Integriteit

In het formatieakkoord is een passage opgenomen over actief integriteitsbeleid en het herijken van het integriteitsbeleid van de Werkorganisatie BUCH. Daarnaast is er aandacht gevraagd voor het creëren van een sociaal veilige werkomgeving, dit wordt vormgegeven in een protocol veilig werken voor politieke ambtsdragers. Hierbij geven wij aan wat er aan beide zaken wordt gedaan binnen de Werkorganisatie BUCH.

Binnen de werkorganisatie BUCH vinden we integriteit heel belangrijk. Wij geven graag aan wat wij eraan doen om dit binnen de Werkorganisatie te borgen.

Nieuwe medewerkers
Voordat nieuwe medewerkers in dienst treden vindt er een screening plaats door het controleren van diploma’s, identiteitsbewijs en wordt altijd een Verklaring omtrent gedrag aangevraagd. Nieuwe medewerkers krijgen zowel in de introductie app als tijdens de introductie bijeenkomst informatie over integriteit. Ook moeten ze dan meteen de eed of de belofte afleggen zodat ze weten dat ze als ambtenaar een bijzondere positie innemen en hoe binnen de Werkorganisatie BUCH gewerkt wordt vanuit de gedragscode. Om belangenverstrengeling te voorkomen wordt gevraagd of de medewerker nevenwerkzaamheden en financiële belangen heeft. Alleen met toestemming van de algemeen directeur en onder bepaalde voorwaarden kunnen nevenwerkzaamheden die een relatie met het werken bij de Werkorganisatie BUCH of (één van de vier) gemeenten hebben, gecontinueerd worden. Inhuurkrachten nemen kennis van onze gedragscode en moeten een geheimhoudingsverklaring tekenen.

Eed/belofte zittend personeel
Daarnaast heeft het zittende personeel ook per team de eed of de belofte afgelegd. Bij de uitnodiging voor de bijeenkomst kregen de medewerkers de gedragscode toegestuurd met het verzoek deze goed door te nemen, de kennismodule te maken en door te geven of de eed of de belofte afgelegd moest worden. Tijdens de bijeenkomst werd aan de hand van praktijkvoorbeelden gediscussieerd over de inhoud van de gedragscode en het “grijze gebied”.

Introductiebijeenkomst
Tijdens de introductiebijeenkomst gaat de algemeen directeur met de nieuwe medewerkers het gesprek aan over integriteit. Hij vraagt of medewerkers wel eens in aanraking zijn gekomen met het grijze gebied van “cadeautjes, etentjes etc” en wat ze dan doen. Of er wel eens sprake is van discriminatie, hoe omgegaan wordt met uitingen op sociale media, vermoedens van ondermijning etc. Door van collega’s voorbeelden te horen en helder te maken wat we onder integer handelen verstaan, wordt het voor de medewerkers meer dan alleen het ondertekenen van een document.

Trainingen
Daarnaast worden er trainingen “Omgaan met sociale media”, “Ondermijning” en “Omgaan met ongewenst gedrag” gegeven om medewerkers te informeren en te leren handelen in voorkomende situaties.

Protocol veilig werken
Voor de medewerkers is een protocol digitale agressie opgesteld. Naast een meldpunt digitale agressie, is een proces opgesteld waarin medewerkers worden bijgestaan bij de stappen die kunnen worden ondernomen. Aan de hand van een beslisboom kan worden bepaald welke actie, bij welke schending hoort.
Tevens is gewerkt aan een protocol veilig werken voor politieke ambtsdragers. Dit protocol beslaat het totaal pakket aan soorten van agressie, dus ook digitale agressie. Hierin is ook een aantal bijlagen opgenomen van de soorten agressie, welke maatregelen genomen kunnen worden per soort en de meldingsprocedure. Verder is er voor politieke ambtsdragers die te maken krijgen met welk vorm van agressie dan ook het landelijke Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur. Ook dit komt terug in dit protocol. Het is een kort, maar wel breed en duidelijk protocol waarin alles voor de politieke ambtsdragers is opgenomen. Daarom wordt er geen aparte sociale code gemaakt zoals in het formatieakkoord is gevraagd.

Besluitvorming
In het griffiers overleg van de vier gemeenten is het protocol inhoudelijk doorgenomen. Afgesproken is dat de griffiers het protocol voorleggen aan het presidium.

Comments are closed.