Als onderdeel van de actieve informatieplicht informeren wij u over de uitvoering van ons beleid Handhaving permanente bewoning van recreatiewoningen. Net zoals wij dat in de nieuwsbrief aan uw raad van mei 2013 en memo van december 2014 hebben gedaan.
Uitvoering handhavingsbeleid
Op basis van een steekproef in de Basisregistratie Personen (BRP), selecteren wij de adressen
die wij nader onderzoeken. Dit zijn adressen die een toevoeging achter het huisnummer hebben zoals een Z of een S. De onderzoeken zijn er allereerst op gericht te achterhalen of er daadwerkelijk een overtreding plaatsvindt en daarnaast of er een oplossing is. Wij kijken bijvoorbeeld of er alsnog een omgevingsvergunning of een gedoogbeschikking kan worden verleend. Als die oplossing er niet is, bekijken we wat de specifieke situatie van de bewoner is. Wat is de reden van de bewoning? Zijn er kinderen? Is er zicht op een andere woning? Daarover gaan we met de bewoner in gesprek om tot een goede afwikkeling van de zaak te komen. In overleg met de bewoner stellen wij ook de termijn vast waarbinnen de overtreding beëindigd kan worden. Door deze persoonlijke benadering ontvangen wij nagenoeg nooit bezwaarschriften op ons handhavingsbesluit.
Cijfers 2015
Van de verwachte 28 in 2015 te behandelen dossiers hebben we tot nu toe (september) 22 handhavingszaken gevoerd. In al deze dossiers hebben we een vooraankondiging gestuurd. Na de vooraankondiging hebben drie mensen de bewoning per direct beëindigd. Negen dossiers hebben tot nu toe tot een besluit geleid; wij verwachten dat het dit jaar tot twaalf besluiten komt , zoals is toegezegd. De overige tien dossiers zitten nog in de eerste onderzoeksfase.
We hebben één bezwaarschrift ontvangen, die zaak loopt nog. Er is (nog) geen beroep ingesteld bij de rechtbank. De overige acht dossiers moeten de overtreding nog beëindigen – de begunstigingstermijn is nog niet verstreken.
In 2013 is er één beroepszaak ingesteld, deze loopt nog in Hoger Beroep. In 2014 zijn geen beroepszaken ingediend. Van de zaken die we in 2014 hebben behandeld is in zes gevallen de begunstigingstermijn in 2015 verlopen. Al deze mensen hebben aan de last voldaan en dus de bewoning beëindigd.
In 2015 hebben we, naast de handhavingszaken, 120 waarschuwingsbrieven verzonden en één gedoogbeschikking verleend. Twintig gedoogbeschikkingen zijn verlopen door verhuizing. Daarover hebben we de betrokkenen geïnformeerd. Tot slot worden tien percelen in het volgende bestemmingsplan gelegaliseerd als woning.
Woonvisie
Op dit moment wordt gewerkt aan de nieuwe woonvisie voor de gemeente Bergen. In dat licht wordt bekeken of bepaalde bewoning van recreatiewoningen in onze bestemmingsplannen kan worden omgenomen. Echter, ongeacht de uitkomst van de woonvisie, de handhaving op de bewoning van recreatiewoningen blijft altijd noodzakelijk. Bepaalde objecten kunnen immers nimmer een woonbestemming of iets dergelijks krijgen. Naar schatting hebben wij honderden van deze gevallen in onze gemeente. Hetgeen handhaving de komende jaren noodzakelijk maakt.
Communicatie
Elk kwartaal besteden we aandacht aan dit onderwerp op de gemeentepagina. Deze berichtgeving is ook terug te vinden op
de gemeentelijke website.