Vragen ARC 7 mei 2020

Tijdens de digitale Algemene Raadscommissie van 7 mei 2020 is aangegeven dat een aantal vragen over het gebruik van de door het rijk ingestelde coronavoorzieningen. Hieronder treft u de vragen en het antwoord aan.

Vraag: Sinds 17 maart is de TOZO regeling van kracht deze beoogd ZZP’ers financieel te ondersteunen. De uitvoering van deze maatregel ligt bij de gemeente. Hoeveel geregistreerde aanvragen zijn er binnen Bergen tot nu toe?

Antwoord: Inmiddels heeft Halte Werk voor Bergen 662 uitkeringen (maart en april) betaald, waarvan het in Bergen om 400 gezinnen gaat. Als je naar personen kijkt dan hebben in Bergen 1062 personen een betaling ontvangen.

1.            De aanvragen nemen af waardoor Halte Werk nagenoeg bij is met de toekenningen;

2.            De afwijzingen worden via een besluit geïnformeerd en bekendgemaakt waardoor mogelijk bezwaren worden ingediend;

3.            Halte Werk is begonnen met de beoordeling van de kredietaanvragen. Een enkeling is inmiddels al toegekend. Bij 80 aanvragen is extra informatie opgevraagd;

Aantal aanvragen levensonderhoud: 780              

Waarvan inmiddels betaald: 662              

Aantal aanvragen bedrijfskrediet: 18

Vraag: Hoeveel fte’s zijn er nodig om deze extra taak te verrichten? Heeft de gemeenteLijke werkorganisatie  extra capaciteit hiervoor moeten inhuren gelet op het feit dat de aanvraag in vier weken in plaats van de gebruikelijke dertien weken moet zijn behandeld?

Antwoord: De werkzaamheden worden verricht door Halte Werk

Vraag: Als ZZP’ers op de gemeente website van Bergen kijken op zoek naar de regelingen die er zijn wordt slechts verwezen naar de Rijksoverheid. Waarom wordt er niet iets over de diverse regelingen kort vermeld? Is het niet duidelijker om de TOZO regeling in ieder expliciet te benoemen daar de uitvoering bij de gemeente ligt?

Antwoord: De regelingen worden goed gevonden door de ZZP-ers, verwezen wordt naar Halte Werk.

Vraag: Kan worden aangegeven hoeveel bedrijven er in onze gemeente zijn die gebruik kunnen maken (of hebben gemaakt) van de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS).

Antwoord: Naast de vraag over TOGS zijn ook vragen over faillissementen (in aantal en vergelijking Bergen/landelijk) gesteld. Onze reactie op deze vragen is als volgt.

De TOGS wordt uitgevoerd door RVO. Er zijn geen regionale cijfers bekend. De status kan zijn: aangevraagd, in behandeling en uitgekeerd.

Men heeft geen tijd/middelen om tussentijdse lokale rapportages te verzorgen. Wellicht vindt dit in de toekomst alleen per sector plaats. Of er cijfers beschikbaar komen per gemeente is nog niet duidelijk.

Bij de KVK hebben we een vergelijkbaar antwoord ontvangen.

Vragen: Vraag aangaande corona en basisscholen van Meis de Jongh. Binnen de gemeente zijn er enkele scholen die halve dagen les aanbieden ipv hele dagen les. Ouder komen hierdoor met opvang als BSO in de knel, omdat de aansluiting ontbreekt. Ik heb gehoord dat volgens minister Slob zou de gemeente een hulploket moeten hebben voor ouders met vragen rondom opvang. Klopt het wat ik heb gehoord? En als ja hebben wij als gemeente zo een loket? En heeft de gemeente, zoals de gemeente Ede, iets van een besluit genomen dat de school opvang moet bieden tussen uitgaan van de school en naar het naar de BSO toegaan? Of laat de gemeente het over aan de scholen? Hoe staat het college hierin?

Antwoord: Het aanmeld en adviesteam en de sociaal teams zijn het loket waar ouders met vragen over opvang terecht kunnen. Daarnaast hebben wij een op dit moment een noodteam dat zich specifiek met de noodopvang bezig houdt en contacten met alle scholen en kinderopvangorganisaties in de gemeente heeft. De kinderopvang en het onderwijs is bekend met dit team en weet het team of de betreffende medewerker te vinden als er vragen/ problemen zijn.

Scholen en kinderopvang/BSO zijn door dit team tevens geïnformeerd over het landelijk beleid omtrent de opening van scholen en opvang vanaf 11 mei en aan hen is gevraagd om hier samen afstemming over te hebben. Vanuit het ministerie wordt aangegeven dat hele dagen school de voorkeur geniet boven halve dagen, dit om de vervoersbewegingen ook zo minimaal mogelijk te laten zijn. Scholen mogen hier echter vanaf wijken en als scholen en BSO’s samen tot een andere oplossing komen dan kan dit ook. Het ministerie geeft aan dat, als scholen kortere dagen aanbieden en er ontstaat  een ‘gat’ in de opvang tussen school en BSO, scholen verantwoordelijk zijn om dit op te vangen. Er komt namelijk geen compensatie vanuit het Rijk voor deze opvanguren.

Comments are closed.