Raadsinformatiebrief resultaten WNK personeelsdiensten en participatiewet

Middels de raadsinformatiebrief wordt u geinformeerd over de effecten van de coronamaatregelen op de bedrijfsvoering van WNK Personeelsdiensten (in het vervolg WNK) en op de bijstandsuitgaven.

WNK
Graag verwijzen wij u naar bijgaand overzicht van de resultaten t/m juni 2020 inclusief de estimate van WNK. Kort samengevat zou WNK door de maatregelen als gevolg van het coronavirus in 2020 afstevenen op een tekort van meer dan een miljoen euro, waarin de gemeenten volledig moeten bijdragen, aangezien WNK niet over een eigen vermogen beschikt.
Twee ontwikkelen dragen er toe bij, dat het tekort vooralsnog beperkt blijft tot € 174.000:

  1. De gemeenten mogen rekenen op een compensatie van het Rijk als gevolg van de coronamaatregelen, waarvan de omvang geraamd wordt op € 925.853 en
  2. De compensatie voor de Cao loonstijging WSW en de prijsindex door verhoging van het budget per standaardeenheid (SE).

Op dit moment vindt overleg met het Rijk plaats over een aanvullende compensatie van kosten en gederfde inkomsten als gevolg van de coronamaatregelen over de periode van juni t/m december 2020. Als er een aanvullende compensatie komt, heeft dit vanzelfsprekend effect op het verwachte exploitatieresultaat.

In de toelichting wordt vermeld, dat er sprake is van een onderbesteding van de afspraak om 60% van het beschikbare participatiebudget in te zetten voor inkoop van re-integratiediensten bij WNK. Deze situatie is (nog) niet van toepassing bij de gemeenten Bergen, Castricum en Heiloo.

Participatiewet BUCH: ontwikkeling uitgaven en klanten met een uitkering
Onderstaande tabellen geven een beeld van de ontwikkeling van het klantenbestand en de verwachte uitgaven voor heel 2020 op basis van de uitgaven over de eerste 7 maanden van 2020. De verwachte financiële effecten worden afgezet tegen de begroting en Rijksbudget (BUIG).

Ondanks de coronamaatregelen is het bestand van Bergen afgenomen en dat valt ook af te lezen in de tabel bijstandsuitgaven hieronder.
Ook in Uitgeest is het aantal uitkeringen ten opzichte van eind 2019 licht afgenomen. Als gevolg van een ombuigingstaakstelling was een hogere daling van het aantal uitkeringen noodzakelijk en verwacht. Door de coronamaatregelen is deze ombuigingstaakstelling niet haalbaar als gevolg waarvan er sprake is van een hoger tekort dan begroot.
Het aantal uitkeringen in Castricum en Heiloo is toegenomen. Deze toename is ontstaan na de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Desondanks is er in Castricum sprake van een voordeel ten opzichte van de begroting. Op grond van ervaringen in voorgaande jaren is structureel het eigen risico als tekort begroot. Eind 2019 bleek het tekort al lager. Gezien de huidige ontwikkelingen wordt een stijging van de uitgaven voorzien en wordt er daarom nu geen aanleiding gevonden om de begroting aan te passen.

Ondanks de stijging van de uitgaven heeft Heiloo nog een overschot op het Rijksbudget. Voor de uitbraak van het coronavirus was er sprake van een hoger overschot. Een deel hiervan is als voordeel al in de begroting genomen. De stijging van de uitgaven leidt er nu toe, dat op dit moment een nadeel ten opzichte van de begroting wordt voorzien.

De prognose van de uitgaven is gebaseerd op de ontwikkeling van de uitgaven over de eerste 7 maanden van dit jaar. Verwacht wordt dat de uitgaven en het aantal uitkeringen (verder) zullen stijgen als gevolg van de economische effecten van het coronavirus. Voor de komende maanden is in beginsel geen stijgende lijn van de uitgaven aangehouden, omdat de hoogte van de stijging moeilijk valt te voorspellen.
In september/oktober dit jaar wordt het definitieve BUIG-budget door het Rijk bekend gemaakt en zal blijken of de gemeenten dit jaar al gecompenseerd worden voor de stijgende uitgaven.

Comments are closed.