Herstelmaatregelen Schoorlse Duinen

Op 26 september jl. is een motie aangenomen waarin het college wordt opgedragen om: “Samen met GS, de gemeente Bergen en Staatsbosbeheer te onderzoeken welke alternatieve maatregelen er genomen kunnen worden om de stikstofdepositie terug te dringen anders dan door de kap van bomen”. Op 7 november jl. vond een gesprek plaats tussen vertegenwoordigers van de

provincie, Staatsbosbeheer en de gemeente. In dit gesprek zijn de zorgen van de raad overgebracht.

 

Staatsbosbeheer en de provincie gaven aan verrast te zijn over de commotie die ontstond na een bericht door de Partij van de Dieren. In dat bericht werd gesuggereerd dat er een direct verband bestaat tussen de bouw van een megastal en de kap van bomen in de Schoorlse Duinen. Hiertussen bestaat namelijk geen direct verband.

 

Natura 2000 en PAS

Het verwijderen van een gedeelte bos in de Schoorlse Duinen heeft tot doel herstel van de natuurlijke dynamiek in het duingebied. De maatregel is opgenomen in het beheerplan Natura 2000 en in het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Het PAS heeft tot doel economische ontwikkeling mogelijk te maken en gelijktijdig natuurherstel te realiseren. Het PAS maakt landelijk ontwikkelingsruimte mogelijk, onder de voorwaarde dat maatregelen worden genomen om verslechtering van de natuurwaarden te voorkomen.

 

Extra informatie

Staatsbosbeheer en de provincie hebben geconstateerd dat veel betrokkenen niet goed op de hoogte zijn van het Beheerplan Natura 2000 en het Programma Aanpak Stikstof. Er wordt de komende periode extra informatie verstrekt over de voorgenomen herstelmaatregelen. Zo is door beide partijen op 10 november een goed bezochte informatieavond georganiseerd over het onderwerp. Op de raadsinformatieavond van 19 januari komen Staatsbosbeheer en provincie de raad informeren over het Beheerplan Natura 2000 en het Programma Aanpak Stikstof. Er is dan gelegenheid om met beide partijen in gesprek te gaan.

 

Meer informatie over het onderwerp is te vinden op het weblog van Staatsbosbeheer: www.boswachtersblog.nl/schoorlseduinen.

 

Comments are closed.