Op grond van de Woningwet artikel 12c leggen burgemeester en wethouders eenmaal per jaar ter informatie aan de gemeenteraad een verslag voor waarin zij uiteenzetten op welke wijze zij willen omgaan met de adviezen van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit Bergen (ARKB), de voormalige welstandscommissie.
Het verslag is geschreven door de stichting MOOI Noord-Holland en besproken met de wethouder, de ambtelijke betrokkenen en een vertegenwoordiging van MOOI Noord-Holland. De adviezen zijn openbaar. In het jaar 2020 zijn vrijwel alle adviezen van de commissie overgenomen door het college.
Het college van de gemeente Bergen is eenmaal contrair gegaan aan het advies van de welstandscommissie betreffende een plan van een woning met plat dak. De commissie vond dat er een kap moest komen op de woning. Het college heeft door middel van een binnenplanse afwijking meegewerkt aan het afwijken van het bestemmingsplan.
De ARKB doet in het jaarverslag een aantal aanbevelingen. Deze zijn hieronder samengevat met in cursief de reactie van het college:
De commissie vraagt om te overwegen om weer een ruimtelijk kader te stellen voor kleuren en materialen bij nieuwbouw. Dit niet alleen om een afwijkend plan te laten voldoen aan redelijke eisen van welstand, maar ook om eenvormigheid in de toekomst te kunnen vermijden. De verschillen tussen de diverse kernen kunnen in de nieuwe nota ook beter gewaarborgd worden.
- De nieuwe welstandsnota zal in de eerste helft van 2022 aan de raad worden aangeboden. Er zal worden voorgesteld om de bepalingen voor kleuren en materialen weer op te nemen.
In de nieuwe gemeentelijke instrumenten – de omgevingsvisie en het omgevingsplan – is het van belang ook nieuwe kaders, doelen en regels te ontwikkelen die passen bij de geest van de nieuwe wet. Meer uitnodigend, voorwaardenstellend en meer gericht op het bereiken van doelen dan op het al te gedetailleerd regelen. Dit vergt vanaf het eerste begin betrokkenheid van de ontwerpende disciplines en de inzet van vakkennis op het gebied van ruimtelijke kwaliteit en erfgoed.
- Deze aanbeveling is meegenomen in de nieuwe editie van de welstandsnota en wordt meegenomen in omgevingsvisie en omgevingsplan.
Vóór de invoeringsdatum van de Omgevingswet zal de gemeenteraad een gemeentelijke adviescommissie moeten instellen. Deze gemeentelijke adviescommissie zal de opvolger worden van de bestaande adviescommissies voor welstand en monumenten. Wij hebben in 2020 uw gemeente op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en voeren op dit moment gesprekken aan de hand van de modelverordening van de VNG en de daarbij behorende handleiding voor het gemeentelijke adviesstelsel.
- In de eerste helft van 2022 kan de raad een voorstel tegemoet zien waarin zal worden voorgesteld een nieuwe adviescommissie in te stellen voor Rijksmonumenten en mogelijk andere onderwerpen als gemeentelijke monumenten en omgevingskwaliteit. Mooi Noord-Holland heeft aangeboden deze taken in te willen vullen en te helpen met het schrijven van een nieuwe verordening omtrent de taken en spelregels van deze nieuwe commissie.
Uw adviescommissie en uw medewerkers die zich bezighouden met cultuurhistorie en erfgoed kunnen gebruik maken van de diensten van het Steunpunt Monumenten &; Archeologie Noord-Holland.
- Deze diensten zijn bekend. Het steunpunt wordt regelmatig geconsulteerd.
Jaarverslag adviescommissie 2020