. Omdat het bestemmingsplan niet hoeft te worden aangepast kunnen, wanneer juridische procedures uitblijven, de voorbereidingen voor de bouw eind 2021 beginnen.
Het college heeft 15 december jl. het plan van aanpak RES 1.0 vastgesteld. Hierin staat beschreven op welke wijze de participatie naar de RES 1.0 zal worden ingevuld. Aan bod komen onder andere de doelstelling en het uitgangspunt, de doelgroepen, het verwerven van draagvlak, communicatie en uitnodiging en hoe de participatie (digitaal) technisch vorm krijgt.”
Parkeerbeleid: hoe staat het er voor? ‘Achter de schermen’ bij de gemeente werken we druk aan een nieuw
parkeerbeleid. Hoog tijd om u weer te laten weten hoe het daarmee staat. Eind
2019 en in februari en maart van dit jaar zijn er bewonersavonden gehouden. Aan
de hand van stellingen is met bewoners gesproken over de “Actualisatie van het
parkeerbeleid in de gemeente Bergen”. Daarbij is onder andere gesproken over de
vergunningen en de kosten voor een vergunning. Ook is gesproken over welke
manier het parkeren in de toekomst geregeld kan worden en of er alternatieven
zijn voor het betaald parkeren.
Wat is hier uitgekomen?
Wethouder Bekkering was bij alle vier de bewonersavonden
aanwezig: “De gespreksavonden waren goed bezocht en iedereen deed enthousiast
mee. We hebben van onze inwoners en ondernemers veel waardevolle inzichten en
adviezen gekregen die we meenemen bij het schrijven van het nieuwe
beleid.” De verslagen van de vier gespreksavonden zijn te vinden op onze
website via www.bergen-nh.nl/parkeerbeleid.
Bezig met schrijven van nieuw beleid: eerste versie
januari 2021 De resultaten van deze avonden zijn in september 2020 tijdens een
raadsinformatieavond aan de gemeenteraad gepresenteerd en inmiddels zijn we
druk bezig met het schrijven van nieuw parkeerbeleid. De eerste versie hiervan
ligt eind januari 2021 klaar.
Nog een
participatieronde: eerste kwartaal 2021
Het concept parkeerbeleid gaat nog een participatieronde
door in het eerste kwartaal van 2021. Dit doen we met inwoners, ondernemers en
met de raad. We hopen dat dit tegen die tijd fysiek kan. Zo niet, dan wordt het
een digitale sessie. Een uitnodiging hiervoor volgt tegen die tijd.
Besluitvorming
eindvoorstel: tweede kwartaal 2021 Na de laatste participatieronde gaat het voorstel nieuw parkeerbeleid met de eventueel opgehaalde input in het tweede
kwartaal 2021 naar en college en daarna voor besluitvorming naar de raad.
De gemeente Bergen gaat
een grote onderhoudsbeurt uitvoeren aan de Jan Oldenburglaan en de Notweg in
Bergen. De wegen zijn in slechte staat en worden daarom vervangen. Dit is een
goed moment om de straten in samenspraak met omwonenden opnieuw in te richten
volgens de huidige richtlijnen.
Nieuw ontwerp ter inzage
Voor beide straten is een nieuw ontwerp gemaakt dat tussen
21 december 2020 en 18 januari 2021 ter inzage ligt voor inspraak. Daarna wordt
het ontwerp eventueel nog aangepast en definitief gemaakt. Vanwege het
coronavirus wordt er geen fysieke inloopavond georganiseerd.
Voorafgaand aan de planvorming hebben de bewoners van de
straat hun wensen kunnen meegeven voor het nieuwe ontwerp. Bij de Jan Oldenburglaan
kwam vooral overlast van hard rijdende automobilisten vaak ter sprake. Daar is
in het nieuwe ontwerp rekening mee gehouden. De plannen voorzien in een
verbeterde verkeersveiligheid, extra parkeerbehoefte en een goede doorstroming.
Maatschappelijke organisaties, verenigingen en ondernemers zijn getroffen door de effecten en maatregelen van het coronavirus. Het kabinet heeft een omvangrijk pakket aan maatregelen om de ondernemers zoveel mogelijk te ondersteunen. Ook vanuit de gemeente kijken wij hoe wij organisaties, verenigingen en ondernemers in onze gemeente (aanvullend) kunnen helpen, waarbij tegelijkertijd de blik vooruit gericht is. In juni 2020 heeft uw raad besloten tot uitvoering van een pakket aan steun- en herstelmaatregelen in fase 3 Uw raad wordt periodiek op de hoogte gesteld over de voortgang.
De
prestatieafspraken Bergen 2021-2024 met het jaarplan 2021 is door het college
vastgesteld en door alle partijen ondertekend.
Proces
Het afgelopen half jaar is er intensief gewerkt aan het opstellen van de
bijgevoegde prestatieafspraken. Atrivé is namens de BUCH gemeenten en Kennemer
Wonen gevraagd procesbegeleider te zijn voor de meerjarige prestatieafspraken
2021-2024. De thema’s waarop prestatieafspraken zijn gemaakt lijken op de
thema’s in de prestatieafspraken 2017-2020. Er is voor gekozen om met alle
partijen (Kennemer Wonen, huurdersorganisaties en de gemeenten Uitgeest,
Castricum, Bergen en Heiloo) gezamenlijk de prestatieafspraken op te stellen.
