Op 10 februari 2015 stelde ons college nieuwe beleidsregels vast voor erfafscheiding bij hoekwoningen. Hierdoor kan men nu, als men een
vergunning heeft, een erfafscheiding (zoals een schutting) aanbrengen aan de zij- of achterkant van een perceel.
Hoekwoningen hebben vaak een zee aan ruimte en lichtinval. Maar daardoor is er meestal ook veel inkijk. Tot voor kort bood het beleid van de gemeente Bergen hiervoor maar beperkte mogelijkheden omdat de afscheiding niet hoger dan een meter mocht zijn. Nu heeft het college besloten om bij hoekwoningen, aan de zij- of achterkant van het perceel, erfafscheidingen tot twee meter hoog toe te staan. Daarvoor moet men wel altijd eerst een omgevingsvergunning aanvragen. De ruimtelijke kwaliteit van de omgeving mag namelijk niet onaanvaardbaar mag worden aangetast. Ook moet de erfafscheiding voldoen aan redelijke eisen van welstand en de erfafscheiding mag geen belemmering vormen voor het verkeer. Voor groene hagen is geen vergunning nodig omdat dat geen bouwwerken zijn.
Beleidsregels
Wij verlenen een omgevingsvergunning voor erfafscheidingen:
- hoger dan één meter;
- voor de voorgevelrooilijn;
- achter (het verlengde van) de achtergevel van het hoofdgebouw;
- bij percelen met twee voorgevelrooilijnen (hoekwoningen);
onder de volgende voorwaarden:
- De ruimtelijke kwaliteit van de omgeving mag niet onaanvaardbaar worden aangetast. Dit kan het geval zijn bij bijvoorbeeld voortuinen van woningen die grenzen aan achtertuinen van andere woningen. Het pad naar de entree van de woning en het achterpad vallen dan vaak samen in één straatprofiel, waarin de openheid duidelijk een rol speelt ter verhoging van de ruimtelijke kwaliteit en een visuele vernauwing en verdichting van het straat¬beeld ongewenst is. Hiertoe is een advies van onze stedenbouwkundige vereist en bindend. Gelet hierop zou alleen in zeer bijzondere gevallen de ruimtelijke kwaliteit reden moeten zijn om af te zien van het verlenen van een omgevingsvergunning. Als de woning op enige afstand van de perceelsgrens en dus de erfafscheiding staat, dan zal er al snel geen reden meer zijn om af te zien van het verlenen van vrijstelling.
- De erfafscheiding voldoet aan redelijke eisen van welstand.
- De erfafscheiding vormt geen belemmering voor het verkeer. Hiertoe kan zo nodig advies opgevraagd worden bij de verkeersmedewerkers. Dit advies is bindend.
Afhankelijk van de situering en het doel, kunnen nadere eisen aan de erfafscheiding worden gesteld.
Op 4 maart 2015 verschijnt hierover een artikel in de gemeentekrant en de beleidsregels worden in de landelijke regeling en op onze website gepubliceerd.