Maand: juni 2019

Raadsinformatiebrief Preventie en Handhavingsplan alcohol en drugs

Sinds eind jaren ’80 is het alcoholgebruik onder jongeren flink toegenomen. Jongeren zijn meer, vaker en op jongere leeftijd gaan drinken. Voor jongeren is het relatief eenvoudig om aan alcohol te komen, voornamelijk bij cafetaria’s en sportkantines. De sociale acceptatie draagt ook bij aan het probleem dat jongeren te jong of te veel drinken. Alcohol wordt geassocieerd met gezelligheid, sport en ontspanning. Ook zien jongeren hun ouders regelmatig alcohol drinken en krijgen zij zo het idee ‘dat het erbij hoort’.

Ten opzichte van alcohol is drugs veel minder sociaal geaccepteerd. Ook het toezicht en de regulering hiervan is veel strenger dan bij alcohol. Dit neemt niet weg dat 11,1% van de jongeren op de middelbare school ervaring heeft met drugs. Net als alcohol hebben drugs negatieve gevolgen voor de gezondheid en leidt tot gedragsproblemen. Dit bewijst het belang van preventie.

Vanuit de gedachten om schadelijk alcohol- en drugsgebruik onder jongeren van 18 plus zoveel mogelijk tegen te gaan en het gebruik van alcohol van jongeren onder de 18 helemaal tegen te gaan, is er een Preventie en Handhavingsplan 2019-2022 ontwikkeld vanuit het programma In Control of Alcohol & Drugs. In dit plan staat beschreven:

–           Wat de doelstellingen zijn van het plan.

–           Welke acties worden ondernomen om alcoholgebruik onder jongeren te voorkomen.

–           Welke handhavingsacties er in de door het plan bestreken periode worden ondernomen.

–           Welke resultaten in de door het plan bestreken periode minimaal behaald dienen te worden.

De twee hoofddoelstellingen van dit plan luiden:

1. Het tegengaan van alcoholgebruik door jongeren onder de 18 jaar.

2. Het tegengaan van risicovol/schadelijk alcohol- en drugsgebruik door jongeren van 18 tot en met 23 jaar.

Om de doelstellingen van dit plan te behalen, wordt er ingezet op preventieve interventies onder jongeren en opvoeders. Zo staat er op verschillende evenementen in de gemeente een ‘preventiestand’ waar jongeren op een ludieke manier gewezen worden op de gevaren van alcohol en drugs. Daarnaast worden er op sportverenigingen adviesgesprekken over verantwoordelijk alcoholschenken gegeven, met praktische tips en tricks. Ook kunnen scholen en verenigingen zelf interventies aanvragen via het programma In Control of Alcohol & Drugs. Zij worden hiervoor actief benaderd door de GGD.

Naast preventieve interventies speelt handhaving ook een rol in het terugdringen van alcohol- en drugsgebruik. Handhavers kunnen, naast de basiscontrole, leeftijdsgrens en dronkenschapscontroles uitvoeren. Daarnaast kunnen er steekproefsgewijze controles bij evenementen plaatsvinden of controles bij populaire ontmoetingsplaatsen in de openbare ruimte.

Het Preventie en Handhavingsplan wordt jaarlijks geëvalueerd en zo nodig bijgeschaafd. Er wordt gekeken of de preventieve interventies en handhavingsactiviteiten aanslaan of aangepast moeten worden. Daarnaast is er jaarlijks nieuwe informatie beschikbaar vanuit de Elektronische Monitor Volksgezondheid (EMOVO) die zo nodig verwerkt kan worden in het plan. Ook is eind dit jaar de informatie uit de Jongvolwassenenmonitor beschikbaar, waar ook wordt ingezoomd op alcohol- en drugsgebruik

In de bijlage treft u het Preventie en Handhavingsplan alcohol en drugs.

