Stand van zaken integriteit en aanverwante zaken

Inhoud

  1. Aanleiding
  2. Stand van zaken 24 augustus 2020
  3. Voortgang integriteit, Bibob, lopende acties
  4. Aanpassingen in het domein Ruimtelijke Ontwikkeling
  5. Welke stukken kunnen openbaar gemaakt worden
  6. Onderzoek benadeelde partij
  7. Projectarchivering
  8. Check door externe partij, zijn we goed op weg?
  1. Aanleiding

In de extra raadsvergadering van 26 april 2021 aangaande “Het bespreken persbericht Openbare Ministerie inzake vervolgen voormalig ambtenaar gemeente Bergen voor ambtelijke corruptie’, hebben wij toegezegd een stand van zaken te geven over een aantal zaken betreffende de integriteit en aanverwante zaken die tijdens de raadsvergadering aan bod kwamen.

2. Stand van zaken 24 augustus 2020

In de nieuwsbrief van het college van 24 augustus 2020 is een stand van zaken gegeven over; de screening van nieuwe medewerkers, de eed/gelofte, de introductiebijeenkomst, de trainingen die worden gegeven over sociale media, ondermijning, omgaan met ongewenst gedrag en het protocol veilig werken.

3. Voortgang integriteit, Bibob, lopende acties

Ons college heeft op 18 mei 2021 een eerste concept vastgesteld van de geactualiseerde gedragscode van Bergen. Deze code wordt voor een eerste discussie voorgelegd aan de raad tijdens de heidag van de raad en college op 28 mei 2021.

De gedragscodes is nog niet af. De input die wordt verkregen tijdens de bespreking op 28 mei 2021 wordt nog verwerkt. Ook wordt er nog getoetst aan de nieuwe concept gedragscode van de VNG 2021, die tijdens het opstellen van de gedragscode van Bergen nog niet gereed was. Tevens wordt de nieuwe versie van de gedragscode aangevuld met de relevante onderdelen van de wetwijzigingen over de Verklaring omtrent Gedrag (VOG) Politiegegevens en het Wetsvoorstel Bevorderen en integriteit en functioneren van decentraal bestuur.

Naast de herijking van de gedragscode hebben wij ook opdracht gegeven voor het opnemen van gedragsregels bestuurlijke integriteit bij de uitvoering van de BIBOB.

Voor wat betreft aanbestedingen is recent de Wet Bibob gewijzigd waarbij aanbestedingen niet alleen betrekking hebben op ICT, Bouw en Milieu, maar vanaf 1 augustus 2020 op alle aanbestedingen waar de BUCH gemeenten een privaatrechtelijke rol in hebben.

Nieuwe ontwikkelingen worden meegenomen wanneer het nieuwe Bibob-beleid een jaar na inwerkingtreding wordt geëvalueerd, dan wel bij de 2e tranche wetswijzigingen Wet Bibob die voor begin 2022 wordt voorzien. In de nieuwsbrief van het college van 13 januari 2021 treft u nog een aantal basiszaken rondom de Bibob aan.

4. Aanpassingen in het Domein Ruimtelijke Ontwikkeling

Na de schorsing van de voormalige projectleider in maart 2018 heeft direct een aantal aanpassingen plaatsgevonden. De belangrijkste aanpassing was dat vanaf dat moment de projecten werden verdeeld onder meer projectleiders. Afgelopen twee jaar heeft ons college veelvuldig overleg gehad met het domein RO om te kijken hoe we de structuur verder konden verfijnen aan de opgave en wensen van Bergen. De belangrijkste punten die doorgevoerd zijn:

  1. De portefeuilles Ruimtelijke Ordening en Vastgoed worden gescheiden en worden bij twee wethouders ondergebracht.
  2. Er wordt gewerkt met een procesregisseur RO die als eerste aanspreekpunt proceszaken (dus geen inhoud van de projecten) rondom de projecten stuurt en coördineert.
  3. Er wordt zoveel mogelijk in tandems gewerkt bij de adviseurs om zo het vier ogen principe te hanteren.
  4. Er is focus aangebracht door de energie te richten op de tien grote projecten.
  5. Er wordt meer planmatig gewerkt door de invoering van de projectenlijst met bestuursopdrachten; faseplanningen en financiële planningen van de projecten.

5. Welke stukken kunnen openbaar gemaakt worden

Tijdens de raadsvergadering is gevraagd of het Hoffmann rapport openbaar kan worden gemaakt. Onderzoek laat zien dat de Wet openbaarheid van bestuur (verder Wob) in de weg staat om – zonder instemming van alle betrokkenen – (delen van) deze documenten te openbaren. Als de gemeente zonder instemming van betrokkenen de documenten openbaart, is sprake van een onrechtmatige gedraging.

Ons college vraagt het bestuur van de BUCH om die acties die nodig zijn uit te voeren om te komen tot een openbaarmaking van het rapport waarbij alleen het wettelijke bepaalde geanonimiseerd wordt. Verwacht wordt omdat de medewerking van derden nodig is, zoals het Openbaar Ministerie, dit na het zomerreces wordt afgerond.

6. Onderzoek benadeelde partij

De algemeen directeur heeft de advocaat van de werkorganisatie BUCH gevraagd om te onderzoeken of de kosten van het onderzoek door Hoffmann in rekening kunnen worden gebracht in het kader van de benadeelde partij. Dit onderzoek loopt op dit moment.

7. Projectarchivering

Ons college heeft op 26 februari 2019 naar aanleiding van het Rekenkameronderzoek naar het Archiveringsbeleid de Regeling verslaglegging Bergen vastgesteld. Dit vormt nog steeds de basis voor de verslaglegging van de projecten.

8. Check door externe partij, zijn we goed op weg?

Bij het verder herijken van de gedragscode vraagt ons  college het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeente (BING) om mee te kijken en onze integriteitsstukken te toetsen om zo te kijken of wij op de goede weg zijn.

Comments are closed.