Tarieven Jeugdbescherming vanaf 1 januari 2022

Op 6 juli 2021 informeerde het college u over het inspectierapport “Vervolgtoezicht kwetsbare kinderen onvoldoende beschermd”. De Inspecties gaven voor heel Noord-Holland aan dat zij er niet van uitgaan dat de jeugdhulpregio’s en gecertificeerde instellingen (GI-en) er op korte termijn in slagen om elk kind met een jeugdbeschermingsmaatregel tijdig passende hulp te bieden. Om die reden grepen de ministeries van VWS en Justitie en Veiligheid (JenV) in door het starten van een interbestuurlijk toezicht (IBT) in de negen jeugdhulpregio’s van Noord-Holland[1].

Dit geeft de huidige stand van zaken met betrekking tot het interbestuurlijk toezicht en hoe we in partnerschap met de GI-en komen tot het borgen van de kwaliteit van Jeugdbescherming en Jeugdreclassering.

Interbestuurlijk toezicht (IBT)

Onder de Jeugdwet zijn de gemeenten verantwoordelijk voor jeugdbescherming (JB) en jeugdreclassering (JR)[2]. De regio Noord-Kennemerland heeft vanaf 1 januari 2019 gezamenlijk met de Kop van Noord-Holland, IJmond en Zuid-Kennemerland (samen NW4) drie GI-en gecontracteerd.

Op 1 november 2021 zijn in het kader van het IBT in een overleg met de ministeries JenV en VWS bestuurlijke afspraken gemaakt met alle negen jeugdhulpregio’s NH (zie bijlage). De gemaakte afspraken gaan over (bovenregionale) samenwerking, waardoor we beter tijdige en passende hulp kunnen verlenen. Daarnaast gaat een van de bestuurlijke afspraken over het vaststellen van een reëel tarief voor GI-en in de NW4. De NW4 en de GI-en hebben op 29 november 2021 overeenstemming bereikt over de hoogte van de tarieven vanaf 2022, om te komen tot een toekomstbestendige GI. Het college heeft op 21 december jl. besloten om de tarieven aan te passen. De tariefbijstelling is opgesteld door de Jeugdautoriteit en is omgerekend 14,4% voor De Jeugd- en GezinsBeschermers en Leger des Heils JBJR en 16,3% voor William Schrikker Stichting JBJR. Met deze tariefverhoging financieren wij conform het landelijk gemiddelde. De financiële gevolgen zijn structureel en bedragen naar schatting € 43.818 (op basis van cijfers uit 2020) en worden verwerkt in de begroting 2022.

Vervolgproces IBT en Verscherpt Toezicht

Op 16 december jl. heeft een voortgangsgesprek plaatsgevonden met het Rijk. In januari 2022 doen de inspecties opnieuw praktijkonderzoek bij de GI. Zij kijken of voor elk kind met een kinderbeschermings- of jeugdreclasseringsmaatregel, tijdig passende hulp beschikbaar is. Daarnaast kijken zij of een vaste Jeugdbeschermer binnen 6 weken beschikbaar is en er een gedragen koers is. Als dit het geval is wordt het toezicht afgeschaald. Het college informeert u te zijner tijd over de verdere voortgang


[1]Het betreft hier de regio’s Amsterdam-Amstelland, Gooi- en Vechtstreek, Haarlemmermeer, IJmond, Noord-Kennemerland, Kop van Noord-Holland, West-Friesland, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Kennemerland.

[2] Jeugdbescherming is een maatregel die de rechter oplegt wanneer een gezonde en veilige ontwikkeling van een kind of jongere tot 18 jaar (ernstig) wordt bedreigd en vrijwillige hulp niet (voldoende) helpt. Doel van Jeugdreclassering is het voorkomen dat een jeugdige van 12 jaar of ouder nog een strafbaar feit pleegt.

Comments are closed.