Taakstelling huisvesting verblijfsgerechtigden grote opgave

De taakstelling in het tweede halfjaar 2014 is voor de gemeente Bergen 17 te huisvesten verblijfsgerechtigden. De taakstelling voor het eerste halfjaar 2014 was 12 te huisvesten verblijfsgerechtigden. Dit is een fors hogere taakstelling dan waar de gemeente de afgelopen jaren mee te maken had. Huisvesting van verblijfsgerechtigden wordt een steeds moeilijker wordende opgave.

 

Taakstelling huisvesting verblijfsgerechtigden

De taakstelling huisvesting verblijfsgerechtigden is het afgelopen jaar steeds weer opgehoogd door een hogere instroom van asielzoekers. Het gaat met name in Syrische asielzoekers en Somalische nareizigers. Voor het eerste halfjaar 2014 was de taakstelling voor de gemeente Bergen 12 te huisvesten verblijfsgerechtigden. Voor het tweede halfjaar was de taakstelling hetzelfde. Eind juni 2014 echter is de taakstelling voor het tweede halfjaar van 2014 weer verhoogd, met 5 verblijfsgerechtigden naar 17 te huisvesten verblijfsgerechtigden. Dit betekent een ongekend hoge taakstelling voor de gemeente Bergen. Gezien de lastige woningmarkt (weinig doorstroming) wordt dit een steeds moeilijker wordende opgave. Daar komt bij dat ook voor andere bijzondere doelgroepen de wachttijd momenteel sterk is opgelopen.

Datum Taakstelling Stand van zaken Taakstelling Stand van zaken

regio regio gemeente gemeente

1-1-2012 49 + 6 6 + 7

1-7-2012 26 + 7 3 +8

1-1-2013 55 – 2 6 + 8

1-1-2013* 72 – 2 8 + 8

1-7-2013** 107 + 11 12 + 4

1-1-2014 107 + 20 12 + 6

1-7-2014 152 17 + 11

(een negatief getal betekent een voorsprong in de taakstelling)

*na verhoogde taakstelling 1e helft 2013

**inclusief verhoogde taakstelling 2e helft 2013

 

Nieuwe werkwijze COA

Vanaf 1 oktober 2012 heeft het COA een nieuwe werkwijze ingevoerd voor het huisvesten van verblijfsgerechtigden. Het totale huisvestingsproces mag maximaal 14 weken duren. Binnen 2 weken nadat iemand een verblijfsstatus heeft gekregen moet de binnen het COA aangestelde regievoerder voor de regio Alkmaar de verblijfsgerechtigde koppelen aan een gemeente. Vervolgens moet de desbetreffende gemeente er voor zorgen dat er voor de verblijfsgerechtigde binnen 10 weken geschikte woonruimte is gevonden. Tenslotte staan er nog 2 weken voor de daadwerkelijke verhuizing en de aanmelding van de verblijfsgerechtigde voor de taakstelling via de COA-website.

 

Taakstelling gemeente Bergen

In de gemeente Bergen wordt de taakstelling uitgevoerd door de gemeente Bergen (team werk & inkomen) in samenwerking met woningcorporatie Kennemer Wonen (sociale huurwoningen), Transferpunt (koppeling verblijfsgerechtigden aan een woning) en Vluchtelingenwerk Noordwestholland (maatschappelijke begeleiding). De regievoerder van het COA (zie Nieuwe werkwijze COA) heeft contact met het Transferpunt. Deze samenwerking verloopt goed. Tot nu toe is het iedere keer weer gelukt

om de halfjaarlijkse taakstelling te volbrengen. Een gemeente mag een half jaar achterlopen. Dit betekent dat de taakstelling van het tweede halfjaar van 2013 per 1 juli 2014 voldaan moet zijn. Is dat niet het geval dan kan de provincie als toezichthouder in de plaats treden. Er volgt eerst een bestuurlijk overleg om te bekijken hoe wel aan de taakstelling voldaan kan worden. De provincie kan in het uiterste geval in de plaats treden van de gemeente en maatregelen nemen voor de huisvesting van verblijfsgerechtigden op kosten van de gemeente. Dit is tot op heden niet voorgekomen. In het verleden heeft de gemeente Bergen echter wel 1 keer onder toezicht van de provincie gestaan en is in overleg met Kennemer Wonen bepaald dat totdat aan de taakstelling voldaan was alle beschikbare woningen ingezet moesten worden voor de huisvesting van verblijfsgerechtigden.

 

De verwachting is dat we de taakstelling van de eerste helft van 2014 wel halen voor 1 januari 2015 (met een halfjaar vertraging, wat toegestaan is). Echter, de taakstelling van de tweede helft van 2014 om 17 verblijfsgerechtigden te huisvesten, gaat naar verwachting niet lukken voor 1 juli 2015. We blijven ons uiterste best doen om de taakstelling wel voor elkaar te krijgen en tot op heden is dat ook steeds gelukt (soms met een halfjaar vertraging, wat toegestaan is). Consequentie als we de taakstelling niet halen is dat dan allereerst een bestuurlijk overleg met de provincie gaat plaatsvinden. Mogelijkheden die de provincie gaat voorstellen is om alle vrijkomende woningen van Kennemer Wonen beschikbaar te stellen, om leegstaande kantoorpanden om te bouwen tot huisvesting voor verblijfsgerechtigden of om meerdere alleenstaande verblijfsgerechtigden in 1 woning te plaatsen. We gaan deze mogelijkheden nu alvast verkennen met betrokken partijen.

 

 

 

Comments are closed.