Stand van zaken 4 moties op het gebied van Wonen

In dit bericht informeren wij u over de stand van zaken betreffende de moties:

  1. evaluatie huisvestingsverordening
  2. jongerencontract
  3. tijdelijk jongerencontract
  4. verhuiscoach/doorstroommakelaar.

De laatste drie moties hebben betrekking op de schaarste aan sociale huurwoningen in de gemeente. Samen met Kennemer Wonen werken we aan het verminderen van deze schaarste door de nieuwbouw van extra sociale huurwoningen. In totaal gaat het in de huidige planning om 104 woningen in de komende twee jaar, 17 in 2017 en 87 in 2018. Ons uitgangspunt is dat deze nieuwe woningen een verhuisketen op gang kunnen brengen, zodat meer dan 104 huishoudens passend(er) gehuisvest kunnen worden. Met name bij motie 2 wordt hier nader op ingegaan.

1. Motie evaluatie huisvestingsverordening

Op 15 december 2016 is de motie ‘evaluatie huisvestingsverordening’ aangenomen. Onderdeel van de motie was uiterlijk per 1 mei 2017 de gevolgen van de afspraken in de Huisvestingsverordening met de raad te evalueren.

Ter uitvoering van de motie zijn de volgende stappen genomen:

a. Nieuwsbrief met verdeling verhuringen:

Via de nieuwsbrief van februari 2017 is de raad geïnformeerd over de verdeling van de verhuringen in Bergen. Hieruit bleek dat gemiddeld 18% van de sociale huurwoningen in 2015 en 2016 aan woningzoekenden van buiten de regio was verhuurd. In de vier voorgaande jaren lag dit percentage op 7,5.

b. Presentatie Kennemer Wonen:

Vervolgens heeft Kennemer Wonen op 20 april een presentatie gegeven aan de raad. In deze presentatie heeft de corporatie onder andere informatie gegeven over de beschikbaarheid van sociale huurwoningen en de zoek- en wachttijd.

Hieruit bleek onder andere dat 560 inwoners uit Bergen actief op zoek zijn naar een woning in de gemeente Bergen. De gemiddelde zoektijd in Bergen is 2 jaar en de gemiddelde wachttijd 7 jaar.

c. Opzetten van een rapportage die aansluit bij de vragen van de raad:

Het SVNK actualiseert momenteel haar digitale informatiesysteem. De monitoring wordt aangepast aan de prestatieafspraken met Kennemer Wonen van december 2016. Met behulp van deze monitor kunnen in het vervolg rapportages worden opgesteld die aansluiten bij de vragen, zoals verwoord in de motie van 15 december.

In de motie wordt ook verwezen naar de regionale evaluatie van de huisvestingsverordening. Deze regionale evaluatie is in gang gezet. Bestuurlijk en ambtelijk trekker van de regionale evaluatie is de gemeente Heerhugowaard. Zij hebben het plan van aanpak ter bespreking ingebracht in het PORA van 5 juli. Dit plan van aanpak wordt nu uitgevoerd en vragen over de huisvestingsverordening zijn nu voorgelegd aan de corporaties, de huurdersverenigingen, de urgentiecommissie en diverse betrokkenen binnen de gemeentelijke organisatie. Naar verwachting worden de antwoorden in september geanalyseerd en in november aan het PORA voorgelegd. De regionale evaluatie kan leiden tot een voorstel tot wijziging van de verordening.

2. Motie Jongerencontract

Op 2 februari 2017 is de motie aangenomen om in het tweede kwartaal van 2017 een voorstel aan de raad te doen om in het project Schoorlse Duinhuis (Heereweg 65-69) minimaal zeven woningen te laten verhuren met een jongerencontract voor jongeren van 23 tot 28 jaar.

Voor de nieuwbouwwoningen in dit project, dat Alta Mira is genoemd, willen wij echter inzetten op doorstroming en daarmee een lange verhuisketen realiseren. We kunnen dit bereiken door de nieuwe woningen met voorrang toe te wijzen aan senioren uit de gemeente Bergen, die een ééngezinswoning in de sociale huursector achterlaten. Uitgangspunt is dat Kennemer Wonen actief ouderen benadert om te verhuizen naar Alta Mira.