PAS-uitspraken Raad van State

Op 29 mei jongstleden heeft de Raad van State twee uitspraken gedaan over, zeer kort samengevat, de bescherming van Natura-2000 gebieden. In beide uitspraken heeft de Raad van State bepalingen uit hogere regelgeving onverbindend verklaard. In deze nieuwsbrief willen wij u op de hoogte stellen van de kern van beide uitspraken en de eventuele gevolgen voor de gemeente.

De uitspraken in het kort
Beide uitspraken zijn gedaan in het kader van agrarische bedrijfsvoering in relatie tot natuurbeschermingswetgeving.

In de ene uitspraak stond kort gezegd ter discussie of de provincies Gelderland en Limburg terecht het weiden van vee en het bemesten van grond hadden uitgezonderd van vergunningplicht. De Raad van State is van oordeel dat een dergelijke categoriale uitzondering, zoals Limburg en Gelderland het in hun verordening hadden opgenomen, niet kan wegens strijd met Europese regelgeving (Habitatrichtlijn). De Raad van State komt tot dit oordeel omdat een dergelijke categoriale uitzondering van de vergunningplicht onvoldoende recht doet aan de bescherming die Europese regelgeving aan Natura-2000 gebieden beoogt te bieden.

In de andere uitspraak stond ter discussie of Noord-Brabant vergunningen op grond van de natuurbeschermingswetgeving had mogen verlenen voor de exploitatie(wijziging) van een aantal agrarische bedrijven. Bij de vergunningverlening was verwezen naar beoordelingen die zijn gemaakt voor het landelijke Programma Aanpak Stikstof (het PAS) en naar het landelijke Besluit grenswaarden. De Raad van State is in de uitspraak echter tot het oordeel gekomen dat de  betreffende delen van het PAS en van het Besluit grenswaarden niet als basis voor toestemming voor activiteiten mag worden gebruikt, wegens strijd met Europese regelgeving (Habitatrichtlijn). Ook hier is de Raad van State van mening dat de betreffende bepalingen onvoldoende recht doen aan de bescherming die Europese regelgeving aan Natura-2000 gebieden beoogt te bieden.

De crux zit hem er bij beide uitspraken in dat, bij de beoordeling van de vraag of activiteiten mogen worden toegestaan, de daadwerkelijke gevolgen voor Natura-2000 gebieden vast moeten staan op het moment dat de beoordeling wordt gemaakt. Zo mogen bijvoorbeeld toekomstige ontwikkelingen waarvan aangenomen wordt dat ze een positief effect op de Natura-2000 gebieden zullen hebben niet nu alvast worden betrokken bij het toestaan van activiteiten met een negatief effect. (Verwachte positieve effecten wegens het toenemen van elektrisch rijden in de toekomst mogen bijvoorbeeld niet nu al ingeruild worden voor de aanleg van extra rijbanen.) Het lijkt er op dat er nog wel enige mogelijkheden zijn voor mitigerende maatregelen waarvan de effecten voldoende vaststaan. Het PAS bood echter ruimere mogelijkheden om vooruit te lopen op toekomstige positieve gevolgen van maatregelen.

Gevolgen
De uitspraken van de Raad van State hebben lokaal, regionaal, landelijk grote gevolgen voor diverse plannen en projecten in de fysieke leefomgeving.  De werking van de PAS betreft niet alleen de intensieve veehouderij maar geldt voor elke ontwikkeling waarbij stikstof vrijkomt, denk aan industrie, woningbouw, luchtvaart, infrastructuur, etc.
In de kamerbrief van 11 juni 2019 <zie bijlage> reageert minister Schouten (LNV) op de uitspraken van de Raad van State over het PAS en hoe hiermee om te gaan op de korte, middellange en lange termijn. Zie ook de kamerbrief van 19 juni 2019 voor een update <zie bijlage>. Op landelijk en provinciaal niveau is reeds een crisisteam ingesteld om te werken aan oplossingsrichtingen. De VNG heeft aangegeven dat zij zich bewust is van de impact die de uitspraken voor gemeenten kunnen hebben. De VNG heeft bij gemeenten uitgevraagd welke behoeftes er leven en hoe zij daarop kan inspelen. Naar de landelijke overheid maakt de VNG zich sterk voor adequate betrokkenheid, bijvoorbeeld bij het vervolg voor de PAS. 

