Ruimtelijke randvoorwaarden Winkelhart

Het college van de gemeente Bergen en de Bewonersvereniging Bergen Centrum (BBC) hebben een akkoord bereikt over de herontwikkeling van het Winkelhart in het centrum van Bergen. Samen stelden zij randvoorwaarden op waardoor de eerste stappen voor herontwikkeling van het Winkelhart een feit zijn. Na de brand van 21 juli zetten de gemeente en de BBC flinke stappen om de ontwikkeling van dit deel van het centrum van Bergen voorspoedig te laten verlopen.

Aanleiding

De locatie Winkelhart in het centrum van Bergen was vanuit gemeentelijk oogpunt bezien de laatste locatie die in het centrum tot ontwikkeling zou worden gebracht. Dit uitgangspunt dient te worden aangepast naar aanleiding van de brand die in de nacht van 21 juli jl. woedde in het centrum van Bergen. Deze brand verwoestte 2 panden op het Plein en veroorzaakte bij de belendende panden aanzienlijke schade. Om de ontwikkelingen op deze locatie vlot te trekken wilde het college nieuwe, maatschappelijk gedragen, ruimtelijke randvoorwaarden vormen, waarbinnen een ontwikkeling tot stand kan komen. De ervaring leert namelijk dat wanneer aan de voorkant wordt geïnvesteerd in gezamenlijke randvoorwaarden, dit aan de achterkant zorgt voor minder langdurige procedures. Dit proces is ook gebruikt om de juridische en bestuurlijke impasse te doorbreken waarin gemeente, ontwikkelaar en diverse bewonersgroepen zich al jaren bevonden rond de Harmonielocatie en het Dorpsplein.

Proces

In de zomer van 2021 organiseerde de Bewonersvereniging Bergen Centrum een bijeenkomst  met alle stakeholders in de locatie Winkelhart. De gemeente is de bewonersvereniging zeer erkentelijk voor het nemen van dit initiatief. De gemeente heeft voorts de bewonersvereniging gevraagd een eerste voorstel te doen voor deze nieuwe ruimtelijke randvoorwaarden. Daarop heeft het college op haar beurt weer gereageerd en zo zijn samen de randvoorwaarden vervolmaakt. Het resultaat van dit proces vindt zijn beslag in de bijgevoegde memo. De basis hiervan ligt in de door de raad vastgestelde documenten: Structuurvisie Mooi Bergen 2.0 (SV2.0) en Beeldkwaliteitskader Mooi Bergen 2.0 (BKK2.0). Parallel aan dit proces voerde de gemeente diverse gesprekken met de afzonderlijke grondeigenaren.

Vervolg

De randvoorwaarden zijn in oktober besproken op de Algemene Ledenvergadering van de bewonersvereniging en op 9 november door het college vastgesteld. Eigenaren van de panden kunnen nu plannen maken die passen binnen die voorwaarden. Die plannen zullen vervolgens met de inwoners worden besproken waarna een korte ruimtelijke procedure volgt.

Download hier de memo ruimtelijke randvoorwaarden winkelhart

Comments are closed.