Kleine gezinnen met een kleinere sociale huurwoningen kunnen naar deze ééngezinswoningen verhuizen. Daarmee komen vervolgens deze kleinere sociale huurwoningen beschikbaar voor jongeren en starters. In theorie kan dan met één nieuwbouwproject van 27 woningen, 81 verhuizingen (27 x 3) worden gerealiseerd.

Als de woningen (deels) worden toegewezen aan jongeren vindt een kleiner aantal verhuizingen plaats en kunnen minder mensen een gewenste wooncarrière maken.

Redenen om in te zetten op huisvesting van ouderen op deze locatie:

  • De gemeente heeft te maken met een substantiële vergrijzing van de inwoners, namelijk een verdubbeling van het aantal inwoners van 75 jaar en ouder tot 2030.
  • Met het actief bevorderen van de doorstroming van ouderen zullen eengezinswoningen voor andere doelgroepen in de gemeente Bergen vrijkomen, zodat een zogenaamde verhuisketen gerealiseerd kan worden. Aangezien de langste wachttijd voor een sociale huurwoning in de gemeente nu geldt voor 4-persoonshuishoudens, is het vrijkomen van deze woningen zeer gewenst.
  • De 27 woningen van Alta Mira zijn zeer geschikt voor ouderen. Het zijn nultredenwoningen in de kern van Schoorl. Wij verwachten dat dit tegemoet komt aan de behoefte bij ouderen, die een sterke binding hebben met hun eigen dorpskern en alleen overwegen te verhuizen als zij in deze dorpskern kunnen blijven wonen.

Het voorstel wordt het komende half jaar verder uitgewerkt (pilot in het kader van artikel 21 van de huisvestingsverordening van de gemeente Bergen). Als het voorstel gereed is zullen wij de gemeenteraad hierover informeren. Het voorstel is opgenomen in de Notitie Doorstromingsbeleid van Kennemer Wonen. Daarnaast zullen wij met de corporatie een afspraak maken om deze notitie in het najaar aan de raad te presenteren.

3. Motie tijdelijk jongerencontract

Op 15 december 2016 is de motie aangenomen om de mogelijkheid van het tijdelijke jongerencontract te onderzoeken. Aangegeven is dat deze motie gelijk beantwoord zou worden met bovenstaande motie over het jongerencontract van 2 februari 2017.

Uit de presentatie van Kennemer Wonen op 20 april 2017 bleek dat 472 jongeren uit Bergen ingeschreven staan bij het SVNK. Daarvan is een kleine 10% (44 jongeren) actief op zoek naar een woning. De gemiddelde zoektijd voor deze doelgroep ligt in 2016 op 1,7 jaar en is daarmee iets lager dan in 2015 (1,9 jaar).

Het jongerencontract maakt deel uit van de notitie doorstroming van Kennemer Wonen, die dit voorjaar door de directie van Kennemer Wonen is vastgesteld. Met het beleid, zoals verwoord in de notitie, moet de doorstroming actief in gang worden gezet, zodat de beschikbaarheid en betaalbaarheid van de woningvoorraad verbetert.

Kennemer Wonen onderzoekt nu voor welke complexen in de gemeente een jongerencontract zal gelden.

4. Motie Verhuiscoach/doorstroommakelaar

Op 28 januari 2016 is de motie verhuiscoach/doorstroommakelaar aangenomen. Naar aanleiding van de motie is op 1 september 2016 het concept-plan van aanpak besproken met de raadscommissie. Besloten is toen in eerste instantie in te zetten op de doorstroom binnen de woonvoorraad van sociale huurwoningen en daartoe het plan van aanpak van Kennemer Wonen af te wachten. Deze Notitie Doorstromingsbeleid heeft Kennemer Wonen in het voorjaar 2017 vastgesteld.

 

 

 

 

 

Comments are closed.