Voor de gemeente Bergen wordt nu in kaart gebracht welke eventuele gevolgen de uitspraken hebben, per project. Daarvoor is echter nodig dat er een vergelijking wordt gemaakt tussen de specifieke casuïstiek van de uitspraken en de specifieke casuïstiek van de projecten. Daar is meer tijd voor nodig en u zult hierover op een later moment in het kader van het project zelf worden geïnformeerd.

In procedure zijnde bestemmingsplannen
In de gemeente Bergen zijn meerdere bestemmingsplannen in voorbereiding. Binnen deze plannen moeten verwijzingen naar de PAS worden geschrapt. De benodigde reparatie zal, afhankelijk van de vraag hoever een bestemmingsplan in procedure is, tot vertraging (in de besluitvorming) leiden. Welke aanpak of methodiek gebruikt moet worden is op dit moment niet bekend.

Vastgestelde bestemmingsplannen, waartegen beroep is aangetekend
Zoals gezegd zijn beide uitspraken gedaan in het kader van procedures omtrent agrarische bedrijfsvoering. In verband met de duiding van de hier aan de orde zijnde Europese regelgeving heeft de Raad van State landelijk ook veel uitspraken over bestemmingsplanprocedures aangehouden. Mogelijk hebben die uitspraken gevolgen voor de uitvoering van het betreffende plan. De Raad van State heeft echter nog geen termijn gegeven waarbinnen die uitspraken kunnen worden verwacht.   

Bijlage:

Financiering van woningverduurzaming met inzet van baatbelasting

Op donderdag 13 juni is het voorstel ‘financiering van woningverduurzaming met inzet van baatbelasting’ door de algemene raadscommissie behandeld.

De per woning te bepalen duurzaamheidsmaatregelen worden hierbij niet subjectgebonden gefinancierd maar objectgebonden. Door middel van een fiscale vaststellingsovereenkomst wordt de inning van het hiermee gepaard gaande bedrag in de vorm van een baatbelasting over maximaal 30 jaar gespreid. Bij verkoop van de woning gaan de resterende termijnen over op de nieuwe eigenaar.

In het voorstel is een pilot opgenomen om een beperkt woningen op bovenstaande wijze te verduurzamen. Tijdens de commissiebehandeling is het verzoek naar voren gekomen om de kaders te definiëren waarbinnen de pilot wordt uitgevoerd. Hieraan wordt door middel van de onderstaande kaders invulling gegeven.

De woningen die in de pilot worden betrokken;

  1. Dateren uit bouwjaren gelegen tussen 1960 en 1990;
  2. Kenmerken zich door de typering: rij- en hoek, vrijstaand, 2 onder 1 kap en geschakelde bouw;
  3. Zijn gelijkmatig verspreid over de kernen Bergen, Egmond-binnen, Egmond aan zee, Egmond aan de hoef, Hargen, Schoorl en Groet, mits de aanmeldingen hiertoe mogelijkheden bieden;
  4. Zijn niet in eigendom bij raadsleden, wethouders en medewerkers van de griffie en de GR werkorganisatie BUCH;
  5. Zijn bij voorkeur niet reeds op enige wijze verduurzaamd.

Jaarverslag 2018 commissie bezwaarschriften

Over het jaar 2018 biedt de commissie bezwaarschriften Bergen haar jaarverslag aan. De commissie bezwaarschriften heeft in het jaarverslag 2018 enkele bevindingen opgenomen. Uit het jaarverslag blijkt verder dat in 2018 een lichte stijging heeft plaatsgevonden van het aantal ontvangen bezwaarschriften. Hier is niet echt een verklaring voor te geven.

