Samenvatting van de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak

De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna De Afdeling) heeft uitspraak gedaan over de bestemming die aan de percelen Oude Heereweg 3 Zb en Oude Heereweg 3 Ze in Schoorl gegeven is. De Afdeling is van oordeel dat de recreatiewoningen wel als nieuwe verstedelijking zoals bedoeld in de Provinciale Ruimtelijke Verordening (hierna PRV) in het landelijk gebied moeten worden gezien, ook al zijn ze al zo lang aanwezig. Dit in tegenstelling tot de uitleg van de raad die is gegeven in de toelichting van het bestemmingsplan.

 

De Afdeling komt tot dit oordeel omdat voor de recreatiewoningen nooit een bouwvergunning is verleend en daarmee zijn ze illegaal. De mogelijkheid om af te wijken van de PRV had daarom moeten worden afgewogen in de besluitvorming van het nieuwe bestemmingsplan. Omdat dit niet is gebeurd, is het bestemmingsplan in strijd met de PRV vastgesteld. Daarom heeft de Afdeling het gedeelte van het bestemmingsplan vernietigd waar de recreatiewoningen Oude Heereweg 3 Zb t/m 3 Ze in Schoorl zijn gebouwd.

 

De Afdeling heeft in de uitspraak van 16 maart 2016 de gemeente niet opgedragen om handhavend op te treden tegen de vernietigde delen van het bestemmingsplan Duingebied. De Afdeling heeft tot taak een besluit (in dit geval het bestemmingsplan Duingebied) te toetsen. De Afdeling mag niet zelfstandig beslissen om een gemeente op te dragen te handhaven.

 

Vervolg

  1. De digitale versie van het bestemmingsplan is aangepast conform de uitspraak en staat op www.ruimtelijkeplannen.nl.
  2. De gemeente moet voor het vernietigde deel van het bestemmingsplan Duingebied een nieuw bestemmingsplan maken. Een bestemmingsplan mag niet ouder zijn dan 10 jaar. Dit gebeurt volgens de hiervoor geldende regels en met inachtneming van de uitspraak van de Afdeling.
  3. Op 29 maart 2016 heeft ons college naar aanleiding van de uitspraak van de Afdeling van 16 maart 2016 een verzoek om handhaving ontvangen. Verzocht wordt op te treden tegen de recreatiewoningen Oude Heereweg 3 Zb, Zc, Zd en Ze. Stap één bij een verzoek om handhaving is bekijken of de recreatiewoningen zouden kunnen worden gelegaliseerd (legalisatieonderzoek). Daarin worden de vier scenario’s die hieronder staan omschreven, onderzocht. Zodra bekend is welk scenario gekozen wordt, kan de gemeente besluiten op het verzoek om handhaving.

 

Bij de voorbereiding van het nieuwe bestemmingsplan laat ons college de volgende scenario’s onderzoeken. Deze scenario’s zijn:

  1. De recreatiewoningen positief bestemmen (dit kan alleen als aan de afwijkingsregels van artikel 14 en 15 PRV wordt voldaan); Onderzocht wordt of kan worden aangetoond dat sprake is van nut en noodzaak. Hiervoor moet aan de voorwaarden van artikel 14 en 15 van de PRV worden voldaan.
  2. Uitsterfregeling;Een uitsterfregeling bepaalt dat, wanneer de functie van in dit geval een recreatiewoning wordt gestaakt gedurende een bepaalde periode, deze functie na afloop van die periode niet meer mag worden hervat. Deze periode wordt vastgelegd in het bestemmingsplan.
  3. Persoonsgebonden overgangsrecht;Persoongebonden overgangsrecht is erop gericht dat een bepaald persoon, of personen een bepaald gebruik (in dit geval het gebruik als recreatiewoning) mag voortzetten. Wanneer deze persoon of personen dat gebruik staken, kan het gebruik niet meer worden voortgezet. Dit wordt ook vastgelegd in het bestemmingsplan.
  4. De recreatiewoningen niet positief bestemmen; De bestemming van de betrokken percelen blijft natuur. In dit geval kan een handhavingstraject gestart worden, omdat de recreatiewoningen in strijd met het bestemmingsplan worden gebruikt. Wel moet worden beoordeeld op welke wijze handhavend kan worden opgetreden.

 

Achter elke scenario zitten twee belangen. Aan de ene kant de eigenaar van het perceel Oude Heereweg 3 en Oude Heereweg 3 Za in Schoorl en aan de andere kant de eigenaren van de recreatiewoningen Oude Heereweg 3 Zb–Oude Heereweg 3 Ze in Schoorl.

De gemeente moet een goede belangenafweging maken. Welke keuze er ook wordt gemaakt, er zal één partij worden teleurgesteld en deze partij zal zijn belang verdedigen tot aan de Raad van State.

 

Gezien de complexiteit en gevoeligheid heeft ons college de vraag aan een externe jurist ter advisering voorgelegd. We houden uw raad hiervan op de hoogte.

 

Huidige status van de recreatiewoningen

Omdat het bestemmingsplan is vernietigd voor de percelen waarop de recreatiewoningen staan, ‘herleeft’ het oude bestemmingsplan Duingebied 1972. Dit betekent dat die regels weer van toepassing zijn. Feitelijk betekent dit dat de recreatiewoningen illegaal zijn en blijven, in afwachting van verdere besluitvorming.

 

 

Comments are closed.