Transformatieagenda Jeugdhulp Regio Alkmaar

De verantwoordelijkheden en taken die met de nieuwe Jeugdwet per 2015 zijn overgedragen aan de gemeenten, zijn door de gemeenten in de regio Alkmaar voortvarend opgepakt. De beoogde zachte landing is gerealiseerd. Maar dat is slechts de eerste stap. De visie van de gemeenten is dat het jeugdhulpstelsel uiteindelijk geheel anders gaat functioneren dan vóór 2015.

 

Doel is dat de eigen kracht van jeugdigen en gezinnen wordt vergroot en dat, wanneer jeugdhulp nodig is, de jeugdhulp van betere kwaliteit is dan vóór 2015. Zo wordt beoogd dat de eigen kracht van gezinnen en hun omgeving veel meer het uitgangspunt zijn, wordt een omslag gemaakt van medicaliseren naar ‘normaliseren’ en verschuift de hulp meer van residentiële hulp naar ambulante hulp en vindt opvang zo veel mogelijk plaats in een huiselijke situatie.

 

Omslag

Dit alles moet leiden tot een pedagogische leefomgeving die bevorderlijk is voor het veilig en gezond opgroeien en opvoeden van jeugdigen. Bovendien moet dit alles binnen een krimpend financieel kader worden gerealiseerd.

Om dit te bereiken is een wezenlijke omslag of transformatie nodig. De richting is duidelijk, maar de vraag is hoe we concrete resultaten kunnen bereiken. Daartoe is in samenspraak met aanbieders en anderen een regionale transformatieagenda opgesteld.

 

Werk in uitvoering

De transformatieagenda geeft richting aan de vernieuwing die nodig is om de jeugdhulpsector te verbeteren (effectief en efficiënt) en om de Jeugdwet te kunnen blijven uitvoeren binnen het budget dat de gemeenten daarvoor ontvangen van het Rijk. Hiertoe bevat de agenda concrete deelprojecten. De afzonderlijke projecten zijn in de bijlagen van de transformatieagenda opgenomen. De projecten zijn ‘werk in uitvoering’, dat wil zeggen dat zij de komende periode verder worden uitgewerkt en aangescherpt. Daarin zullen de gemeenten gezamenlijk optrekken met de aanbieders en andere partijen. De transformative-agenda is tevens leidend voor de inkoop van jeugdhulp vanaf 2018.

 

Selectie

Er zijn meerdere projecten en activiteiten die kunnen bijdragen aan het realiseren van de genoemde transformatiedoelen. Voor deze agenda zijn alleen die projecten geselecteerd, die:

  • daadwerkelijk een vernieuwing inhouden;
  • dus verdergaan dan het uitwerken en aanscherpen van bestaande afspraken;
  • die als project zijn op te pakken;
  • die niet (uitsluitend) op lokaal niveau betrekking hebben.

 

Dit heeft geleid tot de volgende selectie van projecten:

  1. Bovenregionale samenwerking
  2. Vernieuwde bekostiging
  3. Sturen op resultaat
  4. Vernieuwing van drang- en dwanghulp
  5. Cliënt in positie – uitgaan van keuzevrijheid
  6. Aansluiting van hulp op de grens van 18-/18+
  7. Onderwijs-zorgarrangementen
  8. Vernieuwing van residentiële zorg en pleegzorg
  9. Slimme en effectieve preventie

 

De volledige transformatieagenda is hier bijgevoegd.

 

Comments are closed.