Afvalinzameling

In dit nieuwsbrief item informeert het college u over:

  • Afvalscheidingsresultaten 2022
  • Update verzamelcontainers en milieuparkjes
  • Ervaringen pmd-campagne
  • Wat komt er in 2023 nog naar de raad in het kader Van Afval naar Grondstof

Afvalscheidingsresultaten 2022

Sinds 1 januari 2022 wordt er bij de laagbouw huis-aan-huis pmd ingezameld. Voor die tijd was de laagbouw aangewezen op de pmd-verzamelcontainers in de openbare ruimte. Scheidingscapaciteit bij huis werkt echt om tot en betere afvalscheiding te komen. Dat blijkt ook uit de cijfers over het jaar 2022. Er is 168% meer pmd ingezameld ten opzichte van een jaar eerder. Oftewel: 2,5 tot 3 keer meer. In totaal is er 172,4 kilo restafval per inwoner ingezameld. Dat valt uiteen in 148,9 kilo fijn restafval en 23,5 kilo grof restafval. Ten opzichte

van 2021 is dit een 26% afname van het restafval. Er is 13% minder Gft ingezameld. Dit is een beeld dat we ook zien bij andere gemeenten in het land. Het hangt vermoedelijk samen met de droge zomer. Mooie cijfers, maar er is voor Bergen nog genoeg ruimte om het beter te gaan doen. Daarvoor heeft uw raad op 20 mei 2021 het beleidsplan ‘Van Afval naar Grondstof’ vastgesteld.

Verzamelcontainers

Eén van de pijlers uit de het beleidsplan ‘Van Afval naar Grondstof’ is de service op grondstoffen verhogen. In mei en juni worden er zeven cocons voor kleine elektrische apparaten (KEA) en zeven luiercontainers gerealiseerd.

Nog dit jaar zijn er 57 verzamelcontainers voor restafval met twee trommels aanwezig in de gemeente. Dit op het totale aantal van 101 rest-verzamelcontainers. De containers hebben een zuil met één trommel van 30 liter en één trommel van 60 liter. De rest-container met 30/60 opname is een nieuwe type voor Bergen. Per 1 januari 2024 start Bergen met variabele heffing. Bij de behandeling van de afvalstoffenheffingsverordening gaat het college voorstellen om voor de 30 liter een half tarief te laten gelden. Inwoners kunnen daarmee kiezen wat voor hen het beste past: kleine zak of grote zak weggooien. Bestaande containers met 60 liter trommel worden de komende jaren uitgefaseerd. Het areaal-verzamelcontainers voor restafval is aanzienlijk uitgebreid.

De hoogbouw/gestapelde bouw krijgt de beschikking over Gft-cocons. De Gft-cocons hebben voor een opnamemogelijkheid voor het leeggooien van een keukenemmertje. De keukenemmertjes zijn opvraagbaar voor inwoners in de hoogbouw. Er komen 87 Gft-cocons en ze worden in mei/juni geplaatst. De cocons stellen de hoogbouw-bewoners in staat hun Gft zo goed als mogelijk van het restafval te kunnen scheiden. De aanwezigheid is te meer belangrijk vanaf het moment er een variabel tarief gaat gelden voor inworpen in de rest-verzamelcontainer.

Er komen in Q2 van dit jaar tien ondergrondse containers voor oud papier en karton (OPK) bij. De containers beschikken over een speciale kartongleuf.

Saneren bovengrondse verzamelcontainers

In de gemeente Bergen bevindt zich een rijke sortering van bovengrondse containers. Bergen heeft de ambitie zo veel als mogelijk bestaande bovengrondse containers ondergronds te brengen. Het is gelukt om alleen al in Egmond aan Zee een oplossing te vinden voor zeventien (open) bovengrondse containers voor restafval. De nieuwe containers zijn van de 30/60 variant en beschikken over een paslezer. De tien nieuwe ondergrondse OPK-containers gaan zodanig ingezet worden dat daarmee op huidige milieuparkjes een winst geboekt wordt qua esthetiek en qua uitstraling schoon, heel en veilig.

De aanzienlijke uitbreiding van het container-areaal betekent ook dat er op sommige locaties bovengrondse containers verschijnen. Dat is het geval wanneer we met een ondergrondse voorziening echt niet wegkomen.

Van de locatie parkeerterrein Albert Heijn Egmond aan den Hoef is bekend dat er zich onder de bestaande bovengrondse containers ondergrondse infrastructuur bevindt. Er is gekeken naar de mogelijkheden om deze infrastructuur te verleggen en naar andere alternatieven. De kosten voor verleggen belopen op 100.000 euro. Dat is exclusief de kosten voor ondergrondse containers zelf (60.000 euro). Het alternatieven-onderzoek heeft geen reële alternatieven opgeleverd. De consequenties in ogenschouw heeft dit de uitvoering niet doen bewegen om stappen te zetten om deze bestaande bovengrondse voorzieningen ondergronds te brengen.

Pmd-campagne

In een voorgaande nieuwsbrief bent u geïnformeerd over een pmd-campagne om de kwaliteit van de pmd-stroom te verbeteren. Op 12 april hebben twee medewerkers van de afvalinzameling de eerste ‘Tips voor u!’ kaarten uitgedeeld. Daarbij is gestart in de kern Bergen. Onder meer Kruidenbuurt, Dirk Klompweg en omgeving Oude Bergerweg zijn aangedaan. Daarbij is opgevallen dat de kwaliteit van de inhoud over het algemeen goed is. Oftewel: het lukt met scheiden. Aandachtspunt is wel dat er soms oud papier/karton en zwarte zakken in het pmd zit. Dat hoort er niet in. Gaat het nog niet helemaal goed dan wordt er op het kaartje gemarkeerd wat er niet in hoort en waar men dat wel kwijt kan. Nadien zijn meer routes gelopen. De afvalcoaches komen overal in de gemeente. Het is een doorlopende campagne.

Wat komt er in 2023 nog naar de raad in het kader Van Afval naar Grondstof

De resterende deel van 2023 staat niet alleen in het teken van ‘Van Afval tot Grondstof’ projecten buiten. Er wordt een aantal rapportages, voorstellen en verordeningen voorbereid die later dit jaar aan de raad worden voorgelegd. Het gaat daarbij onder meer om:

  1. Afvalstoffenverordening
  2. Afvalstoffenheffingsverordening
  3. Regeling medische indicatie
  4. Rapportage NVRD Benchmark

Ad 1) De huidige verordening dateert van 2011 en dient in overeenstemming gebracht te worden met het huidige beleid.

Ad 2) Bij de behandeling van de belastingverordening stelt de raad het tarief voor 2024 vast. Conform het beleidsplan bevat de concept-verordening vaste en variabele tarieven en wordt er een tarief opgenomen voor het thuis laten ophalen van grof vuil.

Ad 3) Dit betreft een regeling voor inwoners die vanwege medische indicatie onvermijdbaar meer restafval hebben.

Ad 4) De NVRD Benchmark rapportage verschaft inzicht in de afval-prestaties van de gemeente Bergen in relatie tot vergelijkbare gemeenten in Nederland.  

Comments are closed.