In de ARC van 5 juni stelde KiesLokaal een aantal vragen met betrekking tot de GGD. De vragen en antwoorden vindt u hieronder geformuleerd.
Vraag 1
Is er onderzoek gedaan naar de taken/rol en verantwoordelijkheden van de disciplines bij de GGD in relatie tot de transitie jeugdzorg
die zich in de toekomst meer richt op preventie-vroegtijdige ondersteuning, minder medicalisering, eigen kracht en juist richten op lokaal maatwerk!! (zie ook taken Programmabegroting GGD bldz 5-6 en 7). Met andere woorden als de jeugdzorg méér aan de ‘voorkant’ actief moet zijn kunnen preventieve taken van de GGD dan veranderen of vervallen?
Antwoord
Er is geen onderzoek gedaan naar de te veranderen taken van de Jeugdgezondheidszorg (Jgz). Er is een visie op de integrale toegang waarin wordt aangegeven hoe het klantproces eruit gaat zien. Eén van de maatschappelijke partners in het veld die toegangstaken voor jeugd uitvoert is (van oudsher en in de toekomst) de Jgz. Daarnaast behoudt de Jgz hoofdzakelijk haar uniforme taken. In onze regio wordt de jeugdgezondheidszorg uitgevoerd door de GGD Hollands Noorden.
Het kan zijn dat in de toekomst het maatwerk verandert maar ook nu wordt het maatwerk al jaarlijks geëvalueerd en in accountgesprekken worden de taken en doelen met de GGD besproken. Dit gebeurt aan de hand van de in het CJG werkplan vastgestelde doelen. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Bergen met als één van de kernpartners de GGDHN is dus onderdeel van de gemeentelijke toegang tot de jeugdzorg en wordt dan ook meegenomen in het project Toegang van de BUCH projectstructuur. Daarnaast zijn er vanuit het rijk taken rond de schoolgezondheidszorg belegd bij de GGD voor vroegtijdige signalering.
Op dit moment kunnen we er niet vanuit gaan dat de preventieve taken bij de GGD zullen vervallen.
Vraag 2
In de bijlagen bij de programmabegroting 2015 is, in tegenstelling tot voorgaande jaren, niet aangegeven welke producten er in het betreffende programma zijn opgenomen en wat de totale kosten en opbrengsten zijn per product. Waarom is dit nu niet aangegeven.?
Antwoord
Onbekend is waarom dit niet is aangegeven
Vraag 3
Door de herstructurering van de jeugdzorg kunnen er bij de GGD taken bijkomen en/of afvallen waarom is hier nog geen onderzoek naar gedaan of pro-actief voorstellen gedaan?
Antwoord
Wij zijn als gemeente eerst aan het beoordelen welke taken we nodig hebben en zien de GGD naast het maatwerk en uniforme taken niet als eerste gesprekspartner voor het uitvoeren van taken rond jeugdzorg, daar zijn al specialisten voor. Bovendien hebben wij een verplichting naar
huidige aanbieders toe qua zorgcontinuering. De herstructurering ligt in de eerste plaats bij de jeugdzorgaanbieders.
Vraag 4
In 2008-2009 is afgesproken dat Schoorl een consultatiebureau zou behouden. Dit is nooit gerealiseerd. In Egmond aan den Hoef is er volgens mij in 2009-2010 een nieuw consultatiebureau gekomen. In 2010-2011 zijn er pittige discussies geweest in het AB over de financiering van de locaties van de consultatiebureau per gemeente. Hoe zit dit nu met de bestaande twee consultatiebureaus in Bergen en Egmond. Worden deze door ons zelf bekostigd of deels door de GGD?
Antwoord
De GGD wordt door ons bekostigd middels subsidie en daarin zit een verrekening van huur voor de genoemde locaties. Vooralsnog zijn er geen wijzigingen ten opzichte van de 2 bestaande locaties, dit is nog wel een gespreksonderwerp
waarin de vraag met name is gericht op het verminderen van locaties wegens bezuinigingsmogelijkheid. De locatie in Schoorl was in 2010 bij het oprichten van het CJG nog een optie maar na afweging van baten en kosten is daar niet voor gekozen.