Raadsbericht: Besluit revolverend duurzaam investeringsfonds

Gemeente Bergen dient een behoorlijke inspanning te leveren om in 2030 een energieneutrale gemeente te worden en om de doelstellingen voor het opwekken van duurzame energie te halen. In het Duurzaamheidsbeleid gemeente Bergen 2017-2020 is daarom voorgesteld om te onderzoeken of uit de algemene reserves een ‘Duurzaam investeringsfonds’ van voldoende omvang beschikbaar gesteld kan worden ter ondersteuning van het behalen van deze doelstellingen.

In 2017 is bij behandeling van het beleidsvoorstel in de algemene raadscommissie door toenmalig wethouder Rasch toegezegd om een apart voorstel voor dit fonds aan de raad voor te leggen. De mogelijkheden voor een dergelijk fonds zijn nader onderzocht. Het college heeft besloten dat het instellen van een gemeentelijk revolverend Duurzaam investeringsfonds in dit stadium niet raadzaam is. In deze nieuwsbrief informeren wij u nader over het genomen besluit.

Aanleiding

Er werd gedacht aan het inzetten van een revolverend Duurzaam investeringsfonds van circa € 500.000,- (als een overbruggingskrediet voor voorinvesteringen). Uit dit fonds kunnen dan leningen en/of garanties worden verstrekt die nodig zijn om grote (voor-) investeringen voor de initiatiefnemer te overbruggen. Een dergelijke gemeentelijke lening of garantie zou ingezet kunnen worden om andere financieringen (vanuit de banksector) mogelijk te maken en/of om een rendabele businesscase te krijgen.

Wat is een revolverend fonds?

Een revolverend fonds kan als middel ingezet worden om bepaalde doelen (projecten) te bereiken. Om te kunnen beoordelen of de inzet van een revolverend fonds voor de gemeente Bergen gewenst is, dient eerst in kaart gebracht te worden welke projecten er in beeld zijn, of ze (juridisch, technisch) haalbaar zijn, en of ze op basis van andere beschikbare financieringsvormen gefinancierd zouden kunnen worden.

Wanneer is een revolverend fonds toepasbaar?

Wanneer blijkt dat reeds bestaande financieringsvormen niet voldoen dan kan de inzet van een gemeentelijk revolverend fonds overwogen worden. Bij de inzet van een revolverend fonds dient rekening gehouden te worden met diverse randvoorwaarden. Onder andere dat de projecten voldoende kasstromen genereren, dat het fonds goed aansluit bij de al bestaande instrumenten en partijen en er geen sprake is van staatsteun of subsidie.

Participatie in DECRA

De gemeente Bergen participeert reeds in een revolverend fonds van Duurzame Energie Coöperatie Regio Alkmaar (DECRA). Dit fonds is bedoeld voor het aanjagen van duurzame energieprojecten in de regio en het investeren van de opbrengsten in nieuwe duurzame projecten. Het gaat dan vooral om duurzame energieprojecten die niet door de markt worden opgepakt. Deze projecten (met weinig levensvatbaarheid) blijken echter binnen dit fonds niet of nauwelijks tot stand te komen.

Genomen besluit

In de praktijk blijkt dat zich geen initiatieven aandienen die niet door de markt kunnen worden bediend. Het college heeft besloten dat het instellen van een gemeentelijk revolverend Duurzaam investeringsfonds in dit stadium niet raadzaam is.

Comments are closed.