Inzet medewerkers BJZNH binnen gemeentelijke integrale toegang

Vanaf 1 januari 2015 treedt de (nieuwe) jeugdwet in werking waarmee gemeenten onder andere verantwoordelijk worden voor de toegang tot de jeugdzorg.

 

In bestuurlijke afspraken met Bureau Jeugdzorg Noord-Holland (BJZNH) over de zorgcontinuïteit in 2015 is opgenomen dat BJZNH per 2015 geen toegangstaken meer uitvoert. De gemeenten zullen zodoende per 2015 geen middelen toekennen aan BJZNH voor het uitvoeren van toegangstaken. Dit budget komt beschikbaar voor de gemeenten voor de inrichting van de nieuwe toegang.

 

De gemeenten hebben een verantwoordelijkheid om continuïteit van zorg te garanderen en gemeenten en Bureau jeugdzorg hebben een gezamenlijk belang om frictiekosten te voorkomen. Om die reden dienden de gemeenten op uiterlijk 1 juli aan te geven of zij personeel van BJZNH over zouden nemen

 

Werkgarantie

Aanvankelijk waren de colleges van Regio Alkmaar voornemens om geen personeel van BJZNH over te nemen. Voordat er een besluit werd genomen over aantrekken van personeel voor toegangsfuncties, wilden de BUCH gemeenten eerst het implementatieplan van het integraal dienstverleningsmodel afronden. Dit implementatieplan is in september gereed en geeft inzage in het aantal fte, de concrete functieprofielen en functie-eisen.

 

Op 10 juli jl. heeft er echter een bestuurlijk overleg plaatsgevonden met de staatssecretarissen Van Rijn en Teeven, gedeputeerde Sweet, BJZ NH en Regio Alkmaar. In dat overleg is aangegeven dat er wel degelijk op korte termijn (voor 1 augustus 2014) concrete afspraken moesten liggen over het overnemen van personeel en inkoop van producten door de regio. Tijdens dit overleg werd aangegeven dat het UWV geen preventieve ontslagaanvragen van BJZNH accepteert en dat het vooralsnog niet overnemen van BJZNH personeel voor het Rijk onacceptabel is vanwege een te groot risico op frictiekosten.

Op basis hiervan is een collegebesluit genomen om, vooruitlopend op het implementatieplan, toch over te gaan tot het concretiseren van de afspraken met BJZNH. Het gaat daarbij om het afgeven van een werkgarantie voor de medewerkers die op dit moment een rol vervullen in het opbouwen van de gemeentelijke integrale toegang; onder meer de zg. jeugd- en gezinscoaches die de gemeenten ondersteunen in de toeleiding tot jeugdhulp.

De werkgarantie is in principe voor 2015 en houdt in dat gemeenten ervoor zorg dragen dat deze functionarissen in 2015 werk hebben, dit betekent niet persé dat ze in gemeentelijke dienst komen. Voor 2016 en verder worden de werkelijk benodigde functionarissen en expertise nader uitgewerkt. In het najaar zullen gesprekken plaatsvinden met BJZNH over de concrete invulling van de gegeven werkgarantie. Hierover zullen wij u t.z.t. nader informeren.

 

Behalve afspraken over personeel zijn er, in opdracht van het Rijk, ook afspraken over producten die we in 2015 van BJZ afnemen door de colleges vastgelegd, dit onder voorbehoud van instemming door de raad. Eind oktober/ begin november worden de contracten en inkoopafspraken ter besluitvorming aan de raden voorgelegd.

 

Comments are closed.