Sinds eind jaren ’80 is het alcoholgebruik onder jongeren flink toegenomen. Jongeren zijn meer, vaker en op jongere leeftijd gaan drinken. Voor jongeren is het relatief eenvoudig om aan alcohol te komen, voornamelijk bij cafetaria’s en sportkantines. De sociale acceptatie draagt ook bij aan het probleem dat jongeren te jong of te veel drinken. Alcohol wordt geassocieerd met gezelligheid, sport en ontspanning. Ook zien jongeren hun ouders regelmatig alcohol drinken en krijgen zij zo het idee ‘dat het erbij hoort’.
Ten opzichte van alcohol is drugs veel minder sociaal geaccepteerd. Ook het toezicht en de regulering hiervan is veel strenger dan bij alcohol. Dit neemt niet weg dat 11,1% van de jongeren op de middelbare school ervaring heeft met drugs. Net als alcohol hebben drugs negatieve gevolgen voor de gezondheid en leidt tot gedragsproblemen. Dit bewijst het belang van preventie.
Vanuit de gedachten om schadelijk alcohol- en drugsgebruik onder jongeren van 18 plus zoveel mogelijk tegen te gaan en het gebruik van alcohol van jongeren onder de 18 helemaal tegen te gaan, is er een Preventie en Handhavingsplan 2019-2022 ontwikkeld vanuit het programma In Control of Alcohol & Drugs. In dit plan staat beschreven:
– Wat de doelstellingen zijn van het plan.
– Welke acties worden ondernomen om alcoholgebruik onder jongeren te voorkomen.
– Welke handhavingsacties er in de door het plan bestreken periode worden ondernomen.
– Welke resultaten in de door het plan bestreken periode minimaal behaald dienen te worden.
De twee hoofddoelstellingen van dit plan luiden:
1. Het tegengaan van alcoholgebruik door jongeren onder de 18 jaar.
2. Het tegengaan van risicovol/schadelijk alcohol- en drugsgebruik door jongeren van 18 tot en met 23 jaar.
Om de doelstellingen van dit plan te behalen, wordt er ingezet op preventieve interventies onder jongeren en opvoeders. Zo staat er op verschillende evenementen in de gemeente een ‘preventiestand’ waar jongeren op een ludieke manier gewezen worden op de gevaren van alcohol en drugs. Daarnaast worden er op sportverenigingen adviesgesprekken over verantwoordelijk alcoholschenken gegeven, met praktische tips en tricks. Ook kunnen scholen en verenigingen zelf interventies aanvragen via het programma In Control of Alcohol & Drugs. Zij worden hiervoor actief benaderd door de GGD.
Naast preventieve interventies speelt handhaving ook een rol in het terugdringen van alcohol- en drugsgebruik. Handhavers kunnen, naast de basiscontrole, leeftijdsgrens en dronkenschapscontroles uitvoeren. Daarnaast kunnen er steekproefsgewijze controles bij evenementen plaatsvinden of controles bij populaire ontmoetingsplaatsen in de openbare ruimte.
Het Preventie en Handhavingsplan wordt jaarlijks geëvalueerd en zo nodig bijgeschaafd. Er wordt gekeken of de preventieve interventies en handhavingsactiviteiten aanslaan of aangepast moeten worden. Daarnaast is er jaarlijks nieuwe informatie beschikbaar vanuit de Elektronische Monitor Volksgezondheid (EMOVO) die zo nodig verwerkt kan worden in het plan. Ook is eind dit jaar de informatie uit de Jongvolwassenenmonitor beschikbaar, waar ook wordt ingezoomd op alcohol- en drugsgebruik
In de bijlage treft u het Preventie en Handhavingsplan alcohol en drugs.