De commissie had in het jaarverslag 2017 kort samengevat de volgende aanbevelingen voor de bestuursorganen: de vorming van de procesdossiers te verbeteren, de kwaliteit van vertegenwoordiging van het bestuursorgaan te verbeteren/optimaliseren, ervoor te zorgen dat in alle gevallen van tevoren een verweerschrift wordt ingediend en tot slot de motivering van de besluiten te verbeteren. Hier zijn verbeteracties op ingezet. De commissie constateert in het jaarverslag 2018 dat op bovengenoemde aspecten verbetering is waar te nemen.

Het valt de commissie op dat het bestuursorgaan steeds vaker probeert om via de informele aanpak een bezwaarschrift te behandelen. De informele aanpak houdt in dat er kort na binnenkomst van het bezwaarschrift contact met de indiener van het bezwaarschrift wordt opgenomen om uitleg te geven over het besluit en om samen te bezien of er een andere oplossing van het bezwaar mogelijk is. Dit kan betekenen dat een medewerker (telefonisch) contact opneemt met bezwaarmaker om te horen wat het bezwaar precies inhoudt. Een toelichting door de medewerker op het besluit kan soms al verhelderend werken. Bezwaarmaker begrijpt waarom het bestuursorgaan het besluit heeft genomen en trekt vervolgens het bezwaarschrift in.

Gelet op de bezwaarschriften die zijn opgelost zonder advies van de commissie, is er volgens de commissie zeker sprake van een oplossingsgerichte houding met betrekking tot ontvangen bezwaarschriften.

Acties naar aanleiding van de bevindingen van de commissie

Om tot een betere dienstverlening aan de inwoners van Bergen, in de vorm van goed gemotiveerde besluiten en een klantvriendelijke bezwaarprocedure, te komen zijn de volgende acties ingezet:

De secretarissen van de commissies bezwaarschriften van de BUCH-gemeenten zullen de informele aanpak van bezwaarbehandeling meer structureren door een vaste werkwijze af te spreken met de teams die veel bezwaren ontvangen.

Ook gaan de secretarissen van de commissies bezwaarschriften van de BUCH-gemeenten  interne trainingen Algemene wet bestuursrecht verzorgen voor alle teams die beschikkingen voorbereiden, met name gericht op het doen van deugdelijk onderzoek en het opnemen van een goede en duidelijke onderbouwing.

Beantwoording vragen van de fracties

Beantwoording vragen van de fracties van de VVD en BBB over belijning ( commissiebestemmingsplannen van 11 juni 2019)

De vragen zijn gesteld aan wethouder Valkering en zijn doorgegeven aan wethouder Houtenbos.

Hierbij het antwoord op de vragen over de belijning:

  • Het deel van de Bergerweg tussen de Oude Bergerweg en de Oosterweg wordt dit jaar opnieuw geasfalteerd tijden de reconstructie van de Oude Bergerweg. Daarom wordt nu (voorlopig) niets gedaan met deze belijning/markering.
  • Het overige deel van de Bergerweg zit in het onderhoudsprogramma voor dit jaar.
  • Als in Schoorl de voetgangersoversteekplaats op het kruispunt Heereweg/Sportlaan wordt bedoeld; die wordt meegenomen met het onderhoudsprogramma voor dit jaar.
  • De planning voor het onderhoudsprogramma is uitvoering in juli. Uiteraard is dit wel afhankelijk van het weer (het moet meerdere dagen droog zijn en de temperatuur moet goed zijn, niet te warm, maar ook niet te koud).

Camperduin en de lagune

Jaarlijkse evaluatie Camperduin en plan van aanpak voor de toekomst van de lagune.

Bij de vaststelling van de structuurvisie voor Camperduin is afgesproken jaarlijks de ontwikkelingen rondom het strand van Camperduin te evalueren. In dit kader was er in het eerste kwartaal van 2019 een avond met betrokken partijen. Bewoners, gebruikers, ondernemers, de Schoorls reddingsbrigade (SRB), het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), en Staatsbosbeheer (SBB) waren aanwezig.

