Op 5 februari 2015 is uw raad in een presentatie/informatiebijeenkomst door HVC geïnformeerd over het rijksbeleidskader ‘Van Afval Naar Grondstof’ (VANG, 2014). Het programma wil gemeenten op weg helpen naar een sluitende kringloop voor gebruik van grondstoffen.
Terugblik en waar willen we naar toe?
Veel gemeenten zetten nu stappen; zo presenteerde ons college in juni 2015 een voorstel om bij laagbouwwoningen plastics en dranken-kartons apart aan huis in te zamelen. De algemene raadscommissie verzocht om maatwerk en goed overleg met inwoners. Dit jaar loopt het Afvalbeleidsplan 2010-2015 af; een goed moment om voor 2016 het grondstoffenbeleid te agenderen en met inwoners kansen te verkennen voor nieuw beleid. Dit onderwerp is door management/griffie aangewezen als ‘pilot’ voor interactieve beleidsvoorbereiding; inwoners komen daarbij eerst aan het woord.
Hoe staan we ervoor in de gemeente Bergen?
Voorjaar 2015 is het containermanagementsysteem (CMS) deels al ingevoerd; laagbouwwoningen kregen rolcontainers met ‘chips’ en appartementencomplexen krijgen op dit moment ondergrondse afvalcontainers die toegankelijk zijn met een afvalpas. In de kwartaalrapportages is zichtbaar dat de aangeboden hoeveelheid restafval via containers met circa 10% is afgenomen. In het VANG-programma is een doelstelling opgenomen van maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar. Inwoners van de gemeente Bergen (2014: 267 kg restafval/inwoner/jaar) hebben dus nog een hele uitdaging te gaan.
Wat willen we bereiken en met wie?
We willen nagaan wat de VANG-doelstelling voor de gemeente Bergen betekent en hoe en waarmee we bewoners kunnen ondersteunen. Wat moeten bewoners, inzamelaar
en gemeente doen (of laten)? Wat kan ieders bijdrage zijn? Welke grondstoffen willen we apart inzamelen en met welke inzamelmiddelen? Hoe gaan we om met opslag van afval-/grondstoffen bij beperkte inpandige en openbare ruimte? Hoe gaan we het inzamelen van grondstoffen organiseren, afstemmen en communiceren? Allemaal vragen die we samen met inwoners en kennisinstellingen het komende jaar willen beantwoorden.
We nemen een kleine aanloop in 2015 met een startnotitie en een enquête, in 2016 gevolgd door interactieve sessies en ‘pilots’. We gaan in gesprek en op zoek naar passend maatwerk. Daarbij gaan we nog een stapje verder door ‘input’ te vragen voor het grondstoffenbeleid. Met HVC en ministerie van Infrastructuur en Milieu (VANG, LC KVA) delen we kennis en informatie. De uitkomst van dit proces moet tegen het eind van 2016 leiden tot een grondstoffenbeleidsplan 2017-2020 met een uitvoeringsplan.
Welke planning hebben wij voor 2015/2016 voor ogen?
2015 (4de kwartaal):
- startnotitie ‘grondstoffen’ (waar willen we heen);
- enquête onder inwoners over inzameling afval & grondstoffen;
2016 (1ste/2de kwartaal):
- interactief programma; ROVA-uitdaging 100-100-100 (door HVC);
- onderzoek & pilots;
2016 (3de kwartaal):
- bespreken resultaten/analyse (info raad);
2016 (4de kwartaal):
- besluitvorming college/raad grondstoffenbeleidsplan 2017-2020.