Transitieplan en begroting wnk bedrijven

Het bestuur van WNK heeft de Raad brieven gestuurd om hem te informeren over het besluit dat het bestuur heeft genomen over de transitie WNK, over welke gevolgen dit heeft voor de begroting 2015 en over de reactie op de zienswijzen die zijn ingediend op de begroting 2014.

 

De gemeenschappelijke regeling (GR) WNK bedrijven voert voor de acht gemeenten in regio Alkmaar de Sociale Werkvoorziening uit. WNK heeft de gemeenteraad brieven toegestuurd over het besluit een transitie, inclusief sanering, in te gaan en over de begrotingen 2014 en 2015.

Recente besluitvorming door het bestuur WNK ivm de transitie van WNK

Eind 2013 heeft het bestuur WNK besloten een transitiemanager aan te stellen die zorg moet dragen voor een plan van aanpak voor een toekomstbestendig WNK. Aanleiding hiervoor zijn onder andere de volgende zaken:

  • Per 1 januari 2015 wordt de Participatiewet ingevoerd met als doel meer mensen met een arbeidshandicap bij reguliere werkgevers aan de slag te laten gaan. Alle arbeidsgehandicapten die kunnen werken kunnen voor ondersteuning en begeleiding naar werk een beroep doen op de gemeente.
  • Onder de Participatiewet is er geen nieuwe instroom meer mogelijk in de huidige Sociale Werkvoorziening (SW) van WNK. De huidige SW’ers houden na 1-1-2015 wel hun bestaande rechten op o.a. werk en CAO.
  • De inkomsten van WNK staan onder druk doordat het Rijk de komende jaren flink bezuinigt op zowel de vergoeding die gemeenten krijgen (en doorzetten naar WNK) om de SW-plekken te betalen als het budget waarmee gemeenten re-integratie inkopen bij WNK.
  • De afgelopen periode is de financiële positie van WNK verslechterd waardoor het bedrijf nu geen financiële reserves meer heeft.
  • Verschillende gemeenten binnen de Gemeenschappelijke Regeling (GR) van WNK willen zo snel mogelijk af van de gemeentelijke bijdrage die zij momenteel betalen per deelnemer aan de SW. WNK geeft aan dat dit pas mogelijk is wanneer gemeenten hiervoor een transitiebudget beschikbaar stellen.

Gezien al deze ontwikkelen is het noodzakelijk dat WNK een transitie doormaakt, zodat het bedrijf tot een nieuwe invulling komt van zijn taken en werkzaamheden en, ook naar de toekomst toe, financieel gezond wordt.

Het WNK heeft haar standpunt schriftelijk aan de raden van de regio Alkmaar verzonden. Deze brief wordt via de ingekomen stukken aan uw raad aangeboden. Daarin informeert het bestuur WNK uw raad  over het genomen besluit om in transitie te gaan. WNK gaat zich in de toekomst richten op richten twee functies:

  1. Het uitplaatsen van werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt bij reguliere werkgevers
  2. De afbouw van de bestaande SW-plekken tot het jaar 2051

Een saneringsoperatie maakt deel uit van deze transitie.

Uitstel Begroting 2015 WNK Bedrijven

De bovengenoemde ontwikkelingen zorgen momenteel voor een onzekere situatie, omdat nog niet duidelijk is welke impact deze zullen hebben op de bedrijfsvoering van WNK. WNK geeft aan dat het hierdoor eigenlijk niet mogelijk is nu een begroting voor 2015 te maken. Het bestuur van WNK heeft daarom besloten de begroting 2015 op een later moment (rond de zomer) aan uw raad aan te bieden dan eerder is afgesproken. In bijgaande brief ‘Uitstel Begroting 2015 WNK Bedrijven’ (bijlage 1) brengt het bestuur van WNK u hiervan op de hoogte.

Reactie op zienswijzen begroting 2014

In de tweede brief geeft WNK een reactie op alle ingediende zienswijzen van de deelnemende gemeenten op de begroting 2014. Uw raad heeft in de zienswijze aangegeven dat WNK de reservepositie en risico-inventarisatie op orde moet brengen. Deze zienswijze is ook door andere gemeenten ingediend. In reactie hierop geeft WNK aan dat het opbouwen van een reserve wordt meegenomen in het transitieplan dat momenteel wordt opgesteld en dat de risico-inventarisatie zal terugkomen in de toekomstige begrotingen en meerjarenramingen. De volledige tekst van de zienswijzen van alle gemeenten en de reactie van WNK hierop kunt u lezen in de brief ‘Beantwoording zienswijzen gemeenten begroting 2014 WNK Bedrijven’ (bijlage 2).

Comments are closed.