Beantwoording vragen raadsinformatieavond programma Klimaat 14 mei 2020

Tijdens de digitale raadsinformatieavond op 14 mei jl. zijn er een aantal interessante vragen gesteld. In dit item van de nieuwsbrief worden deze vragen beantwoord.

  1. Vragen over participatie op het ambitiedocument programma Klimaat.

Het ambitiedocument is een visie document, dus voor veel inwoners nog niet heel tastbaar. Over de pijlers uit het ambitiedocument, zoals de RES, Klimaatadaptatie en de Transitie Visie Warmte loopt de participatie al of wordt binnenkort opgestart.

Voor u als raad is het echter van belang om te weten hoe inwoners en stakeholders[1] het ambitiedocument klimaat ontvangen. Daarnaast is een consultatieronde bij inwoners en stakeholders een belangrijke kans om het ambitiedocument te verbeteren.

Doel:

Hieronder staan een aantal kernvragen benoemd die gesteld worden aan inwoners en stakeholders:

  • Spreekt het ambitiedocument aan? Wat mist er?
  • Welk onderwerp wegen het zwaarst? Bijv. energietransitie, duurzame mobiliteit, consumptiegedrag of klimaatadaptatie? (korte definitie wordt toegevoegd)
  • Zijn inwoners/partijen het eens met de manier waarop (visie) de gemeente invulling wil gaan geven aan de Rijksopdrachten op het gebied van klimaat?
  • Waar zien inwoners/partijen een rol voor de gemeente en waar voor zichzelf?

Kaders

Inwoners en stakeholders krijgen een adviserende rol. Het is belangrijk dat de verwachtingen vooraf duidelijk zijn. Niet alle opmerkingen kunnen verwerkt worden in het ambitiedocument. De stuurgroep Klimaat (wethouders duurzaamheid BUCH gemeenten) zullen een afweging maken in welke reacties in het ambitiedocument verwerkt worden én een samenvatting voorbereiden van alle reacties dat als bijlage bij het ambitiedocument programma klimaat gevoegd wordt. De Raad kan de uitkomsten van de participatie meenemen in haar overwegingen bij besluitvorming over het ambitiedocument programma Klimaat in september 2020.

Doelgroep en aanpak:

Inwoners:

  1. Ambitiedocument komt online op de site: “ik denk mee over Bergen”
  2. Er wordt een vragenlijst ontwikkeld in samenwerking met de gebiedsregisseurs en de afdeling communicatie en zal getoetst worden bij de portefeuillehouders duurzaamheid en de griffie. Het voordeel is dat de resultaten van de vragenlijsten goed te objectiveren zijn.

[1] De lijst met stakeholders is teveel omvattend om in deze nieuwsbrief op te nemen. Op aanvraag inzichtelijk. U kunt denken aan netbeheerders, energiecoöperaties, Provincie NH, HHNK etc.

3. Inwoners worden uitgenodigd om deel te nemen aan de vragenlijst (inwonerspanel klimaat en andere belangstellenden) en gericht via de gebiedsregisseurs (dorpsraden, ondernemersvereniging). Opmerkingen worden samengevat en teruggekoppeld.

Stakeholders:

  1. Ambitiedocument wordt toegestuurd.
  2. Ambtelijk wordt er een (digitaal) gesprek gepland.
  3. Opmerkingen worden samengevat en teruggekoppeld.

Proces:

  • 18 mei t/m 29 mei: Vormgeven en voorbereiden van het participatieproces
  • 1 juni t/m 19 juni: Uitzetten van de vragenlijsten en de digitale gesprekken
  • 22 t/m 26 juni: alle reacties van inwoners, stakeholders en gemeenteraden worden geanalyseerd en voorgelegd aan de stuurgroep Klimaat.

2. Vraag over het nader specificeren wat waar bij wijkgrootte aan wordt gedacht i.v.m. de richtlijn van de VNG over 2-3 fte per wijk

In de transitie visie warmte wordt hier nader op ingegaan. In de praktijk is de grootte van een wijk sterk afhankelijk van de toekomstige warmtebron. Soms zijn het een aantal straten, soms een hele dorpskern. Hier is in zijn algemeenheid niet veel zinnigs over te zeggen op dit moment. In september 2020 verwachten we meer duidelijkheid omdat dan de transitie visie warmte voorligt ter besluitvorming. Gemeenten die voorop lopen met aardgasvrije wijken, zoals in Purmerend, merken dat er een multidisciplinair team nodig is in een wijk (bestaande uit een projectleider, energiecoach, technische-, juridische-, communicatiecapaciteit en een sociaal werker).

3. Verder zijn toezeggingen gedaan t.a.v.

a. verhouding kosten – opbrengsten klimaatbeleid

Dit is in deze fase nog niet te zeggen. Het hangt af van de specifieke beleidsontwikkeling. Het is wel een onderwerp dat aandacht krijgt in het programma klimaat en er wordt geprobeerd om hier in de definitieve versie meer over te zeggen. Er zijn verschillende onderzoeken over wat het kost als er niets gedaan wordt aan het klimaat (dit is vele malen meer door schade aan leefomgeving, gezondheid en economie).

b. De concrete opgaven klimaatadaptatie

In de bijlage staat de uitkomst van de stresstesten voor de gemeente Bergen. In het ambitiedocument programma Klimaat staan in hoofdstuk 5 en bijlage 1 de concrete opgaven benoemd. Aanvullende informatie is te vinden op Delta Commissaris.

Bijlage:

Comments are closed.