Windrecht Groetermolen beperkt?

Gemeentebelangen heeft in de commissie Bestemmingsplannen van 14 februari jl. zorgen geuit over het planologisch waarborgen van de windrechten van de Groetermolen. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) stelde vorig jaar oktober een nieuwe Keur vast en verruimde daarin de zone vrije ruimte rond molens. De vraag is of dit recht is opgenomen in het bestemmingsplan Hargerweg en zo niet, of dit kan worden opgelost.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het bestemmingsplan Hargerweg kent een vrijwaringszone molenbiotoop bestemd voor de bescherming en het behoud van de vrije windvang van en het zicht op de molen. Deze zone is 400 meter rondom de molen en beperkt de hoogte van eventuele nieuwe bebouwing en opgaande beplanting.

 

In overeenstemming

In de Keur staan de regels die het Hoogheemraadschap hanteert bij de bescherming van waterkeringen, watergangen en bijbehorende kunstwerken. Wat betreft de molen wordt gesteld dat het verboden is zonder watervergunning in het profiel van vrije ruimte werken te plaatsen, te wijzigen of te behouden. Er is een zone opgenomen van 400 meter rondom de molen waarin de hoogte van (bouw)werken en opgaande beplanting wordt beperkt. Het verbod heeft als doel de open ruimte rond maalvaardige windwatermolens ten behoeve van windvang, de zogenoemde molenbiotoop, te behouden. Dit om te voorkomen dat de werking van door wind aangedreven bemalingsinstallaties belemmerd wordt door hoge bebouwing of begroeiing. In de vorige keur gold het verbod over een afstand van 200 meter voor werken en beplantingen hoger dan twee meter, gerekend vanaf het maaiveld direct rond de molen. Nu is de reikwijdte van het verbod in overeenstemming gebracht met die in de Leidraad Landschap en Cultuurhistorie van de provincie Noord-Holland.

 

Conclusie

De conclusie is dan ook dat de molenbiotoop planologisch al beschermd is door het bestemmingsplan en dat deze zone overeenkomt met de nieuwe Keur.

 

Comments are closed.