Uitkomst inventarisatie ‘stijging energiekosten (sport)verenigingen en maatschappelijke organisaties’

Via deze brief wil ik u informeren over de uitkomsten van de inventarisatie energiekosten bij (sport)verenigingen en maatschappelijke organisaties in de gemeente Bergen.

Naar aanleiding van de brief ‘stand van zaken eerste contouren aanpak energiearmoede (sport)verenigingen en maatschappelijke organisaties’ van 6 december 2022, is in Bergen een inventarisatie gedaan naar de stijging van energiekosten bij (sport) verenigingen en maatschappelijke organisaties. Als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen sterk gestegen. Voor inwoners is de energietoeslag ingezet als tegemoetkoming. Maatschappelijke organisaties en verenigingen merken ook de gevolgen van de hoge energieprijzen. Maar hoe groot die gevolgen zijn en of dat impact heeft op de bestaanszekerheid van deze organisaties en op lastenverzwaring van de inwoners was nog niet bekend. Daarom heeft de gemeente Bergen de opdracht gegeven de gevolgen van de gestegen energiekosten te inventariseren alvorens te verkennen of aanvullende ondersteuning nodig is voor maatschappelijke organisaties en verenigingen. De inventarisatie en analysefases zijn nu gereed.

Resultaten inventarisatie Bergen

Op 6 februari 2023 hebben ongeveer 90 organisaties in de gemeente Bergen een e-mail ontvangen met een uitnodiging om een e-formulier in te vullen. 24 organisaties hebben het formulier ingevuld. Het merendeel van de verenigingen en organisaties die gereageerd hebben, heeft te maken met stijgende energiekosten. Voor een aantal verenigingen en maatschappelijke organisaties dreigen continuïteitsproblemen als gevolg van de gestegen energiekosten. Daarbij gaat het niet alleen om de stijging van de energieprijzen maar indirect ook om een stijging van huur of inflatie die de kosten doen stijgen. Zowel voedselprijzen als prijzen van goederen en diensten zijn gestegen. Een veelvoud van de verenigingen en maatschappelijke organisaties zetten nu hun reserves in, verhoogt de contributie van haar leden en probeert te besparen op energie en activiteiten. De (financiële) relatie en verantwoordelijkheid van de gemeente met de organisaties die financieel lastig (komen te) zitten varieert. De meeste (sport)verenigingen en maatschappelijke organisaties hebben de wens om te verduurzamen maar daarbij is ook de realisatie dat verduurzamen in sommige panden niet realistisch wordt geacht. Het gaat hierbij om huurders van gemeentelijk vastgoed, beheer stichtingen van eigen vastgoed, monumentale panden en particulier eigendom.

Vervolg

De wethouder heeft een visie opgesteld hoe om te gaan met de organisaties die te maken hebben met stijgende energiekosten. De visie is:

  1. In eerste instantie gaan wij uit van de zelfredzaamheid van de organisaties in de gemeente Bergen. Er zijn verschillende creatieve initiatieven opgezet. Dat ze hier hun eigen reserves voor inzetten en de contributie voor leden verhogen, hoort daarbij;
  2. Bestaande (Rijks)regelingen , leningen en subsidies zijn altijd voorliggend. De gemeente spant zich extra in om deze regelingen onder de aandacht te brengen bij de organisaties;
  3. De gemeente gaat verkennen in hoeverre de huidige inzet op Klimaatmaatregelen ook van toepassingen zijn en/of gemaakt kunnen worden voor sportverenigingen en maatschappelijke organisaties (energiescans, informatie en advies, subsidiemogelijkheden enz.). Daarbij hoort ook dat de gemeente aan de slag gaat met verduurzaming van eigen maatschappelijk vastgoed.
  4. Als extra aangekondigde middelen van het Rijk voor stijgende lasten bij maatschappelijke organisaties en cultuur in mei beschikbaar komen wordt een besluit genomen over de omvang en wijze van verdere compensatie.

Ter afronding van de inventarisatie hebben de organisaties die hebben meegedaan een bedankbrief ontvangen met informatie over bestaande (landelijke) subsidies en regelingen.

Comments are closed.