Omgevingswet

In deze nieuwsbrief informeren wij u over de stand van zaken van de invoering Omgevingswet. Naast informatie over de nieuwe datum van de invoering, informeren wij u over een aanpassing in onze planning.

Invoering Omgevingswet uitgesteld

Voor de zomer heeft minister Schultz van Haegen aangekondigd dat de invoering van de Omgevingswet wordt uitgesteld. De invoering stond gepland voor 1 juli 2019. De nieuwe datum is nu bekend en wordt 1 januari 2021.
De datum heeft geen gevolgen voor de einddatum van de transitie. Deze is en blijft 2029. Daarmee blijft het moment waarop de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan gaan gelden gelijk, respectievelijk 2024 en 2029.

Doordat de einddatum blijft staan, heeft het uitstel geen directe gevolgen voor onze voorbereidingen op de Omgevingswet. We hebben de extra tijd hard nodig om ons goed voor te bereiden. Een groot deel van de transitie gaat over een andere manier van werken als overheid. En staat daarmee los van de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Huidige wetgeving biedt genoeg mogelijkheden om bijvoorbeeld met de nieuwe werkwijze te experimenteren, een Omgevingsvisie vast te stellen, regelgeving te vereenvoudigen en werkprocessen te verbeteren.

Stand van zaken programma ‘Onderweg naar de Omgevingswet’

Het college heeft op 4 april 2017 bijgaande bestuursopdracht en startnotitie vastgesteld. Hierin is de aanpak voor de invoering van de Omgevingswet in onze gemeente beschreven.
Dit jaar staat in het teken van bewustwording en verkenning. De omvang van de opgave brengen we in kaart door middel van een impactanalyse. De impactanalyse biedt de basis voor het bepalen van onze ambitie. Daarnaast zouden we de vier gemeenteraden een voorstel voorleggen over de gezamenlijke aanpak met behoud van lokale kleur. Daarmee wordt helder op welke onderdelen de BUCH gemeenten samenwerken en op welke wijze de lokale kleur tot uiting komt.

Bij het vaststellen van de bestuursopdracht was de planning om in het vierde kwartaal van dit jaar het ambitiedocument ter vaststelling aan te bieden aan de vier gemeenteraden. Het uitvoeren van de impactanalyse vergt echter meer tijd dan verwacht. Wij hebben besloten om de planning aan te passen. Dat betekent dat de ambitie na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 wordt bepaald. Daarbij zullen we het voorstel over de gezamenlijke aanpak met behoud van lokale kleur samenvoegen met het ambitiedocument. Dit vanwege de grote verbondenheid tussen deze twee besluiten.

E-learning module Omgevingswet

Wilt u als raads- of commissielid meer weten over Omgevingswet en wat deze wet betekent voor het raadswerk? Volg dan de e-learning module over de Omgevingswet, beschikbaar op het Leerplatform Raadsleden. De module gaat in op de achtergronden, doelen en uitgangspunten van de Omgevingswet. Vraag uw toegang tot de e-learning module aan via:https://vng.nl/onderwerpenindex/ruimte-en-wonen/omgevingswet-invoering/nieuws/e-learning-module-omgevingswet-voor-raadsleden.

BUCH brede raadsinformatieavond

De BUCH brede raadsinformatieavond op 29 november staat grotendeels in het teken van de Omgevingswet. De veranderende rol van de raden en participatie bij de Omgevingswet komen die avond aan bod. We bereiden de bijeenkomst voor met de klankbordgroep Omgevingswet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.