Bergen op weg naar een schuldenvrije gemeente

Op tijd erbij, hulp op maat en blijvend uit de schulden; op weg naar een schuldenvrij Bergen! Dit is de ambitie van de gemeente Bergen bij de uitvoering van de actie-agenda Bergen op weg naar een schuldenvrije gemeente. Dat doet de gemeente door armoedeproblematiek te verminderen, onderzoek te doen naar schuldenproblematiek, de bereikbaarheid van financiële ondersteuning te vergroten en door extra aandacht te hebben voor kinderen en armoede. De actie-agenda geeft uitvoering aan de actiepunten uit het formatieakkoord Nieuw Vertrouwen.

Het college heeft op 20 oktober 2020 de actie-agenda op weg naar een schuldenvrij Bergen vastgesteld. In de bijlage vindt u de agenda. Deze is tot stand gekomen in samenwerking met meer dan 50 betrokken medewerkers, partners en enkele inwoners. De agenda geeft de komende jaren gefaseerd invulling aan de ambitie ‘Op tijd erbij, hulp op maat en blijvend uit de schulden; op weg naar een schuldenvrij Bergen! Dit doen we door adequate dienstverlening, waardoor de financiële rust snel terugkeert in het huishouden’.

Op weg naar een schuldenvrij Bergen

Deze actie-agenda is een beweging waarbij armoede en schuldhulpverlening binnen het sociaal domein een prominente plek krijgen, om zo de negatieve spiraal van schulden te doorbreken. In deze beweging worden dwarsverbanden gelegd met andere gemeentelijke opgaven, zoals preventief jeugdbeleid, gezondheidsbevordering en arbeidsproductiviteit. Dit wil de gemeente bereiken door inwoners tijdig hulp aan te bieden, door samen te werken met professionals en vrijwilligers in de verschillende kernen én door nieuwe methoden en technieken te onderzoeken en mee te experimenteren. “We weten dat in onze gemeente ongeveer 300 kinderen opgroeien in armoede en 100 ouderen niet genoeg geld hebben om hun huis te verwarmen. Ik schrik nog altijd van die getallen, zeker in een rijke gemeente als Bergen. Voor hen en te veel andere mensen in Bergen is iedere maand dan ook een ratrace tegen een alsmaar oplopende rekening. Die mensen willen we helpen. Door samen te kijken naar de oorzaak en met bewezen en nieuwe hulpmiddelen de ratrace om te zetten in rust”, aldus wethouder Klaas Valkering.

Samen kom je verder

De actie-agenda is samen met meer dan 50 betrokken medewerkers van de gemeente, partners in de zorg en schuldhulpverlening en enkele inwoners tot stand gekomen. Op deze manier wordt er optimaal gebruik gemaakt van de kennis en kracht bij alle partijen. De actie-agenda geeft de komende jaren gefaseerd invulling aan het programma en richt zich extra op jongeren en ouderen. Enerzijds omdat we zien dat kinderen die opgroeien in armoede zich vaak moeilijk kunnen concentreren en het daarom minder goed doen op school. Anderzijds heeft de gemeente Bergen relatief veel oudere inwoners. Iemand die dan financiële problemen krijgt, heeft bijna geen mogelijkheden om de inkomsten te verhogen. Klaas Valkering: “dat we dit plan samen met zoveel partners, collega’s en inwoners gerealiseerd hebben, geeft een goed gevoel. Je moet deze thema’s, en vaak ook taboes, samen aanpakken. Dat is hartstikke nodig. En het is goed om te zien dat er zoveel partijen betrokken zijn, zodat de samenwerking straks naadloos op elkaar aansluit. Zo kunnen we samen juist in deze tijd een extra stap zetten voor inwoners die het financieel zwaar hebben”.

Eerste acties dit najaar

De actie-agenda is een meerjarenplan. In het najaar van 2020 worden de eerste stappen gezet voor de uitvoering ervan. Meer informatie staat op www.bergen-nh.nl/schuldhulp.

Ambitie gemeente

De ambitie van een schuldenvrij Bergen kan de gemeente niet alleen bereiken. Om de ambitie van de gemeente te realiseren zijn 6 pijlers met actiepunten (incl. uitvoerende partij(en)) geformuleerd. De pijlers gaan over het versterken en verbeteren van de schuldenaanpak. De 6 pijlers zijn:

  • Een schuldenvrije start;
  • Op tijd erbij!;
  • Adequate oplossing en innovatie;
  • Taboe doorbreken;
  • Een schuldenvrij pensioen;
  • Covid-19 en schuldhulpverlening.

In 2020 en 2021 ligt de aandacht voornamelijk bij uitvoering van de pijlers 2 en 6. “Op tijd erbij”, vanwege de nieuwe wettelijke taak per 1 januari 2021 en “Covid-19 en schuldhulpverlening”, vanwege de nieuwe doelgroepen die nu snel en adequaat hulp nodig hebben.

Vervolg

Met de actie-agenda geeft het college invulling aan de actiepunten uit het formatieakkoord Nieuw Vertrouwen. Om de voortgang van de actie-agenda te monitoren zijn indicatoren opgenomen in het stuk.

We komen de actie-agenda graag aan u toelichten.

Bijlage:

Comments are closed.