Regels waterberging particulier gebied (Beverwijks model)

De heer Zeiler van de fractie Gemeentebelangen vroeg op 24 september 2014 naar het stellen van regels in bestemmingsplannen met betrekking tot waterberging in particulier gebied. Dit naar aanleiding van een interview in

de krant met de wethouder van Beverwijk. Concreet vroeg de heer Zeiler of het mogelijk is regels te stellen met betrekking tot het verharden van (achter)tuinen. De wethouder zegde toe via de nieuwsbrief een reactie te geven (toezegging commissie BP 15/01).

 

Antwoord

Wij hebben de bestemmingsplannen van Beverwijk bestudeerd en telefonisch contact gehad met het stedenbouwkundig bureau dat plannen maakt voor de gemeente Beverwijk. Uit de bestudering van de bestemmingsplannen blijkt dat in Beverwijk geen regels worden gesteld die het verharden van (achter)tuinen in bestaande wijken verbieden. In het telefonisch contact is dit bevestigd. De regels die Beverwijk voor bestaande wijken stelt zijn daarmee gelijk aan die van Bergen. Als nu regels worden gesteld, zal alle bestaande verharding in achtertuinen onder het overgangsrecht worden gebracht.

 

Bij nieuwe bouwplannen in de vorm van een nieuwe wijk of herstructurering waar de verharding met meer dan 800 m² toeneemt worden wel regels gesteld om de afwatering te regelen. Dit wordt gedaan in nauwe samenspraak met het Hoogheemraadschap. In dezen zijn de regels in Beverwijk en Bergen ook hetzelfde.

In de moderne bestemmingsplannen wordt aan de openbare- en de agrarische bestemmingen altijd toegevoegd dat het mogelijk is maatregelen in het kader van de waterberging te treffen. Dit om in perioden van hevige regen te voorkomen dat straten onderlopen dan wel dat het water te lang blijft staan.

 

Ten slotte

Hierboven is al aangegeven dat het niet gewenst is de regels voor bestaande wijken aan te scherpen. Ook wordt kort aangegeven dat het in de moderne bestemmingsplannen reeds mogelijk gemaakt wordt in openbaar gebied maatregelen te treffen. Naast het treffen van maatregelen is het ook wellicht een interessant idee bewoners te enthousiasmeren om minder steen in de tuin te realiseren. Hiertoe bestaan landelijk al initiatieven (operatie Steenbreek). Dit staat overigens los van bestemmingsplannen.

 

 

Comments are closed.