De prestatieafspraken 2021-2024 geven invulling aan de afzonderlijke
gemeentelijke kaders en doelstellingen zoals is geformuleerd in het lokale
woonbeleid van de afzonderlijke gemeenten.
Prestatieafspraken
2021-2024
De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, Kennemer
Wonen en de huurdersorganisaties zien dat een duurzame samenwerking ofwel
intensief partnerschap cruciaal is om de opgaven op te pakken en de ambities te
realiseren. Dit partnerschap is verankerd in prestatieafspraken op middellange
termijn (2021-2024) en het uitvoeringsgerichte jaarplan voor het komende jaar
(2021). De drie partijen hebben vanuit een gelijkwaardige positie de
prestatieafspraken vastgelegd. De bijgevoegde prestatieafspraken zijn door de
colleges in de BUCH gemeenten vastgesteld en zijn door alle partijen
ondertekend.
De prestatieafspraken 2021-2024 omvatten de ambities en
afspraken voor de volkshuisvesting op de langere termijn en vormt de kapstok
die aangeeft wat partijen willen bereiken. Lokaal woonbeleid vormt hiervoor de
basis. Belangrijke thema’s waarop de prestatieafspraken zijn gemaakt zijn:
1. Beschikbaarheid;
2. Betaalbaarheid;
3. Energiezuinige
woningvoorraad;
4. Wonen met
Zorg;
5. Huisvesting
urgente doelgroepen;
6. Leefbaarheid;
7. Samenwerking.
De afspraken hebben een looptijd van vier jaar en worden
jaarlijks geëvalueerd. De drie partijen overleggen vanuit een gelijkwaardige
positie en formuleren gezamenlijke volkshuisvestelijke ambities. In de
prestatieafspraken wordt vastgelegd welke bijdrage iedere partij levert aan de
realisatie van de gestelde ambities.
Samenwerking
Er liggen belangrijke opgaven op het terrein van wonen: er
is een toenemend tekort aan sociale huurwoningen, het aanbod voor de lagere
middeninkomens is beperkt, het aantal kwetsbare bewoners neemt toe en onder
bepaalde groepen bewoners is sprake van armoede en betaalbaarheidsproblemen. We
maken afspraken om samen dingen voor elkaar te krijgen maar ook om elkaar op
aan te spreken indien nodig. En zeker dat laatste is nodig voor het behalen van
de prestatieafspraken met elkaar.
In de bijlage vindt u de prestatieafspraken voor de gemeente Bergen voor de periode 2021-2024 inclusief het jaarplan 2021.
Op 23 juni 2020 heeft Kranenburgh de
gemeente om extra financiële ondersteuning verzocht ter compensatie van de
financiële gevolgen van de coronamaatregelen. Op 24 september jl. heeft uw raad
ingestemd met het verlenen van een eenmalige maximale subsidie van € 353.320 voor
2020.
Op 9 december jl. heeft Kranenburgh de
gemeente geïnformeerd over de tussenstand van het tekort voor 2020. Daaruit
blijkt dat de door Kranenburgh aangevraagde bedragen bij het Mondriaanfonds en
het Kickstart Cultuurfonds beide zijn toegekend. Ook geeft het museum aan meer
extra inkomsten te hebben dan verwacht door een hoger aantal bezoekers dan
geraamd, extra donaties van bezoekers bij het boeken van een entreekaart, de geschonken
opbrengst van de kunstveiling door de Rabobank, en door spontane donaties van particulieren.
Kranenburgh is blij verrast met deze extra inkomsten. Ook ervaart Kranenburgh
deze betrokkenheid van bezoekers en overige begunstigers als een extra stimulans
om ook in deze tijd een zo goed mogelijke programmering te blijven bieden.
Daarnaast is Kranenburgh gebruik blijven maken van de landelijke
steunmaatregelen waar mogelijk. Tegelijkertijd geeft Kranenburgh aan dat er ook
tegenvallers zijn. Bijvoorbeeld de kosten voor het online reserveringssysteem,
de hogere inhuur van oproepkrachten, en de twee weken sluiting van onlangs. Ook
nu moet het museum opnieuw tijdelijk sluiten.
Ondanks de
tegenvallers en de huidige sluiting valt het tekort voor 2020 een stuk lager
uit dan waar maximaal rekening mee was gehouden. De tussenstand van het tekort
bedraagt tot begin december ongeveer €180.000. Het definitieve tekort zal
blijken uit de jaarrekening 2020 van Kranenburgh.
Daarnaast
hebben we als gemeente op 24 november jl. een bevestiging ontvangen van de provincie
Noord Holland dat het aangevraagde bedrag bij het Provinciale Noodfonds
(waaronder een bedrag voor Kranenburgh), eveneens is toegekend. Het college
heeft de provincie een dankbrief gestuurd voor de steun uit het noodfonds. De
dekking van het uiteindelijke tekort van Kranenburgh zal worden verdeeld over
de gemeente (35%) en de provincie (65%), passend binnen de eerder verleende
steunbedragen. Zoals het er nu uitziet, zal het daar dus zeker binnen blijven.