Overdracht Collectie Rampenbosch.

Recent is een collectie archeologische vondsten, die zich al jarenlang in ons gemeentemuseum Het Sterkenhuis bevond, overgedragen aan het archeologisch provinciaal depot. Het betreft de collectie Rampenbosch, vondsten uit een opgraving in Bergen in 1989.

De collectie was al eigendom van de provincie. Het provinciaal depot is het Huis van Hilde te Castricum, aan wie de vondsten zeer wel worden toevertrouwd.

Achtergrond collectie

Huis Ramp werd tussen 1630 en 1640 door jonker Engelbert Ramp gebouwd op de plek waar eerder een stenen huis uit het begin van de 16e eeuw stond. Het was omringend door een gracht en een park met bosschages, waardoor het de naam Rampenbosch kreeg. Het lag tussen de Bauwerweg en het Wiertdijkje, waar thans de Slotrampweg is. In de loop der tijd waren er verschillende bewoners. Eén daarvan was Anthonis Studler van Surck, Heer van Bergen, de latere bewoner van het Oude Hof.

Het zeer verwaarloosde huis Ramp werd in 1780 afgebroken en werd op de plek een nieuwe woning gebouwd.

Lange tijd was het onduidelijk waar het huis precies gestaan had. De locatie kwam eind jaren tachtig aan het licht en is door het voormalige ROB in samenwerking met de archeologische werkgroep Bergen opgegraven. Tijdens de opgravingen is de fundering van het huis teruggevonden. De collectie die bij het gemeentemuseum Het Sterkenhuis in langdurig bruikleen was bestaat uit  bouwmateriaal, veel aardewerk en porselein en gebruiksvoorwerpen voornamelijk uit de 17e en 18e eeuw. Bijzonder zijn bijvoorbeeld een houten speelschijf, een fragment van een 17e-eeuwse glazuurde bloempot en de komfoor met een uitzonderlijke vorm die op de foto door Nel Jongejans wordt overhandigd aan de medewerker van Het Huis van Hilde.

Afspraken

Het Sterkenhuis heeft dit uitstekend met de provincie afgehandeld en de afspraak gemaakt dat zij voor tentoonstellingen of onderzoek altijd de vondsten mogen lenen.

Dit is de tweede collectie in enkele jaren die in een regionaal archief/ depot wordt geborgd; eerder is het archief van het Sterkenhuis zelf, c.q. de ‘papieren’ van de Museumcommissie, naar het Regionaal Archief te Alkmaar overgebracht.

Bouwen op geloof; Kerkhistorie van Egmond, Bergen en Schoorl

Naast het nieuws over de collectieoverdracht ook nog een leuke aankondiging;in museum Het Sterkenhuis en het Museum van Egmond staan de komende tentoonstellingen in het kader van het Jaar van de Reformatie.

Het Sterkenhuis toont de turbulente geschiedenis van de verschillende geloofsgroepen en hun kerkgebouwen in Bergen en Schoorl. Het Museum van Egmond vertelt het verhaal van de kerken aldaar, met name van de Oud-Katholieke gemeente.

De openingen zijn respectievelijk op 29 april in Egmond en op 30 april in Bergen (museum Kranenburgh). Uitnodigingen hiervoor volgen.

 

Comments are closed.