Koogerweg 1, handhaving en Ruimte voor Ruimte project

Op het perceel Koogerweg 1 staat naast de woning een gebouw met het adres Koogerweg 1 z1. Dit gebouw is na 1978 zonder vergunning en in afwijking van het toen vigerende bestemmingsplan geplaatst als tijdelijke noodwoning nadat de toenmalige woning was afgebrand. De verbrande woning is weer opgebouwd, de noodwoning is echter nimmer verwijderd. Het bouwwerk is hiermee al sinds de oprichting illegaal aanwezig. De huidige bewoonster is in afwijking van het bestemmingsplan in het gebouw komen wonen. Het is zonder achtergrondinformatie niet eenvoudig de actuele ontwikkelingen binnen het Ruimte voor Ruimte project en de handhaving van de permanente bewoning van elkaar te scheiden. Dit vormt de reden om u via deze memo te informeren.

Handhaving
Tijdens de inventarisatie vanuit het project illegale bewoning recreatiewoningen is de illegale bewoning van het bouwwerk in 2015 geconstateerd. Tegen deze illegale bewoning is in 2015 opgetreden door het opleggen van een last onder dwangsom. Met een binnen het project gebruikelijke termijn van twee jaar diende betrokkene op 1 november 2017 de illegale bewoning te staken en gestaakt te houden. Hiertegen is door de bewoonster bezwaar, beroep en hoger beroep ingesteld. In september 2018 is in hoger beroep uitgesproken dat opnieuw het beroep op het overgangsrecht beoordeeld diende te worden. Op 9 augustus 2018 is gelet hierop een nieuw besluit op bezwaar genomen waarin werd geconcludeerd dat betrokkene geen aanspraak op het overgangsrecht kon maken. Onlangs dat er door omstandigheden lang over het nieuwe besluit op bezwaar is gedaan, heeft betrokkene of haar vertegenwoordiger nooit een verzoek tot opschorting gedaan of een verzoek om voorlopige voorziening ingediend. Dit betekent dat het besluit uit 2015 gedurende de hele periode heeft doorgewerkt en zij dus op 1 november 2017 de illegale bewoning diende te staken. Zij heeft mogelijk mede ingegeven door haar vertegenwoordiger een verkeerde conclusie getrokken uit de uitspraak op het hoger beroep en derhalve geen gehoor gegeven aan de last en daarmee van rechtswege € 75.000,- verbeurd toen zij er na 1 november 2017 is blijven wonen. Een verbeurde dwangsom verjaard na één jaar. Dit betekent dat op 1 november 2018 de genoemde dwangsom is verjaard. Gelet hierop is ervoor gekozen om de dwangsom in te vorderen. Binnen de gemeente Bergen was het toen en is het ook nu vast beleid dat tegen permanente bewoning van recreatiewoningen wordt opgetreden.

Ruimte voor ruimte project
Los van het handhavingstraject tegen de illegale bewoning van het bouwwerk met huisnummer 1 z1 is het gehele perceel Koogerweg 1 onderdeel van een zogenaamd “ruimte voor ruimte initiatief”. Een initiatiefnemer wil alle bebouwing met uitzondering van de bestaande woning op het perceel Koogerweg 1 en een tweede perceel slopen en hiervoor elders woningen bouwen. De raad heeft in december 2017 besloten met dit principe in te stemmen waarna initiatiefnemer is gestart met het opstellen van een ontwerp bestemmingsplan.

Stand van zaken
Zoals hiervoor al is aangegeven werd al tegen de illegale bewoning opgetreden voordat sprake was van een “ruimte voor ruimte initiatief”. Het feit dat de bewoonster op het moment nog op het perceel woont en het bouwwerk daardoor nog niet verwijderd kan worden staat het “ruimte voor ruimte initiatief” niet in de weg. Hier zal in het ontwerp bestemmingsplan nadrukkelijk rekening mee worden gehouden. In de regels zal worden opgenomen dat bij de woning die op het perceel Koogerweg 1 achterblijft geen bijgebouwen mogen worden gebouwd tot het illegaal gebouwde bouwwerk is verwijderd. Pas nadat het bouwwerk is verwijderd, kan de huidige eigenaar op grond van het ontwerp bestemmingsplan bijgebouwen bij zijn woning realiseren.

Comments are closed.