De volgende vier zaken waren onderwerp van gesprek:

  • Hoe is het afgelopen jaar gegaan?
  • Verkeerstellingen
  • Wat staat op stapel voor dit jaar
  • Toekomst lagune

Bij deze informeren wij u aan de hand van deze vier onderwerpen graag over het verloop en de uitkomsten van dit gesprek.

Camperduin

Hoe is het afgelopen jaar gegaan?

Extra vooroever- en zand suppletie

In het voorjaar van 2018 is extra zand gesuppleerd omdat meer zand was ‘verdwenen’ dan de verwachting was. Het kustsysteem moet een nieuwe balans vinden. De ontwikkelingen worden door de aannemers gemonitord en door RWS gecontroleerd. Komend najaar wordt de stand van zaken opnieuw bekeken.

De suppletie heeft in overleg met inwoners en ondernemers plaatsgevonden. In het gesprek bleek dat de gebruikers en inwoners zorgen blijven houden over de zandige kustversterking.

Overige ontwikkeling van de natuur

De jonge duinen ontwikkelen zich goed. De begroeiing begint geleidelijk aan steeds meer aan te slaan en krijgt een natuurlijk karakter. Door het stuiven van zand krijgen de duinen natuurlijke vormen.

Het kwelwater direct achter de dijk wordt iets zoeter.

Omdat het kustvak Hondsbossche Duinen door de mens is aangelegd in een dynamische natuur, moet de natuur ter plaatse een nieuw evenwicht vinden.

Lagune

Het is gebleken dat de lagune volledig verzandt als deze niet onderhouden wordt. Het verzanden komt enerzijds door stuifzand en anderzijds door zand dat met de vloedstroom mee komt. Als er geen actie wordt ondernomen, neemt de omvang en waterdiepte significant af. De gesprekspartners gaven aan dat de lagune een welkome aanvulling is voor Camperduin en dat deze voor de toekomst behouden moet blijven.

Veiligheid

De reddingsbrigade meldt geen bijzonderheden. Een punt van zorg is of het fysiek haalbaar blijft om langs de lagune te rijden. Een ander punt van zorg is de toenemende druk van fiets parkeren. De fietsenstalling stuift vol zand, zodat fietsers lukraak hun fiets parkeren en de doorgang van en naar de strand wordt gestremd.

Terugblik op projecten

Alle gemeentelijke projecten uit de Samenwerkingsovereenkomst zijn in 2017 uitgevoerd. Het afgelopen jaar is als laatste het fietspad Hargerstrandweg aangelegd.

Sinds afgelopen jaar staat er elk jaar een openbaar toilet op het strand.

Bij het standbeeld van de Strandjutter is een extra bankje geplaatst.

Verkeerstellingen

Er zijn geen bijzondere verkeersontwikkelingen

Het verkeer richting Camperduin en richting Petten is in september geteld, evenals de voorgaande vier jaar. De gemiddelden zijn vrijwel hetzelfde gebleven. Het verkeer veroorzaakt geen extra overlast.

Het verkeer in Schoorl stokt op warme dagen voor de voorrangskruising Voorweg, Laanweg en Damweg (bij de apotheek). Voorstel is te onderzoeken of verkeersregelaars (vooral op zondagen en bij heel mooi weer) aan het eind van de dag voor een oplossing kunnen zorgen.

Wat staat op stapel in 2019?

Drie projecten

Natuurmonumenten gaat twee projecten uitvoeren. Een oversteekplaats op de Hondsbosscheweg ter hoogte van strandopgang De Putten en een Vogeluitkijkpunt bij De Putten.

De gemeente maakt, bij het standbeeld van de Strandjutter, een uitkijkpunt. Het bestaande plateau wordt uitgebreid. Dit is een wens van mensen met een beperking, die gebonden zijn aan een rolstoel of scootmobiel. Nu is er voor hen geen goede plek waar op zee uitgekeken kan worden.

