Cultureel erfgoed; burgemeesters op de bres voor ‘Korte banen’

In Nederland, met name in Noord en Zuid-Holland, worden van oudsher in veel plaatsen kortebaandraverijen georganiseerd. Onze gemeente is daar één van. Dit feestelijke evenement vindt eens per jaar plaats in Egmond aan den Hoef.

De populaire kortebaandraverijen staan onder toezicht van de NDR, de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport. De focus ligt op veiligheid en dierenwelzijn.

Nieuwe wetgeving, minder middelen      

De nieuwe wetgeving rond Kansspelbelasting die vanaf 2021 gaat gelden heeft  naar verwachting een negatief effect op de kortebaandraverijen.

Momenteel ontvangen de zogenoemde “kortebanen” gezamenlijk € 150.000,- uit de paardentotalisator. Dit wordt over de organisaties verdeeld afhankelijk van de lokale lasten en de spelresultaten.

Vanaf 2021 wordt op dit bedrag Kansspelbelasting geheven. In de praktijk betekent  dit dat het  bedrag per evenement een stuk omlaag gaat. Omdat dit -naast bijvoorbeeld een lokale sponsor- veelal de enige inkomstenbron van de organiserende vrijwilligersverenigingen is, komen de evenementen in gevaar.

Bescherm een eeuwenoude traditie!

Op initiatief van mw A.M. Spruit, burgemeester van Lisse, trekken 27 gemeentebesturen nu samen op richting de Tweede Kamer. De kritiek richt zich niet op de nieuwe wetgeving zelf, maar op het neveneffect dat de belastingdienst straks bijna de helft  int van het bedrag dat nu nog naar de lokale organisaties gaat.

Onze burgemeester Hafkamp steunt dit initiatief ook van harte. “Het is van groot belang om lokale tradities in stand te houden. Ik draag de kortebaandraverij een warm hart toe en hoop zo bij te dragen aan het behoud ervan.”

Er wordt gehoopt op een constructieve reactie uit Den Haag. Mocht deze uitblijven, dan stemmen de burgemeesters verder af wat zij kunnen doen ter bescherming van dit plaatselijk erfgoed.

Comments are closed.