Stand van zaken Camperduinprojecten ruimtelijke kwaliteit uit 2de tranche

Voor de projecten fiets-/voetpad langs de Hargerstrandweg en het uitzichtpunt hoge duin bij Camperduin is natuuronderzoek uitgevoerd in het kader van de ruimtelijke ontwikkeling. Dit onderzoek is besproken met Provincie en Staatsbosbeheer (SBB). Uit het overleg komen bezwaren naar voren vanuit de natuurwaarden in het gebied. Dit leidt tot verder onderzoek naar alternatieven en compensatie. De termijnen waaronder subsidie is verleend door de provincie worden daarmee niet gehaald en daarom is uitstel gevraagd.

 

Bij het project kustversterking Hondsbossche- en Pettemerzeewering hoort een onderdeel ruimtelijke kwaliteit. De ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit in de vorm van projecten is beschreven in de zogenaamde Samenwerkingsovereenkomst (SOK). Dit wordt ook wel de eerste tranche genoemd waarvoor de provincie Noord-Holland aan de overheden subsidies heeft toegekend.

 

Subsidie

De provincie heeft daarna een subsidieregeling ingesteld, ook voor het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit, voor een grotere groep belangstellenden, waarbij naast particulieren ook de overheden een verzoek konden indienen. Dit wordt ook wel de tweede tranche genoemd.

De gemeente Bergen heeft in het kader van de tweede tranche voor drie projecten een subsidietoezegging gehad. Deze projecten zijn: verlenging van het fietspad langs de Hargerstrandweg, aanleg van een voetpad langs de Hargerstrandweg en het plaatsen van een uitzichtpunt op het hoge duin nabij de lagune.

 

Natuuronderzoek

Alle drie projecten zijn gelegen in het Natura2000/Natuur Netwerk Nederland. Vanwege deze ligging zijn in 2015 natuuronderzoeken verricht. Deze onderzoeken zijn eind 2015 opgeleverd. Eén onderzoek in het kader van de Natuurbeschermingswet en één in het kader van de Flora- en Faunawet. Deze onderzoeken geven antwoord op de vraag of deze ingrepen ( uitvoering van de projecten) gevolgen hebben voor de natuurlijke kenmerken en de instandhoudingdoelen. Deze waarden mogen niet worden aangetast. De conclusies uit deze rapporten luiden dat er geen sprake is van significante negatieve effecten op de kenmerken en doelen mede door het al bestaande gebruik van de tracés.

 

Reactie SBB

De uitkomsten van deze onderzoeken zijn in begin 2016 met SBB, als eigenaar/beheerder van het gebied, doorgenomen. In een reactie van april 2016 geeft SBB aan dat een herstructurering van recreatiestromen in dit gebied een goed initiatief is. De conclusie dat nauwelijks effecten optreden wordt niet gedeeld. SBB constateert dat oppervlakte verloren gaat en dat geen compensatie wordt aangeboden. De stelling dat de paden naast de weg liggen en daarmee buiten de aanwijzing vallen (exclavatieformule) wordt ook niet gedeeld.

Als gevolg van deze reactie heeft begin juni nader overleg met de provincie ( vergunningverlener in het kader van de Natuurbeschermingswet) plaats gevonden.

 

Alternatieven

Het doel was de provincie een uitspraak te laten doen over de (on)mogelijkheid van de plannen in het kader van Natura2000-doelen. In dit overleg is door de provincie aangegeven de lijn van SBB te kunnen volgen. Ook is in dit overleg geconcludeerd dat een losliggend fietspad en voetpad niet haalbaar lijkt vanwege de natuurwaarden. Ook het uitzichtpunt lijkt moeilijk haalbaar vanwege de afname van grijs duin wat een beschermd natuurtype is.

Daarna is gekeken of er alternatieven zijn om de projecten tot uitvoering te kunnen brengen. Voor het fietspad is gekeken naar een variant “project inclusief”. Dit betekent dat aan het bestaande profiel van de Hargerstrandweg een stuk wordt aangeheeld, waardoor op de weg zelf fietssuggestiestroken kunnen worden aangebracht. Dit zou alleen kunnen indien elders een zelfde oppervlakte wordt verwijderd. Dit is het aspect “inclusief”. Het fietspad om de parkeerplaats zou daarvoor in aanmerking komen.

 

Dit alles moet leiden tot een aangepast natuuronderzoek waarbij deze opties worden verwerkt. Of met de optie fietssuggestiestroken, een veilig fietspad is te creëren, is ook een punt van onderzoek.

 

Uitstel

De subsidie is aan de gemeente verleend onder voorwaarden van tijd. Voor het eind van het jaar moeten vergunningen zijn verleend en moet tot uitvoering zijn gekomen. Dit kan niet meer gehaald worden. Daarom is aan de provincie uitstel verzocht zodat dit proces van aanpassing van de plannen doorlopen kan worden.

 

 

Comments are closed.