Jaarlijkse evaluatie niet meer nodig.

Alle gemeentelijke projecten van het project Kust op Kracht zijn uitgevoerd. Het strand en Hondsbossche Duinen ontwikkelen zich sinds 2015. Er zijn geen bijzondere projecten die nog vragen om aandacht of om overleg met de bewoners en gebruikers. Daarom kan gestopt worden met de jaarlijkse evaluatie van Camperduin.

Het strand van Camperduin maakt onderdeel uit van het reguliere strandoverleg. Als er bijzonderheden zijn kan de gemeente altijd een bijeenkomst voor betrokkenen organiseren. Is er behoefte vanuit de inwoners voor een gesprek dan kan dat via de gebiedsregisseur worden georganiseerd.

Tekstvak: Referentienummer:  19intp0824

De erosie van het zand blijft een aandachtspunt en voor de monitoring hiervan zijn aparte afspraken gemaakt.

Lagune

Toekomst lagune

Instandhouden of niet?

De lagune is aangelegd als “extraatje” van de aannemer toen de plannen voor het gebied werden gemaakt. De aannemer onderhoudt de lagune tot en met het strandseizoen 2020. Daarna wordt, volgens het contact met RWS/HHNK, de lagune dichtgeschoven. Hiervoor worden de voorduinen gebruikt, die zijn aangelegd aan de westkant van de lagune.

De ondernemers, die zich hebben verenigd in de Stichting Speelboot, hebben contact met de gemeente opgenomen om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de lagune open te houden. Hiervoor hebben ze een document opgesteld waarin de kansen en bedreigingen van de lagune worden beschreven.

Ons college wil meewerken aan dit onderzoek vanuit het volgende vertrekpunt:

“Vanuit het oogpunt van ruimtelijke kwaliteit de lagune in stand houden. Het project Kust op Kracht is niet alleen bedoeld om de kust te versterken maar ook om de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren. Het geheel is meer dan de som der delen en de lagune is een onderdeel van het geheel. Camperduin is door de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit toeristisch en economisch aantrekkelijk geworden en dat willen we graag zo houden. Maar niet tegen elke prijs, in samenwerking met andere partijen en met toestemming van andere overheden.”

Met de ondernemers is het volgende afgesproken:

  • De verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van de lagune ligt bij de ondernemers.
  • Financiering voor de instandhouding van de lagune kan niet alleen van de gemeente komen. De ondernemers en derden, wellicht bijvoorbeeld de provincie, moeten bijdragen.

Er is een onderzoek gestart op welke manier en tegen welke kosten de lagune open gehouden kan worden. Dit onderzoek wordt gedaan door een studente van de TU Delft in het kader van haar afstudeeropdracht. Dit onderzoek wordt naar verwachting medio juli afgerond. De volgende stap van de gemeente is met andere overheden in overleg treden onder welke voorwaarden zij kunnen instemmen met het voortbestaan van de lagune.

De lagune wordt tot na het zomerseizoen van 2020 onderhouden door de aannemer. Dit betekent praktisch dat het beheer en onderhoud per 1 januari 2021 kan worden overgedragen. Om tot een besluit te komen over de toekomst van de lagune worden de volgende stappen doorlopen.

Stap 1

Onderzoek naar de wijze waarop de lagune in stand kan worden gehouden en tegen welke kostenOverleg met andere overheden over het in standhouden van de lagune

Stap 2

Bespreken uitkomst onderzoek naar openhouden lagune Besluiten op welke wijze de zwemwaterkwaliteit wordt gemonitord.

Stap 3 (vierde kwartaal 2019)

Samen brengen van alle kosten en voorwaarden van andere overheden voor openhouden lagune.Juridische gevolgen onderzoeken:VergunningenOvereenkomst met ondernemers over instandhouding lagune.

Stap 4 (tweede kwartaal 2020)

Besluit over instandhouding van de lagune.