Visie Verblijfsrecreatie NHN

Aanleiding

  • Deze tekst wordt opgesteld als antwoord op een toezegging in de Gemeenteraad van 1 november 2018 door Wethouder Westerkamp, nu wethouder Bekkering
  • Op initiatief van het college als onderdeel van de actieve informatieplicht

In uw vergadering van 1 november 2018 is door u een amendement aangenomen met betrekking tot de Visie Verblijfsrecreatie NHN. Wij informeren u hierbij over de gemaakte afspraken met provincie Noord-Holland en regiogemeenten.

Tekst amendement

  1. Besluit in te stemmen met de voorliggende Regionale Visie Verblijfsrecreatie Noord-Holland Noord 2030 en het bijbehorend Ontwikkelkader.
  2. Het college op te dragen om de volgende punten mee te geven aan de Regio Alkmaar:
  3. Dat de gemeenteraad van Bergen de autonomie behoudt bij overige binnenstedelijke ontwikkelingen en daarover op de reguliere wijze informeert en afstemt binnen het Portefeuillehouders Overleg Regio Alkmaar (PORA) en eventueel binnen het Bestuurlijk Afstemmingsoverleg Noord-Holland Noord (BAO).
  4. Dat er in het plan een grens wordt aangebracht, waarmee microbedrijven (zie toelichting) worden ontheven van de verplichting om een business plan in te dienen zoals genoemd in bijlage 4 van de Regionale Visie Verblijfsrecreatie NHN.

Context

Conform het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) moeten nieuwe stedelijke ontwikkelingen voldoen aan de Ladder voor duurzame verstedelijking. Het doel van de Ladder is zorgvuldig en duurzaam ruimtegebruik en voorkomen van leegstand door over-programmering. Verblijfsrecreatie valt volgens de Bro onder de categorie “overige stedelijke voorzieningen”. In aanvulling op de Bro stelt de Provincie Noord Holland in haar Provinciale Ruimtelijk Verordening (PRV) dat voor de categorie “overige stedelijke voorzieningen” regionale werkafspraken moeten worden gemaakt over de wijze van afstemming. Het gaat bij verblijfsrecreatie zowel om ontwikkelingen binnen als buiten bestaand stedelijk gebied. Werkafspraken betreffen uitvoering van beleid en zijn een bevoegdheid van het college.

Uitwerking

De Regionale Visie Verblijfsrecreatie Noord-Holland Noord 2030 en het bijbehorend Ontwikkelkader zijn in alle gemeenteraden vastgesteld. De uitwerking van besluit 2 van uw amendement is daarom gevonden in het aanpassen van de werkafspraken over de uitvoering van het beleid.

De colleges in Regio Alkmaar hebben voor de categorie “overige stedelijke voorzieningen” werkafspraken op- en vastgesteld. In de werkafspraak “overige stedelijke voorzieningen” hebben de colleges van Regio Alkmaar aangegeven, dat voor verblijfsrecreatie aparte werkafspraken gelden.

Het wijzigen van de aparte werkafspraak ‘Werkwijze Verblijfsrecreatie NHN” en deze opnieuw door 18 gemeenten te laten vaststellen, is een optie waar in de regio onvoldoende draagvlak voor bleek te bestaan (15 gemeenten waren hier tegen). Wel konden de regio gemeenten zich vinden in het voorstel dat gemeenten Bergen, Alkmaar en eventueel Langedijk enkele aanpassingen deden aan de Werkwijze Verblijfsrecreatie NHN: de LIGHT werkwijze.

Met de LIGHT-versie kan gemeente Bergen op reguliere afstemmen (op voor de regio gangbare werkwijze) en is autonomie (geen bestuurlijke inmenging van andere gemeenten en provincie) vastgelegd met de regel dat het ambtelijk advies vanuit de regionale ambtelijke advies commissie (RAC) wordt voorgelegd aan het betreffende college, waarna in dit college besluitvorming plaatsvindt.

In deze LIGHT-werkwijze is de gewenste microbedrijvengrens opgenomen, waarmee deze microbedrijven worden ontheven van de verplichting om een business plan in te dienen zoals genoemd in bijlage 4 van de Regionale Visie Verblijfsrecreatie Noord-Holland Noord 2030

Bijlagen

Comments are closed.