De gemeente Bergen en de Bewonersvereniging Bergen Centrum hebben een akkoord bereikt over de herontwikkeling van het dorpsplein in het centrum van de kern Bergen. De gezamenlijk gevormde randvoorwaarden moeten er voor zorgen dat na jaren van praten de ontwikkeling van dit deel van het centrum van Bergen in een stroomversnelling kan komen.
Bergen is nationaal bekend als kunstenaarsdorp met toonaangevende architectuur. In het centrum van Bergen is nog steeds veel van deze sfeer aanwezig maar de allure is onder druk komen te staan. Dit is vooral te merken in het gebied dat onderwerp van de door de gemeenteraad vastgestelde structuurvisie is. Zoals in die structuurvisie staat geschreven ‘Heel kort gezegd: het Plein heeft geen duidelijk gezicht en is hard toe aan een opknapbeurt.’ De raad heeft op 27 september 2011 een eerste structuurvisie vastgesteld gebaseerd op het Masterplan Bergen 1.0. In de navolgende uitvoeringsfase werd duidelijk dat de vastgestelde
ambities, mede als gevolg van de economische situatie, niet konden worden gerealiseerd.
Het bleef nodig om het centrum van Bergen te verbeteren en daarom is een aangepaste structuurvisie opgesteld. Die structuurvisie is een herijking van de ambities gebaseerd op een geactualiseerd marktonderzoek zoals vastgelegd in de Ontwikkelingsvisie Mooi Bergen 2.0. (7 juli 2014, opgesteld door het bureau Droogh Trommelen en Partners). Wat ontwikkeling betreft, onderbouwt het rapport de behoefte aan een aantrekkelijke verblijfsruimte, een logische routing voor winkelend publiek en een passend programma aan centrumfuncties. Een supermarkt wordt daarbij als belangrijke trekker beschouwd. De ontwikkelingsvisie presenteert een gefaseerde ontwikkeling van deelgebieden die volledig onafhankelijk van elkaar en flexibel
kunnen worden uitgewerkt, maar wel passen in een overkoepelend plan met hoge kwaliteit.
Dat is uitgewerkt naar een ruimtelijk-functioneel basismodel en een basismodel+. Daarnaast is in het Masterplan 2.0 Mooi Bergen, opgesteld door Aad Trompert, die onderzocht vanuitwelke vormgevende principes gewerkt zou kunnen worden om de modellen op passende wijze
te ontwikkelen. Op basis van de Ontwikkelingsvisie Mooi Bergen 2.0 en het Masterplan 2.0 Mooi Bergen, wordt in de structuurvisie gewerkt aan het volgende programma:
- Maximaal toegevoegd programma aan centrumfuncties met inbegrip van een supermarkt, tot circa 3000 – 3200 m2
- Maximaal toevoeging woningbouwprogramma van circa 70 woningen.
- Minimaal in samenhang met de opgenomen uitbreiding en verplaatsing van centrumfuncties sluitende parkeerbalans conform de CROW dan wel in overeenstemming met de gemeentelijke parkeernormen (vastgesteld 17 juli 2014) voor de centrumfuncties.
- Een sluitende parkeerbalans conform de CROW dan wel in overeenstemming met de gemeentelijke parkeernormen (vastgesteld 17 juli 2014) voor de te realiseren woningen. Dit komt overeen met het maximaal te behalen programma Basismodel + uit de Ontwikkelingsvisie Mooi Bergen 2.0.
Door politieke en maatschappelijke ontwikkelingen is de wijze van ontwikkelen in het centrum van Bergen gewijzigd ten opzichte van voorgenomen ontwikkeling bij het vaststellen van de
structuurvisie. Het grootste voorbeeld hiervan is het vervallen van de ontwikkeling van een supermarkt op de Harmonielocatie. De locaties worden nog steeds afzonderlijk van elkaar herontwikkeld. Dit voorstel ziet op de ontwikkeling van de locatie Dorpsplein. Deze locatie bestaat uit de locaties 01 signaal, 02 signaal, 03 Jan Oldenburglaan 04 Jan Oldenburglaan en Winkelhart west.
In lijn met de ontwikkelingen rond de Harmonielocatie is voor een doorstart van de ontwikkeling van de locatie Dorpsplein eerst het gesprek gezocht met de Bewonersvereniging Bergen Centrum. Want door samen binnen de door de gemeenteraad gestelde kaders te werken aan
randvoorwaarden kan de ontwikkeling uiteindelijk op meer draagvlak rekenen.
De belangrijkste punten uit de nieuwe randvoorwaarden zijn:
1) De ontwikkeling moet aansluiten bij de Bergense maat. Dit brengt met zich mee dat
a. De bouwhoogten moeten aansluiten bij de bestaande panden in het centrum waarbij Centre Ville met 6 bouwlagen ( vijf verdiepingen ) het landmark moet blijven.
b. Het gebouw waarin restaurant Julie’s is gevestigd (Woning Dokter Blok)
gehandhaafd blijft. De overige verouderde en deels verloederde bebouwing op het Dorpsplein zal worden afgebroken.
2) Functies en filialen aansluiten bij de Bergense behoefte
a. De te ontwikkelen (winkel)activiteiten passen binnen de gedachte aan
diversiteit, zonder de brede winkelfronten van de grootschalige retail- en
winkelketens.
b. Bestaande bomen blijven zoveel mogelijk gehandhaafd en er worden zoveel mogelijk passende bomen aangeplant.
3) Verkeer
a. Voor de inrichting van het Plein is het van belang de bestaande
verkeersstromen van voetgangers, fietsers, auto’s, bus en vracht op elkaar af te stemmen.
b. Bij de inrichting van de openbare ruimte wordt gekeken hoe zoveel mogelijk van de ideeën uit de plannen van de BBC uit 2104 te realiseren zijn, waarbij de aanleg van een Brink opnieuw het uitgangspunt is.
c. Inmiddels is duidelijk dat de inrichting van een veilige fietsoversteekplaats van de Dreef, ter hoogte van de HEMA/ Bibliotheek noodzakelijk is.
4) Parkeren
a. Voor het centrum is het noodzakelijk dat de parkeerbehoefte in samenhang wordt bezien. Daarbij moet zoveel mogelijk worden voorkomen dat een aantal los van elkaar staande parkeergarages ontstaat.
De randvoorwaarden zijn dinsdag 15 december door het college vastgesteld. Nu is het aan de ontwikkelaar BOT-bouw uit Heerhugowaard om een plan te maken dat past binnen die
voorwaarden. Dat plan zal met de inwoners worden besproken waarna een korte ruimtelijke procedure volgt. Omdat het bestemmingsplan niet hoeft te worden aangepast kunnen, wanneer juridische procedures uitblijven, de voorbereidingen voor de bouw eind 2021 beginnen.