Schriftelijke vragen Groen Links Commissie Bestemmingsplannen 12 januari 2021

Vraag n.a.v. agendapunt 4 bestemmingsplan Watertorengebied

Deze vraag hebben we tijdens de vergadering aangekondigd dat we schriftelijk zouden stellen. Het gaat over de aanbestedingsprocedure. Daar komt in tegenstelling tot de eerdere aanbesteding een knip in de aanbestedingsprocedure. Een sporthallen en een woningbouw deel.

Vraag: Wat zijn de consequenties van een knip in relatie tot de Europese richtlijnen? Valt ieder deel afzonderlijk onder de Europese richtlijnen?

Antwoord: Voor de bouw van de sporthal dient een Europese aanbestedingsprocedure te worden doorlopen, aangezien het bedrag voor het werk mogelijk boven de drempelwaarde kan uitkomen van € 5.350.000,-.

Voor de verkoop van de grond voor de realisatie van de woningen geldt in principe dat de verkoop van de grond door de gemeente niet aanbestedingsplichtig is. De gemeente is voornemens om de grond te verkopen door middel van een openbaar en transparant verkoopproces en waarbij een inschrijving zal moeten worden gedaan door marktpartijen. Hiermee wordt voldaan aan de Europese richtlijnen inzake de Wet Markt & Overheid.

Vraag n.a.v. agendapunt, vaststelling bestemmingsplan Kerkedijk 142 s

Vraag: Is het bouwplan in strijd met de anti dubbeltelregel van het geldende bestemmingsplan Landelijk Gebied Noord?

Artikel 30 Antidubbeltelregel (Bestemmingsplan Landelijk Gebied Noord)

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

Antwoord: De anti dubbeltelregel is bedoeld om te voorkomen dat een vergunningaanvrager binnen de regels van het geldende bestemmingsplan een beroep zou kunnen doen op bebouwingsmogelijkheden, door gronden in de aanvraag te betrekken welke reeds zijn betrokken bij de beoordeling van een andere bouwaanvraag. Concreet wordt hiermee voorkomen dat de gemeente bij de toetsing van het bouwplan aan het bestemmingsplan gedwongen wordt om de vergunning te verlenen omdat er aan de bouwregels van het bestemmingsplan wordt voldaan, terwijl dit niet terecht is aangezien er gronden bij het bouwplan zijn betrokken welke eerder onderdeel uitmaakten van een ander bouwplan. 

Voorbeeld:

Een anti-dubbeltelbepaling voorkomt dat als een bestemmingsplan regelt dat op een perceel bijvoorbeeld maximaal 20 % mag worden bebouwd, het opengebleven terrein opnieuw mee telt bij een ander naastgelegen gebouw. Zonder deze bepaling zou een buurman bijvoorbeeld reeds ‘gebruikte’ gronden door aankoop bij zijn perceel kunnen betrekken en hierdoor meer kunnen bouwen en toch aan de 20% regel voldoen.

Het doel van de anti dubbeltelbepaling is dus om te voorkomen dat bestemmingsplanmogelijkheden dubbel worden benut of dat grond die benodigd is om te kunnen bouwen, nogmaals wordt meegeteld bij de beoordeling van een nieuw bouwplan. In dit geval is hier echter geen sprake van aangezien het hier gaat om het opstellen van een nieuw planologisch regime op het perceel middels een aanpassing van het bestemmingsplan. De aanpassing is ingegeven door het in natura compenseren van ontnomen bouwrechten uit het oude bestemmingsplan. De anti dubbeltelregel is dan ook niet van toepassing. 

Vraag: Er schijnt een plan in ontwikkeling te zijn in de oude dorpskern van Egmond aan Zee. Ik word hier al een poosje door verontruste bewoners uit dat gebied op aangesproken. Zij maken zich zorgen over de ontwikkelingen in dat kwetsbare gebied. Omdat ik de vraag niet vooraf voor de commissie heb aangekondigd, werd er geen antwoord op gegeven en is afgesproken dat ik deze schriftelijk vraag:

* Klopt het dat er een bouwplan in ontwikkeling is in het gebied omringd door de Julianastraat, Bergstraat en Visserstraat?
* Wat is de status van dit bouwplan?
* Wanneer wordt de raad op korte termijn geïnformeerd over dit plan door middel van een openbare informatie/presentatieavond?

Opmerking: GroenLinks wil dat dit plan eerst in de commissie/raad wordt besproken of/voordat het ter inzage gelegd kan worden.

Antwoord:

In Egmond aan Zee wordt inderdaad in de omgeving van de Julianastraat gewerkt aan een herontwikkelingsplan op een inbreilocatie. Dit plan bevindt zich nog in de voorfase. Gezien de fase van het plan is een raadsinformatieavond nog niet opportuun. De planvorming volgt verder de gebruikelijke planologische procedure.

Comments are closed.