Het College van B&W heeft op 15-12-2020 besloten om aan te sluiten bij de overige gemeenten in de regio om uitwerking te geven aan “een toekomstbestendig scenario voor de uitvoering van de Participatiewet”, dat afgelopen zomer door bureau Berenschot is opgesteld. Nadat eerder de commissie hierover is geïnformeerd zal de gemeenteraad op 28 januari het besluit van het College bekrachtigen. Met deze raadsinformatiebrief wordt u geïnformeerd over de start van de ontwerpfase om het toekomstscenario, zoals door Berenschot geschetst, uit te werken in een organisatieontwerp en een businessplan waarna, na politiek-bestuurlijk besluitvorming komende zomer, de implementatiefase kan starten.
Traject naar één regionale uitvoeringsorganisatie voor de Participatiewet gaat van start
De gemeenten in de regio Alkmaar willen de Participatiewet gezamenlijk uitvoeren. Het is de ambitie om dit te gaan doen via één regionale uitvoeringsorganisatie (Participatiebedrijf). De Colleges van B&W uit de regio Alkmaar, bestaande uit de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest hebben hiertoe besloten. Op dit moment zijn drie organisaties betrokken in de uitvoering: de BUCH- werkorganisatie, Halte Werk en het sociaal werkbedrijf WNK.
Kort gezegd is het de opdracht om van drie uitvoeringsorganisaties te komen tot één. De betrokken gemeenteraden hebben het richtinggevende besluit van de Colleges onderschreven Op basis van besluitvorming in de Colleges en gemeenteraden over de eerste fase (wat willen we?) is in november jl. een bestuurlijke opdracht gegeven aan de directeuren van WNK, Halte Werk en de BUCH voor de uitwerkingsfase (hoe gaan we dat doen?). Deze vindt u in de bijlage. In samenwerking met de drie ondernemingsraden is Rijnconsult aangetrokken dit proces, om te
komen tot één uitvoeringsorganisatie, te ondersteunen. De ondernemingsraden van de drie organisaties blijven hierin nauw betrokken
Medio april komt er een bestuurlijke hoofdlijnennotitie, waarin de contouren van de regionale uitvoeringsorganisatie helder worden geschetst. Deze stap zetten we om de tussenresultaten te toetsen bij de Colleges en de Raden: zijn we op de goede weg? Het business- en organisatieplan moet op 1 juli klaar zijn, waarna in de periode juli-september de bestuurlijke besluitvorming volgt, vervolgens kan dan op 1 januari 2022 de nieuwe organisatie starten. Dat is een ambitieus tijdpad, tegelijkertijd hebben we de afgelopen jaren al veel uitgezocht en ontwikkeld, dat kunnen we nu gebruiken om de planning ook waar te maken.
Het traject om te komen tot het plan wordt in co-creatie gemaakt, dus samen met de medewerkers van de betrokken organisaties, daarom worden rond een negental thema’s werkgroepen gevormd. Ook worden de ambtelijke organisaties van Heerhugowaard/Langedijk en Alkmaar bij voor hen relevante zaken betrokken. De ondernemingsraden en cliëntenraden worden geïnformeerd en om advies gevraagd. Er is een bestuurlijke commissie gevormd van de zeven betrokken portefeuillehouders en een bestuurlijk kernteam dat namens de bestuurlijke commissie de bestuurlijke opdrachtgever is voor de drie genoemde directies. In dat kernteam zitten Paul Verbruggen (Alkmaar) en Falgun Binnendijk (Castricum).
We voorzien dat we in februari aan de Raad een bestuurlijke routekaart kunnen sturen, waarin we het totale (besluitvormings)proces met u kunnen delen. Tevens voorzien we dat we in april een Raadsinformatiebijeenkomst organiseren om u op de inhoud bij te praten. Verder kunnen we u, al naar behoefte, in de commissie bijpraten over relevante ontwikkelingen.
BIJLAGE: bestuurlijke opdracht aan directies BUCH-werkorganisatie, WNK Personeelsdiensten en Halte Werk november 2020